default-image

Ψευδές το δημοσίευμα - Δεν υπάρχει καμία οδηγία

Ελλάδα
Ψευδές το δημοσίευμα - Δεν υπάρχει καμία οδηγία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph "κατασκεύασε" τη δήθεν "οδηγία" του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών (Foreign Office), με την οποία υποτίθεται ότι παρότρυνε τους Βρετανούς πολίτες να πάρουν μετρητά μαζί τους στην Ελλάδα γιατί «δε θα έχουν χρήματα τα ΑΤΜ».

Αυτό γίνεται αντιληπτό από την ανάγνωση της οδηγίας, αλλά και από την κατηγορηματική διάψευση του Foreign Office.

Επικαλούμενη το αρμόδιο γραφείο Τουρισμού στο Λονδίνο, η εφημερίδα ανέφερε ότι οι επισκέπτες κλήθηκαν να μη στηρίζονται αποκλειστικά στις πιστωτικές κάρτες και τα ATM. Σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, λέει η Telegraph, οι επισκέπτες κλήθηκαν να πάρουν μαζί τους «αρκετά χρήματα, ώστε να καλύψουν έκτακτες ανάγκες και μη αναμενόμενες καθυστερήσεις». Μάλιστα, η εφημερίδα ανέφερε ότι οι Βρετανοί πολίτες καλούνται να πάρουν ευρώ για τρεις ημέρες.

Πάντως, από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις οδηγίες που δίνει το υπουργείο σε όσους Βρετανούς θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

«Η τελευταία αναθεώρηση που κάναμε ήταν το Δεκέμβριο του 2012 και αυτή εξακολουθεί να ισχύει ακόμη και σήμερα», είπε ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις επισήμανε μάλιστα πως η επίμαχη φράση ότι «οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν επείγουσες ανάγκες και απρόβλεπτες καθυστερήσεις», που τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα, αποτελεί πάγια συμβουλή του βρετανικού ΥΠΕΞ σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό «καθώς είναι φρόνιμο οι ταξιδιώτες να έχουν εναλλακτικές μορφές πληρωμής», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Τι λέει η οδηγία

Ψάξαμε και βρήκαμε στο επίσημο κυβερνητικό ιστότοπο την οδηγία και αυτή λέει τα παρακάτω:

«The currency of Greece is the euro. When travelling outside of the UK, you should take more than one means of payment with you (cash, debit card, credit card). Make sure you have enough money to cover emergencies and any unexpected delays».

Στα Ελληνικά η ακριβής μετάφραση του χωρίου έχει ως εξής: «Το νόμισμα της Ελλάδας είναι το ευρώ. Όταν ταξιδεύετε εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να έχετε μαζί σας περισσότερα από ένα μέσα πληρωμής (μετρητά, χρεωστική κάρτα, πιστωτική κάρτα). Σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετά χρήματα για να καλύψετε κάποια έκτακτη ανάγκη ή μη αναμενόμενες καθυστερήσεις».

Σε καμία περίπτωση δηλαδή δε λέει αυτά που ισχυρίστηκε η Daily Telegraph και αναπαρήγαγαν άκριτα και δίχως καν να ελέγξουν την πηγή τα περισσότερα ελληνικά ειδησεογραφικά portals.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News