default-image

Ψήφισμα για ταμειακά διαθέσιμα προτείνουν οι Ενεργοί Πολίτες

Κρήτη
Ψήφισμα για ταμειακά διαθέσιμα προτείνουν οι Ενεργοί Πολίτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόταση ψηφίσματος που αφορά το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων και την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η δημοτική παράταξη "Ενεργοί Πολίτες".

Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Στην παρούσα περίοδο η κυβέρνηση βρίσκεται στη μέση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης. Δίνει τη μάχη ώστε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια, χωρίς να πάρει υφεσιακά μέτρα, χωρίς να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και νέες απολύσεις.

Επί πέντε χρόνια, οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκοβαν συνεχώς χρηματοδότηση και προσωπικό από την Αυτοδιοίκηση, υπονόμευαν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, εισήγαγαν θεσμούς όπως το μνημονιακό Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ.

Όλοι αυτοί που οδήγησαν το θεσμό στην εντατική χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα υπερασπιζόμενοι δήθεν την Αυτοδιοίκηση.

Η απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος σκοπεύει με ένα προσωρινό χειρισμό, να διευκολύνει τη βραχυπρόθεσμη ταμειακή ρευστότητα ώστε να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει σκόπιμα οι δανειστές μας. Κατά τρόπο μάλιστα που συμφέρει και οικονομικά τους ΟΤΑ (με μεγαλύτερο επιτόκιο) και είναι και ασφαλέστερος (τοποθέτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος).

Η συγκεκριμένη επιλογή (Π.Ν.Π.) δε σημαίνει, ούτε μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για αμφισβήτηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και της ανάγκης για διαρκή δημοκρατική διαβούλευση της κυβέρνησης με τους αιρετούς στην αυτοδιοίκηση και τα συλλογικά τους όργανα.

Η αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα.

Ιδιαίτερα όταν αυτή η ενέργεια της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων εντάσσεται στο πλαίσιο της μη υποχώρησης απέναντι στις πιέσεις που ασκούνται από τους "δανειστές" και τους "θεσμούς", όπου με εργαλείο την πιστωτική ασφυξία, προσπαθούν να σύρουν τη χώρα μας σε άνευ όρων υποχωρήσεις και στην υπογραφή νέου μνημονίου.

Όσοι επιθυμούν να γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα να το πουν ξεκάθαρα, και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία που αισθάνεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια λιτότητας και μνημονίου να δίνεται από ελληνική κυβέρνηση μία ειλικρινής μάχη αξιοπρέπειας του λαού μας.

Όλοι και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, όπως και οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι είμαστε στην ίδια βάρκα. Ή μαζί θα περάσουμε απέναντι ή μαζί θα βουλιάξουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς πανικό, κατανοούμε και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα επιτρέπει στο κράτος να ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του και θα σταθούμε στο πλευρό της κυβέρνησης όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση».

Παράλληλα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 27 Απριλίου υπήρξαν και άλλες παρεμβάσεις εκ μέρους των "Ενεργών Πολιτών" που αφορούν σε διάφορα θέματα.

Ειδικότερα, στα προ ημηρεσίας διατάξεως θέματα τέθηκαν από τη δημοτική ομάδα των "Ενεργών Πολιτών" διά του επικεφαλής Ηλία Λυγερού και των δημοτικών συμβούλων τα παρακάτω ζητήματα:

• Το ζήτημα του παρκινγκ αυτοκινήτων στο άγαλμα Βενιζέλου και της εικόνας που παρουσιάζει η πόλη στην έναρξη της τουριστικής σεζόν.

• Η καθαριότητα και ο ευπρεπισμός των τειχών (ποιος έχει την ευθύνη και γιατί δεν παρεμβαίνει ο Δήμος για τη βελτίωση της όψης τους).

• Οι λακκούβες δρόμων και ασφαλτοστρώσεις, καθώς και η επικινδυνότητα κάποιων δρόμων.

• Η ηχορύπανση πόλης (ιδιαίτερα του κέντρου) και οι συνέπειές της (με βάση τα δημοσιεύματα του Τύπου και το αίτημα συγκεκριμένης μερίδας πολιτών)

• Το ζήτημα της νόμιμης χρήσης των πεζόδρομων-τραπεζοκαθίσματα

• Η κακή παρουσία και όψη των πάρκων νεολαίας, πλατείας Κορνάρου (έργα), πάρκο Γεωργιάδη κ.λπ.

• Η καταλληλότητα-πιστοποίηση-πυρασφάλεια σχολικών κτηρίων και οι άδειες σχολείων. Παράλληλα τα μέλη των "Ενεργών Πολιτών" ζήτησαν ενημέρωση για το πού βρίσκεται η διαδικασία στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

• Τέλος, για δεύτερη συνεχόμενη φορά τέθηκε το θέμα καταλληλότητας-απαράδεκτης κατάστασης και πιστοποίησης των παιδικών χαρών του Δήμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News