Ειδήσεις

Καταργήθηκαν πριν καν ιδρυθούν τα δύο τμήματα τουρισμού

Τα δύο τμήματα που επρόκειτο να λειτουργήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (Ρέθυμνο) και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδο) καταργούνται πριν καν ιδρυθούν! Πρόκειται για τα τμήματα τουριστικών, προπτυχιακών σπουδών, τετραετούς κύκλου, τα οποία θα λειτουργούσαν στην αγγλική γλώσσα αποκλειστικά για αλλοδαπούς, που θα υποχρεώνονταν στην καταβολή διδάκτρων.

Τη λειτουργία των τμημάτων αυτών είχαν εξαγγείλει πέρυσι το Δεκέμβριο ο τότε υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, μαζί με την τότε υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Αυτό που τους είχε διαφύγει ήταν να ενημερώσουν για τα σχέδιά τους τούς επικεφαλής των εμπλεκόμενων ΑΕΙ, ενώ ούτε που τους είχε περάσει από το μυαλό να εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη τους.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έρχεται να καταργήσει τα αμφιλεγόμενα πανεπιστημιακά τμήματα, πριν καν αυτά ιδρυθούν. Με διατάξεις που θα "περάσουν" στο πολυνομοσχέδιο, θα καταργούνται οι σχετικές προβλέψεις των προηγούμενων. Οι οποίες προέβλεπαν τη δημιουργία τμημάτων 50-70 ατόμων τα οποία θα... απογείωναν το τουριστικό μας γόητρο.

Ωστόσο, παρά τις καλές προθέσεις, είχαν μείνει αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα, όπως: Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τμήμα στο οποίο δε θα εντάσσονται Έλληνες φοιτητές ή συνάδελφοί τους από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Με ποιον τρόπο θα γίνεται η εισαγωγή των φοιτητών; Ποια θα είναι η σκοπιμότητα εκπαίδευσης μόνο ξένων και ποιο θα είναι το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει ένα τέτοιο τμήμα; Συμφέρει την Ελλάδα να παράγει στελέχη τουρισμού, τα οποία θα ανταγωνίζονται το ντόπιο εργατικό δυναμικό;

Ίσως τα ερωτήματα αυτά να σκοπεύει να μελετήσει σοβαρά η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μιας η ιδέα της ίδρυσης τμημάτων τουρισμού στο Ρέθυμνο και στη Ρόδο είναι (στη βάση της) εξαιρετική. Μάλιστα, για την περίπτωση που δεν επικεντρωθούμε αποκλειστικά στους αλλοδαπούς και στα δίδακτρά τους, υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας εδώ και χρόνια μια ολοκληρωμένη σχετική πρόταση του πρώην αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανώλη Πετράκη.

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια