Ειδήσεις

Δε φορολογούνται οι ενισχύσεις των αγροτών

Δε θα φορολογηθούν οι αγρότες για τις ενισχύσεις, τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις τους, αφού ελήφθη η σχετική απόφαση από την κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Σύντομα μάλιστα, όπως δήλωσε η κ. Βαλαβάνη, θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία που επαναφέρει το αφορολόγητο για τις ευρωπαϊκές ενισχύεις και αποζημιώσεις των αγροτών.

Η υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κυρίας Διαμάντως Μανωλάκου (ΚΚΕ) χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σημείωσε πως «απαιτείται να βρίσκουμε λύσεις έστω και στο παρά πέντε», γι' αυτό και δεσμεύτηκε να καταθέσει τροπολογία την ερχόμενη εβδομάδα με την οποία αγροτικές ενισχύεις και αποζημιώσεις του 2014 δε θα λογίζονται ως εισόδημα και δε θα φορολογούνται.

Ωστόσο, παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσει σε περαιτέρω καταργήσεις «ληστρικών», όπως τις χαρακτήρισε, φορολογικών διατάξεων για τους αγρότες. Σημείωσε όμως ότι το 2015 θα υπάρξει νομοσχέδιο που θα φέρνει για τον αγροτικό πληθυσμό την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ, τεκμήριο ακόμα και για κατεστραμμένη σοδειά και την προκαταβολή φόρου 55%.

Επιπροσθέτως είπε πως οι προτάσεις για 20.000 ευρώ αφορολόγητο και κατάργηση βιβλίων και στοιχείων για τζίρο 40.000 ευρώ δε θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση.

Η εξέλιξη επιβεβαίωσε πλήρως τις δηλώσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος από το δελτίο της "ΚΡΗΤΗ TV" είχε τονίσει ότι το αίτημα των αγροτών να μην φορολογηθούν επιδοτήσεις και άλλες ενισχύσεις είναι απολύτως δίκαιο και ότι εκκρεμεί η σχετική τελική απόφαση από την κυβέρνηση - κάτι που έγινε ήδη, όπως διαβεβαίωσε η κ. Βαλαβάνη.

Σχόλια