default-image

Νεπάλ: 3.600 τα θύματα - Η σχέση του σεισμού με την Ελλάδα

Κόσμος
Νεπάλ: 3.600 τα θύματα - Η σχέση του σεισμού με την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκηνές από την Αποκάλυψη ζει το Νεπάλ, όπου χιλιάδες απελπισμένοι κάτοικοι κουλουριάστηκαν κάτω από σκηνές και αναζήτησαν λίγα από τα ελάχιστα διαθέσιμα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ενώ οι Αρχές πασχίζουν να προσφέρουν βοήθεια στους χιλιάδες τραυματίες και άστεγους.

Η αστυνομία του Νεπάλ έδωσε στη δημοσιότητα έναν νεότερο απολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι νεκροί εξαιτίας του σεισμού είναι 3.617 νεκρούς και οι τραυματίες 6.538.

Άρρωστοι και τραυματίες κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο στην πρωτεύουσα Κατμαντού, αδυνατώντας να βρουν κλίνες στα ανάστατα νοσοκομεία της πόλης. Χειρουργοί έστησαν ένα χώρο για εγχειρήσεις μέσα σε μια σκηνή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Κατμαντού.

«Έχουμε κατακλυστεί με αιτήματα διάσωσης και βοήθειας από όλη τη χώρα», δήλωσε ο Ντιπάκ Πάντα, στέλεχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Στο Κατμαντού και γύρω από αυτό, εξαντλημένες οικογένειες, τα σπίτια των οποίων είτε ισοπεδώθηκαν ή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν εν μέσω των συνεχιζόμενων μετασεισμών, έστρωσαν στρώματα στο δρόμο και έστησαν σκηνές για να προστατευτούν από τη βροχή.

Ο κόσμος έκανε ουρές για να πάρει νερό που διανεμόταν από τις καρότσες φορτηγών, ενώ τα λιγοστά καταστήματα που απέμεναν ανοικτά δεν είχαν σχεδόν τίποτε στα ράφια. Ένα τεράστιο πλήθος ζητούσε απεγνωσμένα φάρμακα σε ένα ανοικτό φαρμακείο.

Στα Ιμαλάια, εκατοντάδες ξένοι και ντόπιοι ορειβάτες παρέμειναν παγιδευμένοι μετά την τεράστια χιονοστιβάδα που διέλυσε τμήμα μιας κατασκήνωσης βάσης, στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 18 ανθρώπων. Επρόκειτο για το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στο Έβερεστ μέχρι σήμερα.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών είναι ο χειρότερος που έχει πλήξει το Νεπάλ από το 1934, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 8.500 άνθρωποι.

Εξάλλου 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία και τουλάχιστον 20 στο Θιβέτ, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα".

Ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δυσκολεύονται να φτάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές της φτωχής ορεινής χώρας των 28 εκατομμυρίων κατοίκων.

Την ώρα που οι άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο, χωρίς ρεύμα ή νερό, και με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για την εκδήλωση σφοδρών καταιγίδων, εκφράζονται φόβοι για μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού. Σε όλο το Νεπάλ, εκατοντάδες χωριά έχουν αφεθεί αβοήθητα.

Σύμφωνα με έναν οικονομολόγο, τα μακροπρόθεσμα κόστη της ανοικοδόμησης του Νεπάλ ενδέχεται να υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ.

Ήδη πολλές χώρες αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζουν σημαντικά πακέτα οικονομικής βοήθειας, προκειμένου να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της ρημαγμένης χώρας.

Σωτήρια η απόσταση

Έντονη ανησυχία για φαινόμενο-ντόμινο μετά το φονικό σεισμό-"τέρας" των 7,8 ρίχτερ εκφράζουν πλέον πολλοί σεισμολόγοι παγκοσμίως. Ανάμεσά τους και ο γνωστός σεισμολόγος και πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μάλιστα αναμένεται σήμερα στο Νεπάλ, προκειμένου να μελετήσει από κοντά το φαινόμενο που ο ίδιος θεωρεί πως θα προκαλέσει ντόμινο νέων μεγάλων σεισμών!

