Ειδήσεις

Η δραστήρια ενορία των Κάτω Ασιτών

Η εποχή μας, εποχή θορύβου και πολυγλωσσίας, καταφέρνει περισσότερο να απομονώνει τα πρόσωπα παρά να τα συνδέει. Ζούμε στον αιώνα της επικοινωνίας, αλλά όχι της κοινωνίας! Κοινωνία που όλο και περισσότερο απουσιάζει από την καθημερινή μας ζωή, οδηγώντας πολλούς συνανθρώπους μας στην απελπισία.

«Η ελπίδα όμως», όπως λέει ο πατήρ Γεώργιος Φασουλάκης, «είναι ζωντανή και έχει όνομα: Ιησούς Χριστός». Και η Ενορία του, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Κάτω Ασιτών, διακονώντας αυτήν την ελπίδα, «πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να διώξει μακριά το φόβο και να μεταδώσει στις καρδιές τη ζεστασιά της αγάπης του Χριστού».

Πρόκειται για μια ενορία που βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη και απέχει μόλις 24 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, η οποία έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να "τραβήξει" στην αγκαλιά της και τους 1.083 κατοίκους των Κάτω Ασιτών. Άπαντες εκκλησιάζονται, ενώ την ίδια ώρα συμμετέχουν σε δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Ενορία τους. Όχι άλλες ενορίες, ούτε καν πολιτιστικοί σύλλογοι του τόπου μας δεν έχουν δραστηριοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό και με τέτοιο ζήλο τελευταία όπως η Ενορία των Κάτω Ασιτών.

Πραγματικά ένα ολόκληρο χωριό, μικροί-μεγάλοι, βρίσκεται δίπλα στον πατέρα Γεώργιο Φασουλάκη. Ίσως ο χαρακτήρας, η ενέργεια, η δύναμη και το ταπεραμέντο του να αποτέλεσαν "μαγνήτη". Όμως και ο πατήρ Γεώργιος, με καταγωγή από τα Καρδαμιανά - λίγο πιο κάτω από τη Γέργερη - ο οποίος τελείωσε το Πανεπιστήμιο της Θεολογικής Βελιγραδίου το 1991, έγινε ιερέας το 2001 και στις 21 Νοεμβρίου του ίδιου έτους πήγε στην ενορία του, αισθάνεται από την πρώτη στιγμή έτσι, όπως οι κάτοικοι.

Ο πατέρας Γεώργιος Φαουλάκης με την πρεσβυτέρα Κατερίνα Λεστάκη και τη συντάκτρια της "Νέας Κρήτης" Ιωάννα Βλαχάκη

«Είναι μια ενορία με ευλαβείς και φιλακόλουθους πιστούς. Έχουν την ωραία παράδοση των εορταστών. Δηλαδή, κάθε οικογένεια να έχει έναν άγιο προστάτη που τον τιμά και όταν είναι η εορτή του να τελείται η Θεία Λειτουργία και αν είναι δυνατό να κοινωνούν τα μέλη της οικογένειας. Αυτή η παράδοση κρατάει σε μια συνεχή πνευματική επαγρύπνηση τόσο το ποίμνιο όσο και τον εφημέριο», λέει εξάλλου ο ίδιος.

«Βιώνοντας τις καθημερινές και συνεχείς αλλαγές που μας κατακλύζουν, αποφασίσαμε ως ομάδα, ως σύνολο, ως ενορία να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, μια τεράστια αγκαλιά μέσα στην οποία να περιλάβουμε κάθε έκαστο μέλος της κοινότητας μας ή και άλλων κοινοτήτων που επιθυμούν να ακολουθήσουν τα βήματά μας. Επιδιώκουμε μια πλήρη και σφαιρική εικόνα για τον καθένα μας και ιδίως για τα παιδιά. Φυσικά, εμπνευστής σε κάθε μας κίνηση και αρωγός της προσπάθειάς μας είναι ο πνευματικός μας πατήρ Γεώργιος Φασουλάκης. Χάρη σε εκείνον και τη δύναμη που του δίνει ο Θεός μάς έχει ενώσει όλους σαν μια πραγματικά και αληθινή οικογένεια», λένε οι ενορίτες του και συγκεκριμένα όλα τα παιδιά που από μικρά μεγάλωσαν με κατηχητικές συντροφιές και σήμερα συμβάλλουν σε πολύμορφες δραστηριότητες της ενορίας.

Ο Επιμορφωτικός Σύνδεσμος της Ενορίας στη λίμνη του Ζαρού

Ο παπάς του χωριού έχει προσεγγίσει πολύ τη νεολαία και με δική του πρωτοβουλία δημιούργησε και οργάνωσε αρκετές εθελοντικές ομάδες που θα τις ζήλευε κάθε χωριό του Ηρακλείου και όχι μόνο.

Έκδοση εφημερίδας

Φυσικά, από την ενορία των Κάτω Ασιτών δε λείπει η έκδοση μιας μηνιαίας εφημερίδας θα λέγαμε, γεγονός που σπανίζει στις μέρες μας, αλλά με τη φιλότιμη και αφιλοκερδή προσπάθεια ακόμη και του γραφίστα Ηρακλή Χωραΐτη, που μένει στη Γερμανία, γίνεται πραγματικότητα.

Η ανάγκη ενημέρωσης των ιερών ακολουθιών κάθε μήνα της ενορίας οδήγησαν στην αρχή το 2007 στην έκδοση ενός τετρασέλιδου φυλλαδίου και δεκαεξασέλιδου στην τωρινή του μορφή φυλλαδίου, με ποικίλη ύλη. Σε αυτό γράφουν οι Ιωάννης Τσερεβελάκης, θεολόγος-φιλόλογος, Κύριλλος Τσερεβελάκης, Αρχιμανδρίτης-θεόλογος, Ιωάννα Τσιλιγιάννη, γενικός ιατρός, Μαρία Περογαμβράκη, θεολόγος, Δέσποινα Περογαμβράκη, φιλόλογος, Κυριακή Κοτζαδάκη, φιλόλογος, Άντυ Βαχουθιανάκη, ψυχολόγος, Ελένη Διαμαντάκη, γεωπόνος, και Γιώργος Χατζάκης, τέως γραμματέας Κοινότητος, ενώ οι γυναίκες της ενορίας γράφουν συνταγές.

Κατηχητικές Συντροφιές

Στις Νεανικές Κατηχητικές Συντροφιές της ενορίας, όπως είπε ο πατήρ Γεώργιος, «προσπαθούμε να μη λειτουργούν ως σχολεία, αλλά ως αφορμή εμπειρικής σχέσης των παιδιών με τη ζωή της Εκκλησίας». Συμμετέχουν περίπου 40 παιδιά. Υπάρχει κατώτερο και μέσο Κατηχητικό. Οι Συντροφιές γίνονται για τα παιδιά του δημοτικού κάθε Κυριακή πρωί με υπεύθυνη κατηχήτρια την καθηγήτρια θεολόγο Μαρία Περογαμβράκη.

Για τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου κάθε Σάββατο απόγευμα, με υπεύθυνο τον εφημέριο της Ενορίας.

Ο πατήρ Γεώργιος τόνισε πως το Κατηχητικό σήμερα έχει αναπτύξει μια τέτοια δυναμική και επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε ευρύτερο φάσμα τομέων, ώστε αφενός ελάχιστα μοιάζει με το παραδοσιακό Κατηχητικό της προηγούμενης δεκαετίας και αφετέρου γοητεύει τα παιδιά και τους νέους που πηγαίνουν σ' αυτό. «Στόχος μας είναι να μπορέσει το παιδί να κατανοήσει και να αναπτύξει βασικές αξίες της ζωής όπως την αγάπη, την προσφορά, την κοινωνικότητα, τη συνεργασία. Μπορεί να βρει φίλους, ιδανικά. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε πλήθος δραστηριοτήτων όπως θεατρικές ομάδες, χορωδίες, εκδρομές, χειροτεχνίες, αθλήματα και προβολή ταινιών.

Το κυριότερο όμως είναι ότι μέσα από το Κατηχητικό το παιδί βιώνει την Εκκλησία ως αγκαλιά, την ενορία ως οικογένεια, το διπλανό ως αδελφό και αυτή η αίσθηση της συμπόρευσης είναι περισσότερο απαραίτητη σήμερα», πρόσθεσε.

Νέες γυναίκες

Από την άλλη, ο Επιμορφωτικός Σύνδεσμος Νέων Γυναικών της Ενορίας Κάτω Ασιτών, με την κοινωνική λειτουργό Ευανθία Βαρδάκη, την ψυχολόγο Άντυ Βαχουθιανάκη, την υπεύθυνη επικοινωνίας Ευγενία Καραγιωργάκη, την υπεύθυνη παιδότοπου και βρεφονηπιοκόμο Σοφία Κτιστάκη και την κοινωνική λειτουργό Ολυμπία Χαιρέτη, ξεκίνησε να οργανώνει συναντήσεις στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας.

Αποφασίστηκε και η δημιουργία παιδότοπου στον ίδιο χώρο για την απασχόληση των παιδιών. Στόχοι των συναντήσεων της ομάδας νέων γυναικών η συζήτηση και η ενημέρωση, η πνευματική και σωματική υγεία, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και οι ομιλίες από εξειδικευμένους επιστήμονες. Μεταξύ των δράσεων που οργανώθηκαν και η παρασκευή θυμιάματος!

Μέλη της Ενορίας Κάτω Ασιτών παρασκευάζουν λιβάνι

Η αδυναμία αρκετών συγχωριανών να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις οδήγησε και στη σύσταση Κοινωνικού Φαρμακείου από το Ιατρείο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και την Ενορία.

Στα πλαίσια στήριξης των μαθητών, η Ενορία προέβη και σε αγορά σχολικών βοηθημάτων όλων των βαθμίδων του σχολείου. Τα βοηθήματα βρίσκονται στη βιβλιοθήκη της και κάθε παιδί μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κατόπιν συνεννοήσεως με την υπεύθυνη καθηγήτρια του Κοινωνικού Φροντιστηρίου.

Εξάλλου, για 11η χρονιά η Ενορία Κάτω Ασιτών βραβεύει τους μαθητές της στην τελετή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που λαμβάνει χώρο κάθε χρόνο στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας. Μάλιστα, στους επιτυχόντες στα ΑΕΙ δίδει το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ στον καθένα και ένα δώρο (βιβλίο, εικόνα) και στους αριστεύσαντες μαθητές από ένα ανάλογο δώρο, καθώς και προσωπικούς επαίνους.

Βλέποντας την ανάγκη νέων φυτωρίων για την ιεροσύνη, η Ενορία Κάτω Ασιτών έστειλε στην Εκκλησιαστική Πατριαρχική Σχολή Κρήτης με έδρα τα Χανιά δύο μαθητές της.

Ο κύκλος μελέτης με την πρεσβυτέρα σε επίσκεψη στα Χανιά, στο ναό του Αγίου Νεκταρίου

Το 2014 ήταν η χρονιά που έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία και χορωδίας νέων της Ενορίας Κάτω Ασιτών με υπεύθυνη την Ιωάννα Καλαφατάκη.

Η χορωδία των νέων της Ενορίας με υπεύθυνη την Ιωάννα Καλαφατάκη στο Πνευματικό Κέντρο των Κάτω Ασιτών

Δωρεάν φροντιστήριο σε μαθητές

Η Ενορία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης θεώρησε επιτακτική την ανάγκη λειτουργίας Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Έτσι, από το 2011 παρέχεται δωρεάν εκπαιδευτική αρωγή σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η εκπαιδευτική στήριξη προέρχεται αποκλειστικά και αφιλοκερδώς από εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Το δωρεάν φροντιστήριο της Ενορίας

Όσον αφορά στα παιδιά του δημοτικού σχολείου, ηλικίας 6 έως 12, παρέχεται υποστηρικτική διδασκαλία με τη βοήθεια της θεολόγου Μαρίας Περογαμβράκη, στοχεύοντας, όπως αναφέρθηκε, τόσο στη βοήθεια και στήριξη των παιδιών, όσο και των γονιών τους, που καθημερινά πασχίζουν για ένα καλύτερο αύριο. Καθώς η σχολική βαθμίδα ανεβαίνει, τα παιδιά γυμνασίου και λυκείου στα φιλολογικά μαθήματα έχουν αναλάβει οι φιλόλογοι Κυριακή Κοτζαδάκη και Δέσποινα Περογαμβράκη, ενώ στον τομέα των Μαθηματικών συναντάμε τις μαθηματικούς Όλγα Τριανταφυλλάκη, Ιωάννα Καλαφατάκη και Νίκη Καλαφατάκη. Φυσικός είναι η Μαρία Αναστασάκη, ενώ δε λείπουν και τα μαθήματα ξένων γλωσσών τόσο σε παιδιά όσο και σε κοπέλες της ενορίας, από την καθηγήτρια ξένων γλωσσών Αλεξάνδρα Αντωνακάκη.

«Καθένας μας, με την προσωπική του πολύτιμη προσπάθεια, με το δικό του λιθαράκι, και εν συνεχεία όλοι μαζί ως σύνολο κάναμε μια ζεστή αγκαλιά, η οποία, έχοντας ξεπεράσει τα τυπικά όρια σχέσης μαθητή-δασκάλου, περικλείει μέσα της μια αληθινή οικογένεια. Είμαστε δίπλα στα παιδιά μας γιατί μας χρειάζονται. Τα αγαπάμε, τα στηρίζουμε και τα ευχαριστούμε για όσα και τα ίδια μαθαίνουν σε εμάς, με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

Απώτερος σκοπός της δράσης μας είναι η δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας μέσω του οποίου θα καλύπτονται ενισχυτικά οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, μα και η στήριξη και εμψύχωσή τους στην κάθε τους επιλογή και απόφαση, ώστε να καταστεί εφικτή, με αξιοπρεπείς όρους, η ισότητα στην πρόοδο και την παρεχόμενη παιδεία. Ατέρμονα θα στοχεύουμε σε ό,τι παραπάνω σημειώθηκε γιατί είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως σημασία δεν έχει ούτε το χρήμα ούτε, για παράδειγμα, το ότι ένα παιδί έχει καλύτερο μολύβι από κάποιο άλλο. Σημασία έχει να είμαστε άνθρωποι, να στηρίζουμε και να βοηθάμε όποιον μας χρειάζεται, όχι γιατί περιμένουμε την ανταπόδοση αλλά γιατί αγαπάμε τους ανθρώπους, αγαπάμε το Θεό μας! Αγαπάμε τα χαμόγελα που πηγαία ξεπροβαίνουν από τα γλυκά προσωπάκια των παιδιών μα και των βασανισμένων από τις ανάγκες της καθημερινότητας γονιών.

Πώς όμως θα μπορούσε όλο αυτό το έργο να γίνει απτή πραγματικότητα, αν οδηγός στο κάθε μας βήμα δεν ήταν η ενορία μας; Αν δεν έδινε σε όλους μας τη δύναμη που χρειαζόμαστε να προχωράμε, να εξελισσόμαστε, να αγγίζουμε την επιτυχία; Και φυσικά, πώς θα ήταν δυνατό αυτό το έργο, χωρίς τον δημιουργό και προστάτη μας, το συνεργάτη και συνοδοιπόρο μας, τον Ιησού Χριστό, το Θεό μας; Με την ανεκτίμητη λοιπόν βοήθεια και στήριξη του Θεού, η ενορία μας θα συνεχίσει τη δράση της κι εμείς με τη σειρά μας θα εξακολουθήσουμε να είμαστε δίπλα στους μαθητές, τα παιδιά μας!».

Περιβαλλοντική ομάδα: Δράσεις καθαριότητας

Η Περιβαλλοντική Ομάδα της Ενορίας Κάτω Ασιτών, με υπεύθυνες τις Δήμητρα Τσερεβελάκη και Ευγενία Κοτζαδάκη, ξεκίνησε δημιουργική απασχόληση-ζωγραφική για παιδιά από 4-12 ετών. Το 2013 συστήθηκε η ΠΟΕΚΑ με βάση το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος από πολύ μικρός πρέπει να μάθει να εκτιμά να σέβεται και να αγαπά το χώρο μέσα στον οποίο ζει. Τα παιδιά συμμετέχουν εθελοντικά και οι συγκεντρώσεις της ομάδας γίνονται μια φορά τη βδομάδα, κάθε Σάββατο απόγευμα. Οι μαθητές, λειτουργώντας ομαδοσυνεργατικά, καλούνται να διερευνήσουν ένα θέμα σχετικό με το φυσικό περιβάλλον, αναλαμβάνοντας να υλοποιήσουν συγκεκριμένες δραστηριότητες. Επίσης, γίνονται εκδρομές, περίπατοι, καθαρισμός του χωριού και δενδροφυτεύσεις. Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, η ομάδα παρουσιάζει τις δράσεις με μουσική, τραγούδι, θέατρο, ζωγραφική και χορό.

H περιβαλλοντική ομάδα της Ενορίας, η μοναδική που υπάρχει σε όλες τις ενορίες της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, που εντάσσει τα παιδιά του δημοτικού Κάτω Ασιτών

Στα πλαίσια της δραστηριότητας της ομάδας, εντάχθηκε και το πρόγραμμα της κρητικής διατροφής και προσφέρονται μια φορά το μήνα στο δημοτικό σχολείο παραδοσιακά προϊόντα.

Στο μεταξύ, «η λειτουργική και πνευματική ζωή των ενοριτών μας αποτελεί πρώτιστο μέλημα του ναού μας», όπως ανέφερε ο πατήρ Φασουλάκης. Έτσι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των Πνευματικών Δραστηριοτήτων κύκλοι μελέτης της Αγίας Γραφής, καθώς και συζήτησης επίκαιρων θεμάτων. Παρακολουθούνται από μια ομάδα τουλάχιστον 25 γυναικών των Κάτω Ασιτών, όπου μαζεύονται κάθε Τετάρτη απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας. Η υπεύθυνη των κύκλων αυτών είναι η πρεσβυτέρα και συνταξιούχος δασκάλα κ. Αικατερίνη Λεστάκη, που η μετάδοση της αγάπης και της θέρμης των διδαχών του Χριστού συνεχίζει να είναι στις προτεραιότητές της, όχι όμως τώρα πια για τα παιδιά, όπως όταν εξασκούσε το λειτούργημά της, αλλά για τους μεγάλους.

Μια από τις δράσεις της περιβαλλοντικής ομάδας αποτέλεσε και η δεντροφύτευση 30 καλλωπιστικών δενδρυλλίων στο χώρο της Αγίας Τριάδας των Ασιτών

Την προσπάθεια αυτή συμπληρώνουν οι εσπερινές ομιλίες με εκλεκτούς καλεσμένους όπως την αδελφή Μαριάμ Αεράκη, με αναφορές στα σύγχρονα προβλήματα της καθημερινότητας όλων μας, καθώς και προσκυνηματικές εκδρομές στα μοναστήρια και κοντινοί περίπατοι σε εξωκκλήσια.

Πρόκειται για πνευματικές ευκαιρίες τις οποίες καλούμαστε όλοι να αξιοποιήσουμε κατά το μέγιστο δυνατό για τη διάνοιξη των πνευματικών μας οριζόντων.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια