default-image

"Πρόβλημα της Ευρώπης το ελληνικό χρέος"

Ελλάδα
"Πρόβλημα της Ευρώπης το ελληνικό χρέος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ευρωπαϊκό πρόβλημα η διαχείριση της κρίσης χρέους», τόνισε μιλώντας χθες στο Ράδιο 98,4 και στον Γιώργο Σαχίνη ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης. Θέση που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό για τις εκ διαμέτρου και με συχνές αλλαγές δηλώσεις Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων για την πορεία της χώρας. Ο κ. Βερναρδάκης επανέλαβε τις κόκκινες ή αδιαπραγμάτευτες γραμμές για μισθούς και συντάξεις, ενώ στο ενδεχόμενο ρήξης, εκφράζοντας την προσωπική του γνώμη, είπε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει τη σύγκληση συνόδου κορυφής, προκειμένου να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις θέσεις μας και την πολιτική που οι ίδιοι ακολουθούν.

«Υπάρχει ένα γενικό θέμα αντιθέσεων και στο γερμανικό στρατόπεδο. Όπως είναι επίσης σίγουρο ότι υπάρχουν ισχυρές αντιθέσεις και στο εσωτερικό των λεγόμενων θεσμών, μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτό το λέω γιατί στην πραγματικότητα αυτό που ειπώθηκε, ότι δηλαδή υπάρχει πρόοδος, είναι γνωστό. Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η ελληνική πλευρά, οι οποίες αναλύθηκαν, κοστολογήθηκαν, παρουσιάστηκαν κ.λπ., σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, δηλαδή στο 80%, υπήρξε πρακτικά συμφωνία. Υπάρχουν βέβαια θέματα που βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη, αλλά κατά πόσο αυτό το 20% που απομένει θα μπορέσει να αποτελέσει το λόγο για να μην υπάρξει συμφωνία είναι πλέον θέμα πολιτικής απόφασης. Το πολιτικό όμως πρόβλημα που έχουμε τώρα και εμείς, αλλά και η άλλη πλευρά, είναι ότι εμείς ως Ελλάδα αποδεικνύουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς τη λιτότητα. Απλώς, αυτό προϋποθέτει μια άλλη διοικητική και φορολογική πολιτική. Εννοώντας ότι τα βάρη δεν μπορεί να συνεχίσουν να τα επωμίζονται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι. Κάτι το οποίο όμως είναι σε πλήρη αντίθεση με το περιβάλλον άσκησης της πολιτικής του μνημονίου».

Διεθνοποίηση του προβλήματος

«Η μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι πρώτον έχει διεθνοποιήσει το ελληνικό πρόβλημα, και δεν είναι αυτό που υπήρχε σαν συλλογική ενοχοποίηση, ότι δηλαδή κάποιοι κακοί Έλληνες τρώνε τα λεφτά των Γερμανών. Αλλά ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα διαχείρισης του χρέους και επομένως χρειάζεται σοβαρές πολιτικές. Δεύτερον, αυτό που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι έχει μεταφέρει έναν ισχυρό βαθμό αντίθεσης μέσα στο ας πούμε αντίπαλο στρατόπεδο», είπε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, περιγράφοντας τις αντιθέσεις μεταξύ των ετέρων και της χώρας μας, όπως αυτές διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα.

Ο ίδιος απάντησε στο ερώτημα αν θα πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα και εν συνεχεία σε εκλογές στην περίπτωση που δε βρεθούμε κοντά σε μια συμφωνία λέγοντας ότι «αν φτάσουμε στο μη περαιτέρω με τη γερμανική χώρα, τότε καλό θα ήταν να οδηγηθούμε σε εκλογές». Επισήμανε ωστόσο πως «αν και οι ενδείξεις αυτήν τη στιγμή λένε πως ό,τι γίνει θα είναι μέσα στα πλαίσια ενός έντιμου συμβιβασμού. Και ότι θα υπάρξει δηλαδή μια συμφωνία κατά 80% αναφορικά με τις φορολογικές και διοικητικές ρυθμίσεις. Εάν τελικά αυτό δε γίνει και φτάσουμε σε ρήξη, πράγμα που σημαίνει ότι η άλλη πλευρά υπαναχωρεί από το 80% της συμφωνίας, με το 20% - δηλαδή πρακτικά το θέμα της λιτότητας - να τίθεται και πάλι ως ζήτημα, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής προκειμένου να παρουσιάσει ότι και πάλι σημειώνεται απόλυτη απόκλιση. Όχι όμως πλέον μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά στο σύνολο της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Οπότε, κατά την άποψή μου, θα πρέπει η Μέρκελ, ο Σόιμπλε ή κάποιος άλλος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να βγει να δηλώσει σε όλη την Ευρώπη ότι η λιτότητα είναι θεσμοθετημένη και ότι αποτελεί τον πολύ κλειστό πυρήνα της πολιτικής της Ευρώπης».

Στο ερώτημα αν στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία θεωρεί αναγκαία τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο ίδιος τόνισε πως «κάτι τέτοιο δε θα ήταν κακό. Άλλωστε αυτό που αποτελεί στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργήσει ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής αντιπροσώπευσης. Οπότε νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο δεν θα ήταν κακό να επεξεργαστεί κανείς με πλήρη διαφάνεια αυτήν τη συμφωνία και να τη θέσει σε δημοψήφισμα, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ενισχυτικό και για τη δημοκρατία και στα πλαίσια του διαλόγου. Ωστόσο, το καίριο στα δημοψηφίσματα είναι το ποιος θέτει το ερώτημα και τι ακριβώς ρωτάει», είπε ο κ. Βερναρδάκης, υπογραμμίζοντας έτσι τον κίνδυνο τον δημοψηφισμάτων.

Ο ίδιος παράλληλα δήλωσε πως, όπως και να έχει, για όλα αυτά υπάρχει ένα όριο που είναι ο Ιούνιος. Όριο που, όπως τόνισε, «θέλει την ιστορία αυτή να τελειώσει είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια επανεκκίνηση της οικονομίας και για να αποφασίσει η ελληνική Πολιτεία αν τους πόρους που έχει θα τους διαθέσει στα δυσβάσταχτα δάνεια του χρέους ή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου: «Δε χαροποιεί κανέναν»...

Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έρχεται να "σηκώσει" τα ταμειακά διαθέσιμα Δήμων, Περιφερειών και άλλων φορέων, υπογράμμισε πως, όπως είναι φυσικό, πρόκειται για μια κίνηση που δε χαροποιεί κανέναν. Ο κ. Βερναρδάκης κατέληξε λέγοντας ότι «ωστόσο θα πρέπει να εκτιμηθεί πως η συγκεκριμένη Πράξη εισήχθη αυτομάτως στη Βουλή. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε την πρακτική του να παραγκωνίζουμε πλήρως το ελληνικό Κοινοβούλιο από αυτήν τη διαδικασία. Άλλωστε, το Σύνταγμα αναφέρει ότι σε έκτακτες περιπτώσεις μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μπορεί να ασκηθεί με την προϋπόθεση ότι μέσα σε 40 ημέρες μπορεί να έρθει στη Βουλή. Βέβαια, στην περίπτωσή μας καθυστέρησε να έρθει στη Βουλή, όπως επίσης θα μπορούσε να είχε εντελώς αποφευχθεί. Όμως, στο σημείο αυτό τίθεται μια σειρά άλλων ζητημάτων».

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News