default-image

Νεπάλ: Οι νεκροί ίσως ξεπεράσουν τους 15.000 (videos)

Νεπάλ: Οι νεκροί ίσως ξεπεράσουν τους 15.000 (videos)

Ελάχιστες πλέον είναι οι ελπίδες για επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν στο Νεπάλ, μετά το φονικό σεισμό του Σαββάτου. Τη Δευτέρα ένας άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια κτιρίου στο Κατμαντού, αλλά ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς. Ήδη έχει ξεπεράσει τους 4.000 και αναμένεται να αυξηθεί πολύ περισσότερο, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι σε ορισμένα χωριά έχει ισοπεδωθεί το 70 έως 90% των κτιρίων.

Η στιγμή του φονικού σεισμού.

Εκπρόσωπος υπηρεσίας διάσωσης και αρωγής εκφράζει φόβους - μιλώντας στον Guardian - είπε ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και τους 15.000, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 7.100.

"Βλέπουμε φωτιές, καίνε νεκρούς"

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, σύμφωαν με tanea.gr, ο οποίος βρίσκεται στο Νεπάλ: «Βλέπουμε τώρα φωτιές. Καίνε νεκρούς. Οι συγγενείς φωνάζουν. Κλαίνε. Είναι φοβερό. Η καύση αποτελεί τοπικό έθιμο, ωστόσο το γεγονός σοκάρει», έγραψε στο Twitter.

Νωρίτερα, ο ίδιος εκτίμησε ότι ο σεισμός του Νεπάλ αναμένεται να προκαλέσει σεισμικό ντόμινο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, λόγω της μεγάλης απόστασης δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε "χαοτική" την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Περιγράφοντας στο Mega τα όσα είδε ανέφερε ότι μέσα στο Κατμαντού η κατάσταση διαφέρει πολύ από γειτονιά σε γειτονιά, καθώς άλλες είναι ισοπεδωμένες και άλλες δεν έχουν υποστεί καθόλου ζημιές.

Σε ό,τι αφορά τη σφοδρότητα του σεισμού ο Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι «το σεισμικό γεγονός ήταν 900 φορές μεγαλύτερο από αυτό στην Κεφαλονιά».

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτίμησε ακόμη ότι λόγω της σεισμικής δραστηριότητας υπολογίζεται ότι τα Ιμαλάια «θα σηκωθούν τουλάχιστον ένα μέτρο».

"Ολική καταστροφή"

Οι πληροφορίες από το επίκεντρο του σεισμού κάνουν λόγο για «ολική ή σχεδόν ολική καταστροφή», αναφέρει ο διευθυντής του Γραφείου Ξένης Βοήθειας σε περίπτωση Καταστροφών.

Οργανώσεις όπως το Save the Children και αξιωματούχοι από το Νεπάλ προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αποκλεισμένα χωριά.

Ο Λεξ Χάσενμπεργκ, επικεφαλής της Care International, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι «οι πληροφορίες από τις γύρω περιοχές μόλις αρχίζουν να φτάνουν. Μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει -η κυβέρνηση έχει κηρύξει 30 από τις 75 περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπότε ο φόβος μου -και εκείνος της διεθνούς κοινότητας- είναι ότι αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά πολύ. Και ότι από τους 3.000 για τους οποίους μιλάμε τώρα, να ξεπεράσουμε τους 10.000 ή τους 15.000 (νεκρούς)».

Πάντως, σε επικοινωνία που είχαν αξιωματούχοι με την απομακρυσμένη περιοχή Γκόρκα, ενημερώθηκαν ότι αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι μικρότερος από αυτόν που φοβόταν η κυβέρνηση. Χωρίς να έχουν ξεκάθαρη εικόνα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι νεκροί αναμένεται να είναι «εκατοντάδες και όχι χιλιάδες».

Τούρκοι διασώστες κατάφεραν να βγάλουν από τα συντρίμμια έναν άνδρα. Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι συγκλονιστικό:

Υπάρχουν, επίσης, πληροφορίες ότι επιζώντες βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων σε 19 περιοχές του Κατμαντού. Ορισμένοι από τους επιζώντες στέλνουν μηνύματα στους διασώστες, οι οποίοι δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να τους βγάλουν.

Μεταξύ των νεκρών από τις χιονοστιβάδες στο Έβερεστ είναι και πέντε ξένοι πολίτες. Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι ένα από τα θύματα είναι η Ρενού Φοτεντάρ, μητέρα δύο παιδιών, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τρεις Αμερικανοί σκοτώθηκαν (ένας εργαζόμενος στη Google, ένας γιατρός και ένας κινηματογραφιστής). Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε και ένας Ιάπωνας.

