default-image

Συνδέθηκαν με το… διάστημα μαθητές 20 σχολείων

Κρήτη
Συνδέθηκαν με το… διάστημα μαθητές 20 σχολείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα όνειρό τους να συνομιλήσουν με "άνθρωπο του διαστήματος" και να μάθουν μυστικά γύρω από την καθημερινότητα ενός αστροναύτη έγινε πραγματικότητα. Ο λόγος για μαθητές 20 σχολείων της Κρήτης που με τη βοήθεια της τεχνολογίας συνδέθηκαν με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου οι μαθητές συνομίλησαν με την αστροναύτη του ESA, Samantha Cristoforetti.

Η αγωνία για την εκπαιδευτική κοινότητα έφτασε στο ζενίθ και, όταν επιτέλους εμφανίστηκε στις οθόνες τους η Ιταλίδα αστροναύτης, επιφωνήματα και έκπληξης και θαυμασμού κυρίευσαν το αμφιθέατρο "Μαρία Μανασσάκη" του φοιτητικού κέντρου της Πανεπιστημιούπολης Βουτών.

«Γεια σε όλους, σας καλωσορίζουμε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου και είμαστε επιβιβασμένοι. Ονομάζομαι Σαμάνθα Χριστοφορέτι και είμαι πολύ ενθουσιασμένη που μιλάω μαζί σας και που έχετε δουλέψει πάνω στο πείραμα της σπιρουλίνας», είπε από το διάστημα η διάσημη αστροναύτης.

Το ενδιαφέρον των μαθητών γύρω από το συναρπαστικό κόσμο του διαστήματος άφησε έκπληκτη την αστροναύτη που ευδιάθετη και χαμογελαστή απαντούσε με μεγάλη προθυμία στους ανήλικους παρατηρητές της διαστημικής ζωής.

Οι ερωτήσεις είχαν να κάνουν για το εάν υπάρχουν μικρόβια στο διάστημα, ποιο είναι το φαγητό τους, εάν το διάσημο βακτήριο, η σπιρουλίνα, που χρησιμοποιείται ήδη ως τρόφιμο με τη μορφή δημητριακών από τους αστροναύτες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παροχή οξυγόνου, εάν πίνουν νερό και αν ανακυκλώνεται, τι προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες, ακόμη όμως και αν μπορεί να πετάξει ένα πουλί στο διάστημα.

Μια μοναδική εμπειρία που υλοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν μαθητικές κοινότητες από τη Σουηδία και το Βέλγιο διεξήχθη στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, καθώς το πρώτο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, πέτυχε να επιλεγεί ως ένα από τα τρία κέντρα στην Ευρώπη μαζί με αντίστοιχα από το Βέλγιο και τη Σουηδία, για τη συμμετοχή του στη διενέργεια προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων την πραγματοποίηση πειράματος εκτίμησης παραγωγής οξυγόνου στο διάστημα από την καλλιέργεια σπιρουλίνας που ήδη χρησιμοποιείται ως τροφή από τους αστροναύτες.

Η ημερίδα υποστηρίχτηκε τεχνικά από τη Μονάδα Δικτύων και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News