Ειδήσεις

Ψήφισαν με δικηγόρο στις εκλογές της Ένωσης Αστυνομικών

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και κλίμα που δε συνάδει με τα δεδομένα της έως τώρα συνδικαλιστικής δράσης στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε χθες η δεύτερη φάση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Ηρακλείου.

Η ένταση που προέκυψε από την ημέρα του απολογισμού της απερχόμενης διοίκησης κορυφώθηκε με το άνοιγμα της κάλπης στο αμφιθέατρο του αστυνομικού μεγάρου, όταν προσήλθαν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αστυνομικοί, που εξαιρέθηκαν από τον εκλογικό κατάλογο. Η εικόνα ήταν πρωτόγνωρη, καθώς δυο αστυνομικοί προσήλθαν με συνοδεία δικηγόρου, η οποία κατέθεσε νέα αίτηση προς την εφορευτική επιτροπή.

Όπως μας εξήγησε η κ. Ελένη Παπανικολοπούλου, για το θέμα που προέκυψε είχε μεσολαβήσει γνωμάτευση ακόμη και του νομικού συμβούλου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών. «Και οι δυο αστυνομικοί έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Έχει εκδοθεί θετική απόφαση από το νομικό σύμβουλο της ΠΟΑΣΥ. Υποβάλαμε αυτά τα έγγραφα στην εφορευτική επιτροπή, όπως και νεότερο αίτημα για να ενταχθούν εντός της ημέρας στους εκλογικούς καταλόγους, όπου κατά τη γνώμη μας αδικαιολόγητα δεν έχουν περιληφθεί».

Ο σκόπελος ξεπεράστηκε, καθώς λίγο αργότερα η εφορευτική επιτροπή έκανε δεκτή την ένσταση και τα δυο μέλη ψήφισαν κανονικά. Λίγο αργότερα, χωρίς δικηγόρο, προσήλθαν άλλοι δυο αστυνομικοί που επίσης είχαν εξαιρεθεί, όμως ψήφισαν κανονικά στο πλαίσιο της απόφασης που είχε ήδη λάβει η εφορευτική επιτροπή. Το ύφος, όμως, της δημόσιας αντιπαράθεσης που ξέσπασε με φόντο την κάλπη ήταν προφανώς απογοητευτικό, ενώπιον εκατοντάδων μελών της Ένωσης που προσήλθαν μαζικά στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Οι αστυνομικοί εξέφρασαν αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για την εκπροσώπησή τους, καθώς δεν κρύβουν την αγωνία τους για το αύριο και την προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Ζητούν από τους εκπροσώπους τους να μεριμνήσουν πρώτα απ' όλα για την τήρηση των ωραρίων τους, αλλά και για μια πιο ουσιαστική προσέγγιση και συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

«Όποιοι εκλεγούν πρέπει να βοηθήσουν το σωματείο να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά και να μεριμνήσει για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην εργασία μας», αναφέρει ο κ. Κώστας Σανταμούρης. «Οι εργασιακές συνθήκες, το ωράριο και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα που είναι μόνο στα χαρτιά», λένε με μια φωνή οι αστυνομικοί που νιώθουν πολύ συχνά τον κόμπο να φτάνει στο χτένι. «Να εργαστούν δυναμικά για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχει ο κάδος μας. Πρώτα απ' όλα να υπάρξει συνεργασία με τους φορείς ώστε να μας εξηγήσουν πώς θα ήθελαν να βελτιωθεί η αστυνόμευση και να δούμε κι εμείς αν μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις προσδοκίες του κόσμου», εξηγεί ο κ. Ριζάκης. Πέρα από τους αριθμούς και τους συσχετισμούς δυνάμεων που θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα στην τελική καταμέτρηση, η ειλικρινής αγωνιά που εκφράζουν οι απλοί αστυνομικοί που βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους για το ρόλο της αστυνομίας και τη σχέση με τους πολίτες είναι το μήνυμα που οφείλουν να λάβουν οι εκπρόσωποί τους, όποιοι και αν πετύχουν την εκλογή τους.

«Να υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν τη σχέση αστυνομίας-κοινωνίας. Πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε και να ξέρουμε και ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις μας και σαν άτομα και σαν υπηρεσίες. Πάνω απ' όλα να βελτιώσουμε την επικοινωνία μεταξύ μας, γιατί αν έχουμε καλύτερες σχέσεις μεταξύ μας θα έχουμε και με τον πολίτη», επισημαίνει με νόημα ο κ. Χουρσανίδης.

Πέρα από την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που άρχισε να διαμορφώνεται τις προηγούμενες ημέρες και την ανταλλαγή εγκλήσεων για κακοδιαχείριση, αντιδράσεις υπήρξαν χθες και για τον αποκλεισμό αστυνομικών από τους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι τελικά ψήφισαν συνοδευόμενοι από το δικηγόρο τους. Η ατμόσφαιρα έχει φορτιστεί από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η τελευταία εκλογοαπολογιστική συνέλευση της απερχόμενης διοίκησης, με αιωρούμενες αλληλοκατηγορίες για κακοδιαχείριση και ραντεβού για τον έλεγχό τους "μετεκλογικά". Το ζωηρό ενδιαφέρον για τη διάδοχη κατάσταση στο Σωματείο υποδαυλίζει έντονες αντιπαραθέσεις, παρά το γεγονός πως όσοι είχαν δικαίωμα ψήφου σε αυτή τη διαδικασία έλαβαν ένα ψηφοδέλτιο «ενωτικό», όπως χαρακτηρίζεται, και ένα δεύτερο με τρεις ανεξάρτητους υποψηφίους. Ουσιαστικά οι υποψηφιότητες αντιπροσωπεύουν τρεις άκρως αντίθετες τάσεις που συγκρούονται σφοδρά, πλην όμως όχι ευθέως. Οι κάλπες έκλεισαν στις 20:00, μία ώρα μετά την καθορισμένη προθεσμία, εξαιτίας ακριβώς της μαζικής προσέλευσης.

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια