Ειδήσεις

Οι Σαουδάραβες και οι χλιδάτες ορέξεις τους στην Κρήτη

Μια τουριστική αγορά, την οποία εδώ και χρόνια έχουν "βάλει στο μάτι" περιοχές όπως το Μόντε Κάρλο, η Νίκαια αλλά και οι Κάννες, βάζει και η Κρήτη, προβάλλοντας κάποια από τα πιο δυνατά της συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Η αεροπορική σύνδεση της Σαουδικής Αραβίας, από το Ριάντ απευθείας στην Αθήνα, δημιουργεί νέα δεδομένα, και το πρώτο workshop που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας Κρήτης, έδειξε ότι το ενδιαφέρον γίνεται ολοένα και πιο έντονο από τους Σαουδάραβες κροίσους.  

Το ζητούμενο, όπως επισημάνθηκε από τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο σε θέματα τουρισμού τον κ. Μιχάλη Βαμιεδάκη, που βρέθηκε στο Ριαντ, είναι να υπάρξουν κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία των χιλιάδων μελών της βασιλικής οικογένειας, που ταξιδεύουν ανά δεκάδες και μάλιστα με οργάνωση της τελευταίας στιγμής και πάντα προς προορισμούς με χλιδή και πολυτέλεια.

Μέχρι σήμερα πάντως οι Σαουδάραβες κροίσοι που έχουν επισκεφθεί την Κρήτη κάθε άλλο παρά έχουν περιορίσει την εικόνα χλιδής που καταγράφεται τουλάχιστον από τις δικές τους "Χίλιες και μία νύχτες" ή μέρες, είτε στην έδρα τους είτε στα σημεία που επιλέγουν για διακοπές, αφού η πολυτέλεια ξεχειλίζει.

Όπως μάλιστα εξηγεί ο ιδιοκτήτης εταιρείας μίσθωσης πολυτελών αυτοκινήτων κ. Γιώργος Φθενάκης, οι Σαουδάραβες κροίσοι που μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί την Κρήτη κάθε άλλο από απαρατήρητοι περνούν.

«Θυμάμαι πέρυσι, που φτάνοντας μια 8μελής οικογένεια στην Κρήτη με ιδιωτικό αεροσκάφος, σχεδόν σοκαρίστηκα όταν αντιλήφθηκα ότι οι αποσκευές που έπρεπε να μεταφέρουμε χρειάζονταν νταλίκα. Κι αυτό γιατί, τα οκτώ μέλη της οικογένειας συνόδευαν γραμματείς, σωματοφύλακες, που αριθμούσαν συνολικά τα τριάντα άτομα και όλων μαζί ο αποσκευές πλησίαζαν τις 1.60 βαλίτσες», λέει ο κ. Φθενάκης, ο οποίος, όμως, διευκρίνισε ότι είναι συνήθως πολύ φιλικοί και "απλοχέρηδες" με όσους νιώσουν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να τους εξυπηρετήσουν.

Τα φιλοδωρήματα ξεκινούν από 200 και φτάνουν κάποιες χιλιάδες ευρώ σε ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε μουσικούς. Ήταν τέτοια μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Φθενάκης, η λαχτάρα τους να ακούσουν παραδοσιακή μουσική πριν από κάποια χρόνια, που η (ερασιτεχνική) ορχήστρα έφυγε με "μποναμά" 2,5 χιλιάδων ευρώ.

Λιμουζίνες προς ζήτηση

Η συνήθεια των Σαουδάραβων να ταξιδεύουν τελευταία στιγμή και μάλιστα κατά δεκάδες δημιουργεί ένα ακόμη πρακτικό πρόβλημα για το νησί και τη διάθεση που μπορεί να έχει σε πολυτελή οχήματα. Όπως εξήγησε ο κ. Φθενάκης, εκτός από τον πρίγκιπα που ζήτησε πριν από δύο χρόνια να του χτίσουν τζάκι στην παραλία για να κάνει πάρτι, πέρυσι οικογένεια Σαουδάραβων ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ 30 λιμουζίνες.

Η επιθυμία βεβαίως και έγινε πράξη, ακόμη και την τελευταία στιγμή, με πολυτελή οχήματα που έφτασαν με πλοίο από την Αθήνα, για την ικανοποίηση της επιθυμίας του Σαουδάραβα, τον οποίο συνόδευαν οι γυναίκες του, τα παιδιά του και οι γραμματείς με τους σωματοφύλακές του.

Χίλιες και μία νύχτες ή μέρες σε ελληνικά εδάφη και δη στην Κρήτη, ως προορισμό διακοπών… και μάλιστα των κροίσων Σαουδάραβων, φιλοδοξεί να δημιουργήσει, εγκαινιάζοντας μια διαφορετική λογική, η Περιφέρεια Κρήτης, έχοντας ενταχθεί συνολικά στο άνοιγμα που κάνει το υπουργείο Τουρισμού προς την Σαουδική Αραβία.

Το πρώτο workshop που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του νησιού είχε μόνο θετικά μηνύματα, όπως εξήγησε ο κ. Βαμιεδάκης, που επικέντρωσε στην ανάγκη να δημιουργηθούν κατάλληλες προϋποθέσεις φιλοξενίας των Σαουδάραβων και των οικογενειών τους που ταξιδεύουν όλοι μαζί κατά δεκάδες.

Η αεροπορική σύνδεση του Ριάντ με την Αθήνα δημιουργεί νέες προϋποθέσεις, εξήγησε ο κ. Βαμιεδάκης, που διευκρίνισε ότι και η μεσαία τάξη της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί ένα δυνατό στοίχημα για την Κρήτη.

Οι Σαουδάραβες, πάντως, και δη τα μέλη της βασιλικής οικογένειας... κάθε άλλο από τυπικοί ταξιδιώτες είναι όσες φορές έχουν ταξιδέψει στο νησί και κυρίως την περίοδο του Ραμαζανιού. Πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών τύπου Airbus για τη μετακίνηση ενός και μόνο επιβάτη τη φορά, γυναίκες, παιδιά, συνοδοί, γραμματείς και σωματοφύλακες στη σειρά, τζάκια στην άμμο για πάρτι... αλλά, ταυτόχρονα, λογαριασμοί και φιλοδωρήματα με πολλά μηδενικά είναι ανάμεσα στις συνήθειές τους κάθε φορά που αποφασίζουν οικογενειακώς να ταξιδέψουν.

Το αεροσκάφος με τον ένα επιβάτη

Το καλοκαίρι του 2014 συνέβη και το άλλο καταπληκτικό. Ιδιωτικό αεροσκάφος και μάλιστα Airbus ενημέρωσε ότι έφτανε στο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου και η ενημέρωση ήταν ότι καταφθάνουν μέλη βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Κι όμως, με την ολοκλήρωση της άφιξης, εκείνο το οποίο προέκυψε ήταν ότι στο νησί το τεραστίων διαστάσεων αεροσκάφος έφερνε μόνο τον πρίγκιπα σε μια πτήση αποκλειστικά για εκείνον με το ιδιωτικό αεροσκάφος.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια