Ειδήσεις

Τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών - Κινδυνεύουν σπίτια

Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστών να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά που μαίνεται από το πρωί στην περιοχή Ρουσσοσπίτι Ρεθύμνου, εξαιτίας της οποίας έχουν κινδυνεύσει σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι πυροσβέστες έχουν μπει ακόμη και μέσα στο δύσβατο φαράγγι, προκειμένου να τιθασεύσουν την πυρκαγιά, η οποία εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν - φτάνουν ακόμη και τα 9 μποφόρ - μοιάζει αδύνατο να τεθεί υπό έλεγχο.  

Η μάχη με τις φλόγες δίνεται κυριολεκτικά σώμα με σώμα, ενώ σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Κρήτης, που βρίσκεται επιτόπου, ο κίνδυνος μεγαλύτερης καταστροφής για τις αγροικίες που βρίσκονται περιμετρικά του φαραγγιού έχει απομακρυνθεί.

Ωστόσο δε φαίνεται να έχει ματαιωθεί, αφού οι ισχυροί άνεμοι και οι απρόβλεπτες διευθύνσεις από τις οποίες πνέουν δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό και η απειλή συνεχίζει να υπάρχει.

Η φωτιά εξαιτίας της έντασης των ανέμων μαίνεται, παρά το γεγονός ότι στο σημείο βρίσκονται περισσότεροι από 50 πυροσβέστες και 20 οχήματα, από ολόκληρη την Κρήτη, που προσπαθούν να προσεγγίσουν τις εστίες της.

Στο σημείο βρίσκεται και πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το Ρέθυμνο.

Η έκταση που καίγεται είναι δασική και έχουν προκληθεί μικρές ζημιές σε ελαιώνες και κτήματα. Οι ιδιοκτήτες τους έχουν απομακρυνθεί από πυροσβέστες και αστυνομικούς.

Το έργο της κατάσβεσης είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω του δύσβατου της περιοχής και της δυσκολίας στην προσέγγιση οχημάτων και ανδρών, καθώς και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν και είναι ακόμη πιο ενισχυμένοι μέσα στο φαράγγι

Στην περιοχή βρίσκεται και ο περιφερειακός διευθυντής της Πυροσβεστικής κ. Πιερακάκης, ο οποίος ανέλαβε το συντονισμό του έργου της κατάσβεσης.

Έλλη Κοκάλη-Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια