default-image

Η κινδυνολογία για την οικονομία "σκοτώνει" τον τουρισμό

Κρήτη
Η κινδυνολογία για την οικονομία "σκοτώνει" τον τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με απανωτά... "χτυπήματα" πάνω αλλά και κάτω από τη ζώνη πλήττεται ο κρητικός τουρισμός, με συνέπεια να καταγράφονται πλέον σημαντικές "απώλειες" στις προκρατήσεις από τις βασικές τουριστικές αγορές, όπως η γερμανική. Από τη μια υπάρχει το υπαρκτό ρευστό τοπίο και το κλίμα αβεβαιότητας με φόντο την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους δανειστές και από την άλλη δίνουν και παίρνουν οι ανυπόστατες φήμες, σενάρια και ένα καλλιεργούμενο σκηνικό κινδυνολογίας που παίρνει διαστάσεις σπέκουλας.

Η νοσηρή φαντασία ορισμένων Μέσων μάλιστα στο εξωτερικό έφτασε στο σημείο να "κατασκευάζει" και να πλασάρει στο κοινό "μαϊμού" κυβερνητικές οδηγίες προς τους πολίτες που επιλέγουν την Ελλάδα. Όπως ενδεικτικά η "κατασκευασμένη" δήθεν οδηγία του βρετανικού ΥΠ.ΕΞ. προς τους Βρετανούς τουρίστες να έχουν χρήματα γιατί θα βρουν κλειστά, άδεια ΑΤΜ στην Ελλάδα!

Απόρροια του όλου αυτού κλίματος κινδυνολογίας και καταστροφολογίας, να "ψαλιδίζονται" άρδην οι υψηλές προσδοκίες για τη φετινή τουριστική σεζόν...

«Το σκηνικό αβεβαιότητας "παγώνει" επικίνδυνα τις προκρατήσεις για τον κρητικό τουρισμό, ο οποίος βγαίνει χαμένος από τις μεγάλες σε χρονική διάρκεια διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης», επισημαίνουν με αγωνία οι ξενοδόχοι της Κρήτης, που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ήδη, ο Απρίλιος χάθηκε τουριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχείων για το Μάιο, αυτές αγγίζουν το 65%.

15% χαμηλότερα

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα τη στιγμή αυτή υπάρχει από τη Γερμανία, και επίσης από Ολλανδία και Αυστρία. Πρόβλημα υπάρχει επίσης και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση μόνο τη Γαλλία και την Ιταλία. Ο Μάιος θα είναι κάτω, χαμηλότερα κατά ένα 15% σε σχέση με πέρυσι», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

Για το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην τουριστική αγορά, πέρα από το κλίμα αβεβαιότητας, συμβάλλουν και φήμες περί ενδεχόμενης χρεωκοπίας της Ελλάδας, που διαρρέονται μέσω γερμανικού Τύπου.

Τη στιγμή αυτή μιλάμε πλέον καθαρά για γερμανικό "χτύπημα" στον κρητικό τουρισμό... Στην παρούσα φάση το "ψαλίδισμα" στην αναμενόμενη αύξηση Γερμανών τουριστών στο νησί μας αγγίζει το 26% από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, με το πρόσημο ωστόσο να είναι θετικό αλλά οριακά.

Κλίμα αβεβαιότητας

«Οι προκρατήσεις από τη Γερμανία μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου κινούνταν στο συν 30% σε σχέση με πέρυσι. Τη στιγμή αυτή έχουν περιοριστεί στο συν 4%. Έχουμε χάσει δηλαδή ένα 26%. Ένα μεγάλο κομμάτι που μάλιστα έχει πάει στην Τουρκία», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος των διευθυντών ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, που εξήγησε τους λόγους της απώλειας των γερμανικών προκρατήσεων...

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας από τη Γερμανία. Έχει καλλιεργηθεί, δυστυχώς, ένα αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα. Με αυτά που ακούγονται, γράφονται και δημοσιεύονται στο γερμανικό Τύπο οι άνθρωποι εκεί φοβούνται μια πτώχευση της Ελλάδας. Ο φόβος αυτός οδηγεί αμέσως στο φόβο μέσα τους μήπως σε μια τέτοια περίπτωση βρεθούν αποκλεισμένοι στη χώρα μας».

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_nm213zez/

Σάλος από βρετανικό δημοσίευμα: Κατασκεύασαν ταξιδιωτική οδηγία

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, στο κάδρο της κινδυνολογίας που πλήττει την τουριστική κίνηση προς το νησί μας έρχονται να προστεθούν και "μαϊμού", παραπλανητικές αποκαλύψεις και δημοσιεύματα!

Χαρακτηριστικό της εξωφρενικής αυτής κατάστασης ήταν δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Daily Telegraph", που σκόρπισε τον πανικό, υποκαθιστώντας το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας!

Πώς έγινε αυτό; Ούτε λίγο-ούτε πολύ, η εφημερίδα "κατασκεύασε" δήθεν ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία καλούσε τους τουρίστες που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα να έχουν μαζί τους μετρητά σε περίπτωση που η κρίση οδηγήσει σε μη λειτουργία των ΑΤΜ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας διαψεύδει το δημοσίευμα, το οποίο άναψε... φωτιές και σε ξενοδόχους της Κρήτης, των οποίων ο μεγάλος κύκλος εργασιών τους στηρίζεται στη βρετανική αγορά.

Αναλυτικότερα, επικαλούμενη το αρμόδιο γραφείο Τουρισμού στο Λονδίνο, η εφημερίδα ανέφερε ότι οι επισκέπτες κλήθηκαν να μη στηρίζονται αποκλειστικά στις πιστωτικές κάρτες και τα ΑΤΜ. Σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, ισχυρίστηκε η "Telegraph", οι επισκέπτες κλήθηκαν να πάρουν μαζί τους «αρκετά χρήματα, ώστε να καλύψουν έκτακτες ανάγκες και μη αναμενόμενες καθυστερήσεις». Μάλιστα, η εφημερίδα ανέφερε ότι οι Βρετανοί πολίτες καλούνται να πάρουν ευρώ για τρεις ημέρες.

Διάψευση ΥΠ.ΕΞ.

Πάντως, από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις οδηγίες που δίνει το υπουργείο σε όσους Βρετανούς θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

«Η τελευταία αναθεώρηση που κάναμε ήταν το Δεκέμβριο του 2012 και αυτή εξακολουθεί να ισχύει ακόμη και σήμερα», είπε ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠ.ΕΞ. Ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις επισήμανε μάλιστα πως η επίμαχη φράση ότι «οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν επείγουσες ανάγκες και απρόβλεπτες καθυστερήσεις», που τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα, αποτελεί πάγια συμβουλή του βρετανικού ΥΠ.ΕΞ. σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό, «καθώς είναι φρόνιμο οι ταξιδιώτες να έχουν εναλλακτικές μορφές πληρωμής», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Γεωργία Μακάκη, Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News