Ειδήσεις

''Καμπανάκι'' για την κτηματογράφηση της χώρας

"Τορπίλη'' στο μεγάλο εγχείρημα της κτηματογράφησης της χώρας απειλεί να ρίξει η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων της ''Κτηματολόγιο Α.Ε'' στη Τράπεζα της Ελλάδας... Στο πλαίσιο της πολυσυζητημένης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, από την ''Κτηματολόγιο Α.Ε'' μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος 250 εκατομμυρίων ευρώ. Η εξέλιξη άναψε φωτιές στο εσωτερικό του κρατικού φορέα, με παραιτήσεις διοικητικών στελεχών, και ένα συγκρουσιακό κλίμα σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή που ''παίζεται'' το θέμα της εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων από το νέο ΕΣΠΑ.  

Αυτό ήταν, όμως, μονάχα η κορυφή του παγόβουνου! Το ίδιο το... παγόβουνο, όπως χτύπησε ''καμπανάκι'' ο τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης αφορά στον ίδιο τον μεγάλο εθνικό στόχο της κτηματογράφησης ... Και αυτό γιατί η δέσμευση του αποθεματικού της ''Κτηματολόγιο Α.Ε'' μπλοκάρει τις μελέτες κτηματογράφησης. Είτε πρόκειται για έργα κτηματογράφησης που είναι σε εξέλιξη. Είτε για έργα που ήταν έτοιμα προς ανάθεση!

Οι εξελίξεις γύρω από την Κτηματολόγιο Α.Ε έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία του βουλευτή Ηρακλείου και τομεάρχη Υποδομών της Ν.Δ. που ''βλέπει'' σοβαρό κίνδυνο ναυαγίου σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε με πάρα πολλά χρόνια καθυστέρηση!

«Η "περήφανη" κατά τ' άλλα διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, οδηγεί δυστυχώς στο αδιέξοδο, έναν ακόμη φορέα του Δημοσίου, με αφαίρεση των αποθεματικών του και την ώθηση σε παραίτηση στελεχών της Διοίκησης! Η κυβέρνηση βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα του Κτηματολογίου ύψους περίπου 250 εκατομμυρίων, τα οποία καταβλήθηκαν ως ειδικά τέλη υπέρ κτηματογράφησης από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, με συνέπεια να σταματούν οι μελέτες και να τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση των έργων», αναφέρει χαρακτηριστικά σε παρέμβαση του ο Λευτέρης Αυγενάκης και προσθέτει:

«Καθυστερεί με τις ενέργειές της συμβάσεις σε εξέλιξη που έχουν προκηρυχθεί από το 2011 και συμβάσεις προς ανάθεση από τον διαγωνισμό του 2013 για την Κτηματογράφηση στο υπόλοιπο της χώρας. Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός μιλά για χρηματοδότηση υπό αίρεση, αγνοώντας ότι η κάθε συγχρηματοδότηση πρέπει να τηρεί αυστηρό προγραμματισμό δαπανών και χρονοδιαγράμματος και η εταιρία δε διαθέτει τους αντίστοιχους πόρους για την ετεροχρονισμένη χρηματοδότηση των έργων».

Τα κακά νέα, όπως επισημαίνει ο βουλευτής Ηρακλείου, έχουν και συνέχεια.

Επιπλέον, οι δασικοί χάρτες παραμένουν καθηλωμένοι εξαιτίας της αδράνειας, παρότι η κύρωσή τους θεωρείται προαπαιτούμενο για το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες που έχουν κυρωθεί αντιστοιχούν μόλις στο 0,56 της Επικράτειας.

Όσον αφορά στα σενάρια για σύνδεση του Κτηματολογίου με το Περιουσιολόγιο, παρά τη διαφορετική άποψη του αναπληρωτή υπουργού θα συνδράμει στην πιο εύκολη συλλογή των τελών και των στοιχείων κτηματογράφησης, ενώ δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων, γιατί το Ε9 διαθέτει λιγότερα στοιχεία σε σχέση με τα στοιχεία που καταγράφονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Την ίδια ώρα για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου απαιτείται έγκριση της χρηματοδότησης από τη νέα προγραμματική περίοδο ύψους 250 εκατομμυρίων και της αξιοποίησης αδιάθετων του ΕΣΠΑ 2007-2013 ύψους 100 εκατομμυρίων. Η διοίκηση τελεί υπό παραίτηση, η κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη θέση και η διχογνωμία και το αλαλούμ που χαρακτηρίζουν το υπουργείο "βασιλεύουν" δημιουργώντας πολλές αμφιβολίες.

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων για να ξεκινήσει και πάλι η προσπάθεια της κτηματογράφησης. Η σημερινή κυβέρνηση με τις ενέργειές της δε «βάζει χέρι» μόνο στα αποθεματικά του Κτηματολογίου. "Βάζει χέρι" στο σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτει η χώρα!», καταλήγει σε αγωνιώδεις τόνους ο τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ.

Σύγκρουση και παραιτήσεις

Η διαμαρτυρία εκ μέρους της Ν.Δ. και του Λευτέρη Αυγενάκη δεν είναι βεβαίως η μοναδική. Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ''Κτηματολόγιο Α.Ε'', με φόντο τη μεταφορά των αποθεματικών ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ του φορέα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ήδη μάλιστα υπήρξαν παραιτήσεις. Αναμένονται και άλλες και γενικώς επίκειται αλλαγή φρουράς εν μέσω ισχυρών αναταράξεων! Συγκεκριμένα, λόγω της σύγκρουσης που αφορά στα διαθέσιμα της επιχείρησης, παραιτήθηκαν οι δύο αντιπρόεδροί της, Νίκος Ζυγούρης και Αλίκη Φατούρου. Την επομένη ζητήθηκε η παραίτηση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Ως νέα μέλη του Δ.Σ. φέρονται οι κ.κ. Όλγα Μουτζαλιά, Κώστας Διάκος και Γιώργος Μουτεβέλης.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια