default-image

Προσοχή στα δόντια σας, όταν πίνετε κρασί

Υγεία
Προσοχή στα δόντια σας, όταν πίνετε κρασί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Αν και το κρασί έχει αποδειχθεί ότι παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, ως φαίνεται έχει και μία παρενέργεια: αν είναι λευκό, μπορεί να διαβρώσει τα δόντια λόγω του pH του!

Αυτό αναφέρουν γερμανοί επιστήμονες, οι οποίοι όμως σπεύδουν να προτείνουν και μία λύση: μαζί ή μετά το λευκό κρασί, να τρώτε λίγο τυράκι.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Nutritional Research» οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg, τα λευκά κρασιά διαθέτουν όξινα συστατικά τα οποία διαβρώνουν την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών πολύ περισσότερο απ' ό,τι το κόκκινο κρασί.

Η αδαμαντίνη είναι μια σκληρή ουσία που επιστρώνει εξωτερικά τα δόντια και είναι απαραίτητη για να διατηρούνται υγιή.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι δεν έχει σημασία η προέλευση του λευκού κρασιού ή η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ. Το κλειδί είναι το pH του και η διάρκεια της επαφής του λευκού κρασιού με τα δόντια.

Τα καλά νέα είναι ότι αν μαζί με το λευκό κρασί ή έπειτα από την κατανάλωσή του φάει κανείς τυρί, το pH επιστρέφει στα φυσιολογικά όρια και η διάβρωση αποτρέπεται.

Οι επιστήμονες βασίζουν τα ευρήματά τους σε πειράματα στο εργαστήριο, κατά το οποίο έβαλαν μόνιμα δόντια (είναι τα «δεύτερα» δόντια μας, μετά τα μωρουδιακά ή νεογιλά) σε διάφορα κρασιά και τα άφησαν επί μία ολόκληρη μέρα.

Όπως διαπίστωσαν, στο τέλος της ημέρας τα ιχνοστοιχεία ασβέστιο και φώσφορος που περιέχει η αδαμαντίνη είχαν διαβρωθεί κατά μέσον όρο σε βάθος 60 μικρομέτρων στην επιφάνειά της (ένα μικρόμετρο ισούται με ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Η διάβρωση αυτή χαρακτηρίζεται από τους ερευνητές σημαντική.

Τα κρασιά με το χαμηλότερο pH που προκάλεσαν και την εντονότερη διάβρωση ήταν οι ποικιλίες Riesling, ενώ πολύ πιο «φιλικά» για τα δόντια αποδείχθηκαν πλούσια κόκκινα κρασιά όπως οι ποικιλίες riojaκαι pinotnoir.

«Ακόμα και αν πλένει κανείς τα δόντια του έπειτα από την κατανάλωση κρασιού, με το πέρασμα του χρόνου και εφ' όσον η κατανάλωση είναι συστηματική, τα δόντια του θα έχουν διαβρώσεις», επισημαίνουν η δρ Μπρίτα Βίλερσχαουζεν και οι συνεργάτες της.

Μάλιστα, «το υπερβολικό βούρτσισμα θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση και να οδηγήσει σε πρόσθετη απώλεια της αδαμαντίνης», προσθέτουν.

Ευτυχώς «η παράδοση της κατανάλωσης διάφορων τυριών ως επιδόρπιο ή σε συνδυασμό με το κρασί, μπορεί να ασκεί προστατευτική δράση, αποτρέποντας την διάβρωση της επιφάνειας των δοντιών, διότι τα τυριά περιέχουν ασβέστιο σε υψηλές συγκεντρώσεις».

Το ασβέστιο των τυριών εξουδετερώνει την όξινη δράση του κρασιού και διεγείρει την ικανότητα του σάλιου να αυξάνει τα ιχνοστοιχεία στην αδαμαντίνη, για να αποτρέψει την επίθεση των οξέων.

Αυτό, πάντως, που δεν πρέπει να τρώμε μαζί ή μετά το κρασί είναι φράουλες - μια άλλη αγαπημένη συνήθεια πολλών: οι επιστήμονες λένε πως ο όξινος χυμός τους επιδεινώνει την διάβρωση, διότι εντείνει την επίθεση των οξέων…

Πηγή: tanea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News