default-image

Στο "φουλ" οι εισαγωγές κηπευτικών λόγω ελλείψεων στο νησί

Στο "φουλ" οι εισαγωγές κηπευτικών λόγω ελλείψεων στο νησί

Ελλείψεις σοβαρές, λόγω της κακοκαιρίας από τη μια και του "πρόωρου" Πάσχα από την άλλη, παρουσιάστηκαν στην αγορά της Κρήτης, ενώ οι μεγαλύτερες ελλείψεις στα εναπομείναντα χειμωνιάτικα είδη των οπωροκηπευτικών αναμένεται να παρουσιαστούν από τώρα και στο εξής μέχρι να αρχίσουν να παράγονται τα καλοκαιρινά. Για τους ίδιους λόγους, μάλιστα, ήταν και αρκετά τσιμπημένες οι τιμές σε ντόπια προϊόντα, όπως στις αγκινάρες, καθώς οι άγριες έφτασαν να πωλούνται στα 7 ευρώ το κιλό, τιμή που δεν έχει προηγούμενο!

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με τον πρόεδρο του Συλλόγου Οπωροπωλών Ν. Ηρακλείου Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη, μας ανέφερε ότι μέσα στο χειμώνα, για πρώτη φορά μέχρι σήμερα μετά από πολλά χρόνια, φτάσαμε στο σημείο ως Κρήτη να φέρουμε από την Ιταλία κουνουπίδια, μπρόκολα, λάχανα αλλά και πράσα, όταν τουλάχιστον στα προϊόντα αυτά, κάθε χρόνο, είχαμε την απόλυτη αυτάρκεια και δε φέρναμε καθόλου ποσότητες από το εξωτερικό.

«Πέρα από την εισαγωγή σε πατάτα, που γίνεται πάντα κάθε χρόνο, φέτος κάναμε και σε άλλα είδη γιατί λόγω κακοκαιρίας δεν μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας», λέει χαρακτηριστικά. «Δηλαδή, όταν κάνουμε εισαγωγή στην πατάτα, είναι κάτι το φυσιολογικό. Αλλά κάναμε φέτος εισαγωγή σε κουνουπίδια, μπρόκολα, λάχανα και πράσα... Και αυτό δεν το διανοούμασταν άλλη χρονιά. Πολλά χρόνια είχαμε να κάνουμε τέτοια εισαγωγή, τουλάχιστον στην Κρήτη, επειδή στο νησί μας καλυπτόμαστε σε αυτά. Αλλά λόγω του χιονιά, της παρατεταμένης κακοκαιρίας που είχαμε στο Λασίθι και στην Αγία Βαρβάρα, όπου τα χιόνια έκαψαν μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα κ.λπ., είχαμε το αποτέλεσμα να έχουμε κάποιες εισαγωγές».

Αύξηση ζήτησης

Στο μεταξύ, από τώρα και μετά, επειδή ανοίγουν τα ξενοδοχεία, αναμένεται και μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης σε διάφορα είδη, που επειδή δεν επαρκούν σε τοπικό επίπεδο δεν αποκλείεται να έχουμε ανάλογες αυξήσεις των εισαγωγών. «Δηλαδή, η αγορά των οπωροκηπευτικών θα "ανέβει" πάνω από 40% τώρα. Και αυτό είναι φυσιολογικό να γίνει, αλλά λόγω του ότι έχουμε μείωση της παραγωγής θα έχουμε πρόβλημα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκιαδάκης.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των οπωροπωλών ξεκαθαρίζει ότι στόχος των χονδρεμπόρων είναι να καλύψουν τους πελάτες τους και δεν ενδιαφέρονται να στηρίξουν το εισόδημα του ντόπιου παραγωγού. «Αν βρουν φτηνότερο προϊόν απ' έξω, θα πάρουν απ' έξω. Δεν έχουν τέτοιους συναισθηματισμούς. Και το σίγουρο είναι ότι όλα τα οπωροκηπευτικά που έρχονται από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ φτηνότερα από τα δικά μας για πολλούς λόγους».

Αναφορικά με άλλα προϊόντα που αναμένεται να υπάρξουν ελλείψεις, ο κ. Χαλκιαδάκης δίνει έμφαση στα μαρούλια. «Λόγω της μεγάλης κατανάλωσης που είχαμε τον τελευταίο καιρό, σε λίγο καιρό θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα στα μαρούλια. Γενικά η κακοκαιρία θα αρχίσει να φαίνεται από τώρα και μετά, λόγω της καταστροφής της παραγωγής. Για παράδειγμα, μου έλεγε πρόσφατα ένας παραγωγός για τον αρακά. Από τις συνεχόμενες βροχές σάπισε ο αρακάς, που ήταν να βγει τώρα».

Γαλλικές πατάτες

Όμως, ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης αναφέρεται και στο φαινόμενο κρητικοποίησης σε εισαγόμενες πατάτες. «Οι γαλλικές πατάτες είναι β' διαλογής. Κι ενώ τις έφεραν με 25 λεπτά το κιλό, κάποιοι στις λαϊκές τις πούλησαν στα 50 λεπτά σαν... πατάτες Λασιθίου», καταγγέλλει ο πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου. Και ήταν η περίοδος που η πατάτα Λασιθίου ήταν πολύ καλή και ποιοτική, αλλά σε μεγάλο βαθμό έμεινε στα αζήτητα...

"Χρυσή" αγκινάρα

Ένα σημαντικό "παρατράγουδο" του κρύου ήταν η αγκινάρα. Η λιγοστή ποσότητα που "έπεσε" στην αγορά είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει και την εκκίνηση των τιμών της άγριας αλλά και της ήμερης αγκινάρας από πολύ ψηλά επίπεδα. Έτσι η άγρια αγκινάρα ξεκίνησε να πουλιέται από 7 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι την περίοδο του Πάσχα η τιμή δεν ξεπερνούσε περίπου τα 3,5 ευρώ και η ήμερη από 3,5 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 2 ευρώ το κιλό. «Έτσι επειδή οι χονδρέμποροι κοιτάζουν μόνο το κέρδος, είχαμε ανεξέλεγκτες εισαγωγές οπωροκηπευτικών απ' έξω», λέει ο κ. Χαλκιαδάκης.

Και στο σημείο αυτό κάνει αναφορά στα επιτραπέζια σταφύλια. «Μετά τις τεράστιες ζημιές στα αμπέλια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι φέτος στην τοπική αγορά δε θα υπάρχουν πολλά ντόπια σταφύλια», συμπληρώνει.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News