Ειδήσεις

Επιστολή σε Κωνσταντοπούλου για τις γερμανικές οφειλές

Επιστολή προς την Πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου απέστειλε η βουλευτής του ΚΚΕ, μέλος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής κ. Διαμάντω Μανωλάκου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ επιμένει στη θέση του, να κληθούν άμεσα στην Επιτροπή οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα ο υπ. Εξωτερικών, για να εξηγήσει τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει προς την κατεύθυνση διεκδίκησης των αποζημιώσεων, καθώς και ο υπ. Δικαιοσύνης που επίσης είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός.

Το κείμενο της επιστολής:

«Κυρία πρόεδρε,

Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ κατ' επανάληψη έχει αναδείξει το ζήτημα της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων με παρεμβάσεις και μέσα και έξω από την Βουλή, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε αυτά τα πλαίσια θέσαμε το ερώτημα βάζοντας τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη διεκδίκηση τους με δεδομένη τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στην έλλειψη στοιχείων για την διεκδίκηση των απαιτήσεων, άλλωστε αν αυτό είναι το πρόβλημα, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της τις αρμόδιες υπηρεσίες για να το κάνει.  

Το ερώτημα αυτό δεν αφορούσε μόνον τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πολύ περισσότερο, που ο κ. πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του στην Γερμανία ότι "επανορθώσεις κατοχικό δάνειο δεν είναι υλική διεκδίκηση αλλά ηθικό θέμα", δημιούργησε ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς και οι αντιφατικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.

Για το λόγο αυτό από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, ζητήσαμε προκειμένου η Επιτροπή να συνεχίσει το έργο της, ότι θα πρέπει εξ' αρχής οι αρμόδιοι υπουργοί να εμφανισθούν στην Επιτροπή και να παρουσιάσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης κατά τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής.

Μέχρι τώρα η Επιτροπή με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια ακρόαση, αλλά προχωρά με το ΥΠΕΘΑ σε συνδιοργάνωση εκδήλωσης με "Ιστορική Μνήμη - Διεκδίκηση - Δικαίωση" που είχε προαποφασισθεί.

Το πρόγραμμα όμως της εκδήλωσης που καθορίσθηκε αποκλειστικά όπως αποδείχθηκε μετά, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του περιεχομένου τους  στα μέλη της Επιτροπής "βγάζει κυριολεκτικά μάτι", αφού στην Επιτροπή ειπώθηκαν τα μισά από όσα είχαν προαποφασιστεί.

Ομιλητές με άλλοθι την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, και θα χαιρετίσει ο εκπρόσωπος της Ντε Λίνγκε. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων καλούνται απλώς να παρευρεθούν… και μέχρι τώρα τα μέλη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών δεν είναι ενημερωμένα!

Προφανώς πρόκειται για κομματική φιέστα και χρησιμοποιήθηκε σαν ομπρέλα η διακομματική επιτροπή της Βουλής, με μισοενημέρωση.

Αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει τέτοιες εκδηλώσεις ας τις κάνει. Να μην χρησιμοποιεί όμως σαν άλλοθι την διακομματική Επιτροπή της Βουλής που η αποστολή της είναι άλλη.

Το ΚΚΕ επιμένει στη θέση του, να κληθούν άμεσα στην Επιτροπή οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών, για να εξηγήσει τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει προς την κατεύθυνση διεκδίκησης των αποζημιώσεων και ο υπουργός Δικαιοσύνης που επίσης είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός».

Σχόλια