default-image

Δίχως αποτέλεσμα η συνεδρίαση του Eurogroup

Δίχως αποτέλεσμα η συνεδρίαση του Eurogroup

"Ουδέν αποτέλεσμα, συνεχίζουμε". Αυτό είναι το νόημα των δηλώσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, στο οποίο - όπως αναμενόταν - δε δόθηκε καμία λύση στα ζητήματα τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της διαφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές.

Οι τελευταίοι συνέχισαν την "πολεμική" ρητορική τους και οι διαρροές σε κάποια μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για έντονη φρασεολογία κατά του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, ο οποίος ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος για λύση, θεωρώντας ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου.

Σύμφωνα με το Open Europe, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως ελπίζει να φτάσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται σε συμφωνία για την παροχή βοήθειας και πως αναμένει την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Πρόσθεσε πως η συμφωνία είναι δύσκολη, όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ο ανταποκριτής του Bloomberg γράφει πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διαπιστώνει σύγκλιση με τους εταίρους και είναι αισιόδοξος.

Eντωμεταξύ ο Guardian μεταδίδει δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με τις οποίες φέρεται να λέει πως είναι έτοιμος να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση για επιτάχυνση των συνομιλιών, καθώς και ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Ελλάδα έχει έρθει πιο κοντά με τους εταίρους στη συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο υπουργός πρόσθεσε πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρξει μία συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η οποία όμως δε θα υπονομεύει την ανάπτυξη.

Οι Ευρωπαίοι

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του Eurogroup στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Edward Scicluna έκανε λόγο για «πλήρη κατάρρευση» στην επικοινωνία των δύο πλευρών.

Από την άλλη, το Bloomberg αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να δέχτηκε "σφυροκόπημα" από τους απογοητευμένους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταφέρει το Bloomberg, o Γιάνης Βαρουφάκης δέχτηκε έντονη κριτική από τους ομολόγους του στο Eurogroup που διεξάγεται στη Ρίγα, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ως «άνθρωπο που σπαταλάει το χρόνο, ερασιτέχνη και τζογαδόρο».

Σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που έχουν γνώση του τι ακριβώς ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατηγόρησαν τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ ως ανεύθυνο και ότι σπαταλάει το χρόνο και ότι λειτουργεί ως ερασιτέχνης και τζογαδόρος.

Πανικός έγινε στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης όταν λίγα λεπτά πριν τη 1 το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis έγραψε στο twitter πως είναι επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ντάισελμπλουμ: «Όχι σε έκτακτο Eurogroup»

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η αποτίμηση των εξελίξεων στο ελληνικό ζήτημα θα γίνει στο επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου - απορρίπτοντας το ενδεχόμενο για έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πριν την εν λόγω ημερομηνία - και ότι η ευθύνη για την πρόοδο ανήκει κυρίως στην ελληνική πλευρά. Πρόσθεσε ακόμη ότι η συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να επιτευχθεί προτού ξεκινήσει η συζήτηση για το επόμενο στάδιο.

Παράλληλά χαρακτήρισε κρίσιμες τις σημερινές συνομιλίες, αλλά αρνήθηκε να προσδιορίσει τους τομείς στους οποίους σημειώθηκε πρόοδος.

Διέψευσε ταυτόχρονα τα σενάρια περί τμηματικής εκταμίευσης της επόμενης δόσης, διευκρινίζοντας ότι δε θα υπάρξει τμηματική καταβολή χρημάτων για υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων.

Μοσκοβισί: «Πρέπει να διανυθεί μεγάλη απόσταση»

Για μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, έκανε λόγο με δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, καθώς αυτός είναι «ο μόνος τρόπος να παραμείνει η χώρα στο ευρώ», όπως τόνισε.

Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέκγλινγκ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup είπε πως εκταμίευση χρημάτων για την Ελλάδα θα γίνει μόνο αν υπάρξει συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις. «Παρατηρούμε στενά τι συμβαίνει στην Ελλάδα με το Brussels Group. Θα υπάρξει συμφωνία και εκταμίευση μόνο αν υπάρξει συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News