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια στον ευρύτερο ασιατικό χώρο θα προκύψουν ισχυρές σεισμικές δονήσεις, απόρροια του πολύνεκρου σεισμού στο Νεπάλ. Σωτήρια ευτυχώς για τη δική μας περιοχή αποδεικνύεται, όπως ο ίδιος καθησυχάζει στην προκειμένη περίπτωση, η μεγάλη απόσταση, που αποκλείει τις επιπτώσεις του ντόμινο στον ελλαδικό χώρο...

Σε σχετικές δηλώσεις του ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρίνισε ότι ο σεισμός 7,8 ρίχτερ, που συγκλόνισε το μεσημέρι του Σαββάτου την ασιατική χώρα, θα ενεργοποιήσει άμεσα ρήγμα στο Μπαγκλαντές και μεσοπρόθεσμα το ντόμινο που θα προκαλέσει θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή από το Αφγανιστάν έως τις Φιλιππίνες με δονήσεις από 7,5-8 ρίχτερ σε βάθος χρόνου από μερικούς μήνες έως τα επόμενα χρόνια.

Ακριβώς λόγω του μεγάλου μεγέθους και του πολύπλοκου χαρακτήρα του σεισμού των 7,8 ρίχτερ, ο κ. Λέκκας ταξίδεψε για το Νεπάλ, ως επικεφαλής αποστολής του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ με χρηματοδότηση του ΟΗΕ, για παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας. Αλλά παράλληλα, όπως τόνισε, και για να αποκομίσει, όπως είπε, μεγάλη εμπειρία μελετώντας από κοντά το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του (βλάβες, χιονοστιβάδες κ.λπ.).

Ο κ. Λέκκας δε δίστασε να επισημάνει πως μια ισχυρή σεισμική δόνηση στην εν λόγω περιοχή ήταν αναμενόμενη από την επιστημονική κοινότητα, λόγω του ότι για πολλά χρόνια υπήρχε "σεισμικό κενό" στην αλυσίδα ρηγμάτων των Ιμαλαΐων, αν και η περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής: Η τελευταία φορά που "χτύπησε" εκεί με σφοδρότητα ο Εγκέλαδος ήταν πριν από 80 χρόνια με το ίδιο μέγεθος (7,9 R) και τραγικό απολογισμό περί τους 10.000 νεκρούς.

Τι είναι όμως το σεισμικό ντόμινο που αναμένεται στον πλανήτη, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, δίχως ευτυχώς η Ελλάδα να βρίσκεται στη ζώνη του κινδύνου;

Το φαινόμενο "ντόμινο" εκδηλώνεται όταν η ενέργεια που εκλύεται σε ένα σεισμό προκαλεί την ενεργοποίηση του επόμενου ευαίσθητου σημείου κατά μήκος ενός σεισμικού ρήγματος.

Όπως χαρακτηριστικά και απλοϊκά για να γίνει κατανοητό στον καθένα το παραθέτουν οι σεισμολόγοι, το σεισμικό ντόμινο είναι σαν να ξεκουμπώνεις ένα πουκάμισο... Αν απελευθερώσεις ξαφνικά ένα κουμπί, η πίεση μεταφέρεται στα υπόλοιπα και ξεκουμπώνονται γρήγορα το ένα μετά το άλλο.

Όμως, αυτού του τύπου η διέγερση καλύπτει συνήθως απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, και όχι χιλιάδων χιλιομέτρων...

Αν και γενικώς υπάρχει μια σχετική διχογνωμία, τα τελευταία χρόνια από ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας αναγνωρίζονται δύο σημαντικά περιστατικά "ντόμινο". Το ένα περιστατικό καταγράφεται στη βορειοδυτική Τουρκία, όπου δύο σεισμοί τον Αύγουστο και το Νοέμβριο του 1999 σκότωσαν 20.000 άτομα. Το έτερο περιστατικό αφορά στο σεισμό των 9,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προκάλεσε το τσουνάμι στη Σουμάτρα στις 26 Δεκεμβρίου 2004 και το θάνατο 200.000 ανθρώπων. Ο συγκεκριμένος σεισμός πιθανότατα συνδέεται με το σεισμό των 8,7 ρίχτερ που ακολούθησε στις 28 Μαρτίου 2005, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο 900 ανθρώπων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News