Ελικόπτερα έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά των δεκάδων εγκλωβισμένων στο Έβερεστ.

Τουλάχιστον 100.000 άτομα έχουν μείνει χωρίς σπίτι μετά τον χειρότερο σεισμό των τελευταίων 80 ετών.

Όσοι κατόρθωσαν να βγουν ζωντανοί αναζητούν καταφύγιο σε ανοιχτούς χώρους, καθώς η περιοχή συγκλονίζεται από μετασεισμούς.

Ορισμένοι βρίσκουν καταφύγιο ακόμα και σε σωλήνες, μεταδίδουν οι Nepal Times, καθώς οι πολίτες του Νεπάλ ετοιμάζονται να περάσουν άλλη μία δύσκολη νύχτα στον δρόμο.

Οι πιο ευάλωτοι είναι τα παιδιά. Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF.

Ξένες χώρες στέλνουν βοήθεια στο Νεπάλ, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Βρετανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ταϊβάν, η Ελβετία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ στις προσπάθειες αρωγής συμμετέχουν και πολλές οργανώσεις.

Εν τω μεταξύ, έλληνες διασώστες και ομάδα του ΕΚΑΒ μεταβαίνουν στο Νεπάλ.

Το Νεπάλ χρειάζεται βασικά είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Μην έχοντας τρόπο να επικοινωνήσουν με μέλη της οικογένειάς τους, πολλοί από τους πληγέντες περιμένουν απλά με αγωνία.

«Το ταξίδι προς το πατρικό μου σπίτι στην περιοχή Σιταπάιλα αποτελεί έναν χάρτη καταστροφής από τον σεισμό, με πολλά σπίτια -παλιά και νέα- να έχουν καταστραφεί» έγραψε ο δημοσιογράφος Σουνίρ Πάντεϊ.

«Ένας ψηλός τοίχος που περιέκλειε ένα μοναστήρι κατέρρευσε και οι καλόγριες έπρεπε να τρέξουν σε ένα κοντινό χωράφι. Μία πλίνθινη αγροικία έπεσε σε μία μπλε μοτοσικλέτα, αλλά δεν υπάρχει κανένα ίχνος του αναβάτη της. Παντού, οι επιζώντες συγκεντρώνονται όπου μπορούν να βρουν ανοιχτό χώρο - σε χωράφια, σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις σε κτίρια στο πλάι του δρόμου» γράφει.

Άρρωστοι και τραυματίες κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο στην πρωτεύουσα Κατμαντού, αδυνατώντας να βρουν κλίνες στα ανάστατα νοσοκομεία της πόλης. Χειρουργοί έστησαν ένα χώρο για εγχειρήσεις μέσα σε μια σκηνή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Κατμαντού.

«Έχουμε κατακλυστεί με αιτήματα διάσωσης και βοήθειας από όλη τη χώρα», δήλωσε ο Ντιπάκ Πάντα, στέλεχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Στο Κατμαντού και γύρω από αυτό, εξαντλημένες οικογένειες, τα σπίτια των οποίων είτε ισοπεδώθηκαν ή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν εν μέσω των συνεχιζόμενων μετασεισμών, έστρωσαν στρώματα στο δρόμο και έστησαν σκηνές για να προστατευτούν από τη βροχή.

Ο κόσμος έκανε ουρές για να πάρει νερό που διανεμόταν από τις καρότσες φορτηγών, ενώ τα λιγοστά καταστήματα που απέμεναν ανοικτά δεν είχαν σχεδόν τίποτε στα ράφια. Ένα τεράστιο πλήθος ζητούσε απεγνωσμένα φάρμακα σε ένα ανοικτό φαρμακείο.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών είναι ο χειρότερος που έχει πλήξει το Νεπάλ από το 1934, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 8.500 άνθρωποι.

Εξάλλου 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία και τουλάχιστον 20 στο Θιβέτ, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα".

Την ώρα που οι άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο, χωρίς ρεύμα ή νερό, και με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για την εκδήλωση σφοδρών καταιγίδων, εκφράζονται φόβοι για μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού. Σε όλο το Νεπάλ, εκατοντάδες χωριά έχουν αφεθεί αβοήθητα.

Σύμφωνα με έναν οικονομολόγο, τα μακροπρόθεσμα κόστη της ανοικοδόμησης του Νεπάλ ενδέχεται να υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ.

Ήδη πολλές χώρες αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζουν σημαντικά πακέτα οικονομικής βοήθειας, προκειμένου να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της ρημαγμένης χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News