default-image

"Θεϊκή (μου) Κρήτη"

Απόψεις
"Θεϊκή (μου) Κρήτη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα γυρίσματα της ταινίας "Creta Divina" ("Θεϊκή Κρήτη") βρέθηκε το neakriti.gr, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το σκηνοθέτη-σεναριογράφο Φώτη Κωνσταντινίδη αλλά και τον Άγγλο πρωταγωνιστή Ρόμπερτ Πάουελ, τον άνθρωπο που σημάδεψε με την ερμηνεία του στο ρόλο του Ιησού στην ταινία, « Ιησούς από την Ναζαρέτ» του Ιταλού σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι, την ιστορία της 7ης τέχνης.

Το "Creta Divina", ένα αγγλόφωνο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορία, τον πολιτισμό, την αρχαιολογία αλλά και τη σπάνια φύση του νησιού, πρόκειται να προβληθεί σε κορυφαία ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η ταινία εξελίσσεται σε διάφορα μέρη της Κρήτης, μεταξύ άλλων στην Κνωσό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τη Φαιστό, τον Κομμό, τη Ζώμινθο, το Παλαίκαστρο, τη Ζάκρο, την Ελεύθερνα, τους Αρμένους, το Ιδαίον Άντρο, τη Σπλάντζια και το λόφο Καστέλι στα Χανιά.

Εμείς συναντήσαμε το "συνεργείο" στο Αρχοντικό στις Αρχάνες και κάναμε μαζί τους μια κουβέντα για τη θεϊκότητα της Κρήτης και όχι μόνο…

Δημήτρης Καλογεράκης, Ρόμπερτ Πάουελ και Φώτης Κωνσταντινίδης με τη δημοσιογράφο Μαίρη Καριωτάκη

Είναι η Κρήτη τόσο θεϊκή που να μπορεί να γίνει ντοκιμαντέρ και μάλιστα διεθνούς ενδιαφέροντος;

Φ. Κ: «Η Κρήτη μπορεί να χαρακτηριστεί θεϊκή για πολλούς λόγους. Για τη φυσική της ομορφιά, την ιστορία της και την παράδοσή της. Ο ίδιος ο Δίας φέρεται να γεννήθηκε να μεγάλωσε και να άφησε την τελευταία του πνοή στην Κρήτη. Άρα και μυθολογικά είναι θεϊκή. Ο τεράστιος πολιτισμός της που τη κατατάσσει ως την απαρχή του πολιτισμού. Κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους. Και πρέπει να καταλάβουν όλοι πως πρέπει να σέβονται την Ελλάδα καθώς δεν υπάρχουν μόνο κριτήρια οικονομικά αλλά κυρίως με πολιτισμικά».

Πιστεύετε πως μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια πολιτισμού είναι αναγκαίο να υπενθυμίζουμε στον πλανήτη τη σπουδαιότητα του ελληνικού πολιτισμού;

Φ. Κ: «Τη γνωρίζουν και μάλιστα είναι πολλοί εκείνοι που έχουν αναγνωρίσει τον ελληνικό πολιτισμό. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε τους λαούς στους δρόμους να διαδηλώνουν φωνάζοντας πως ο δικό στους πολιτισμός ξεκίνησε από την Ελλάδα. Κι ακόμη τόσοι μεγάλοι δημιουργοί, ο Μπετόβεν, ο Σίλερ, ο Γκαίτε, ο Μπάιρον, όλοι άντλησαν την έμπνευση τους και τον οραματισμό τους από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Ο Σαίξπηρ εμπνεύστηκε από την αρχαία ελληνική τραγωδία. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερόμαστε στον ελληνικό πολιτισμό όχι με εθνική αλαζονεία αλλά με ιστορική νηφαλιότητα, υπενθυμίζοντας πως είναι η πραγματικότητα».

Η εποχή μας ευνοεί τη δημιουργία;

Φ. Κ: «Σαφώς! Άλλωστε η δημιουργία βγαίνει μέσα από δυσκολίες και πόνο, εξ ού και το "εκπονώ" ένα έργο. Κι αυτό με γεμίζει και μου δίνει ελπίδα και αισιοδοξία. Μια κοινωνία, αν δε βρει την πνευματική της ταυτότητα, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει, να προχωρήσει».

Πώς και αποφασίσατε να συνεργαστείτε με τον Ρόμπερτ Πάουελ;

Φ. Κ: «Δε θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σ' αυτή την ταινία έναν οποιοδήποτε, Αμερικανό ας πούμε σταρ. Ο Ρόμπερτ Πάουελ είναι ένας αναγνωρισμένος και αγαπητός ηθοποιός, ωστόσο είναι κι ένας βαθιάς καλλιεργημένος άνθρωπος και με γνώση. Να σκεφτείτε ότι το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο είχε θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο. Γνωρίζει Αρχαία Ελληνικά, έχει μεταφράσει αρχαίους Έλληνες ποιητές… Είναι ένας άνθρωπος που πάντα μελετά ιστορία και άρα είναι πολύ κοντά στο θέμα του ντοκιμαντέρ που δεν είναι άλλο από τον πολιτισμό».

Ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι…

Φ. Κ: «Στο έργο παίρνουν μέρος κορυφαίοι αρχαιολόγοι: η Μαρία Βλαζάκη, η Έφη Σακελλαράκη, ο Νίκος Σταμπολίδης και άλλοι. Γιατί η αρχαιολογία πρέπει να αναδειχθεί. Οι νέες αποκαλύψεις από τις ανασκαφές πρέπει να παρουσιαστούν στο διεθνές κοινό».

Μπορεί να αποτελέσει αυτό μια εναλλακτική μορφή τουρισμού; Να υπάρξει ας πούμε αρχαιολογικός τουρισμός;

Φ. Κ: «Στατιστικά, ένας στους τέσσερις τουρίστες έρχεται για λόγους πολιτιστικούς στη χώρα μας. Γιατί θέλει να επισκεφτεί τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία μας. Και μάλιστα αυτός ο αριθμός αυξάνει διαρκώς. Κινέζοι, Ιάπωνες, Ινδοί, καλά πληροφορημένοι τουρίστες, έρχονται στην Ελλάδα για να θαυμάσουν τα αρχαία μνημεία μας».

Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε τον πολιτισμό μας;

Φ. Κ: «Όχι, αλλά πρέπει να τον μάθουμε! Γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να απαιτούμε από τους άλλους να αναγνωρίζουν την αξία μας».

Υπάρχει "πνεύμα" στην Ελλάδα;

Φ. Κ: «Κοιτάξτε, η εντύπωση που δημιουργείται είναι πως δεν υπάρχει πνεύμα σήμερα στη χώρα μας. Εγώ όμως νομίζω πως υποβόσκει κι είναι έτοιμο να βγει και να δώσει μια άλλη διάσταση στον πολιτισμό μας».

Να το θέσω αλλιώς: Δημιουργούμε πολιτισμό σήμερα ή έχουμε μείνει στην Κνωσό, τη Φαιστό και τον Παρθενώνα;

Φ. Κ: «Δεν κάνουμε πολιτισμό όπως πρέπει. Κάνουμε τουρισμό… Και μάλιστα με την τεχνολογία ακόμη κι οι τουρίστες δεν βλέπουν ούτε την Κνωσό, ούτε τη Φαιστό, ούτε τον Παρθενώνα. Απλώς τραβάνε φωτογραφίες για να τα δουν αργότερα στο σπίτι».

Στο ντοκιμαντέρ, υπάρχει μια αναφορά στην ιστορία της απαγωγής του Γερμανού στρατηγού Χάινριχ Κράιπε στο Ηράκλειο και τον Άγγλο ταγματάρχη Πάτρικ Λι Φέρμορ, το γνωστό σε εμάς «Φιλεντέμ».

Φ. Κ: «Κοιτάξτε, οι Γερμανοί ουσιαστικά δεν κατάλαβαν από πού τους ήρθε η απαγωγή του Κράιπε. Κι ίσως να υπάρχει ένας παραλληλισμός με το σήμερα. Μια αντίσταση κι ένας οικονομικός πια αγώνας μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις που να μην καταλάβουν κυριολεκτικά από πού τους ήρθε. Υπάρχει ένας συμβολισμός εδώ».

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχει κι ο Σήφης ή αλλιώς ο Χανιώτης ηθοποιός Δημήτρης Καλογεράκης, ο φύλακας της Σπιναλόγκας στη σειρά "Το Νησί"

Δημήτρης Καλογεράκης: «Ρωτάτε έναν Κρητικό για το αν είναι θεϊκή η Κρήτη; Τι άλλο μπορώ να σας πω εκτός από το ναι, είναι θεϊκή».

Ο Δημήτρης Καλογεράκης είναι σύμφωνα με το σενάριο ένας ντόπιος φίλος του Χάρολντ, δηλαδή του Ρόμπερτ Πάουελ. Πώς είναι αλήθεια να δουλεύεις δίπλα σ' έναν τόσο μεγάλο ηθοποιό;

Δ.Κ: «Και η γνωριμία μου με τον κ. Κωνσταντινίδη και η αυτή με τον κ. Πάουελ είναι θα έλεγα κάτι σαν ευλογία! Ο κ. Πάουελ, είναι ένας ογκόλιθος της Τέχνης κι όμως είναι τόσο ανθρώπινος, τόσο φιλικός, τόσο καθοδηγητικός θα έλεγα, που είναι απίστευτο. Και σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε δέσει ήδη. Νιώθουμε φιλία».

Μπορούν τέτοια project, όπως το "Creta Divina", να αποτελέσουν πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό;

Δ.Κ: «Σίγουρα! Το γεγονός πως μέσα από το ντοκιμαντέρ προβάλλουμε παγκόσμια τον πολιτισμό μας, τη νοοτροπία μας, τα έθιμά μας είναι το Α και το Ω και όχι μόνο για να προσελκύσουμε τουρίστες».

Μαίρη Καριωτάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News