default-image

Θύματα bulling το 27% των μαθητών

Θύματα bulling το 27% των μαθητών

Ο εκφοβισμός και η έννοια του bullying μπορεί να ήρθαν στο προσκήνιο με βίαιο και δραματικό τρόπο, με το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη να κλονίζει την Ελλάδα, ωστόσο φαίνεται ότι έχουν εισβάλει προ πολλού στο σχολικό περιβάλλον και τη ζωή των μαθητών πολύ πριν η ελληνική κοινωνία συνειδητοποιήσει την ευθύνη που έχει να προστατέψει τα πιο αδύναμα μέλη της.

Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή μελέτη, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά τη Ρουμανία, σε αριθμό κρουσμάτων εκφοβισμού, με τα ίδια τα παιδιά, σε ποσοστό 26,6%, να δηλώνουν θύματα αυτού του φαινομένου. Γεγονός το οποίο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ανησυχητικό και κάνει τους επιστήμονες να εκπέμπουν σήμα κινδύνου στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς.

Εκτός από τη φραστική και σωματική βία, που εμφανίζεται με θύτες και θύματα παιδιά της πρώτης σχολική ηλικίας, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, που αφορά κυρίως σε παιδιά ηλικίας 13-14 ετών, εξελίσσεται σε πραγματική μάστιγα, την οποία καλούνται να εντοπίσουν έγκαιρα και να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία γονείς και εκπαιδευτικοί.

«Ο διαδικτυακός εκφοβισμός παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και εξαρτάται άμεσα από το σχολικό εκφοβισμό. Δηλαδή, όσο μεγαλώνει ο σχολικός, μεγαλώνει και ο διαδικτυακός. Όταν το παιδί δε θα θελήσει να πάει στο σχολείο, έχει χάσει τον ύπνο του, έχει αδικαιολόγητο φόβο, δε θέλει να βγει από το σπίτι ή να ανοίξει το κινητό, έχουμε ένα σήμα κινδύνου. Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός τον περιμένει ανά πάσα στιγμή και όλο το 24ωρο, και αυτό επιτείνει τις αρνητικές συνέπειες. Και μπορούν να φτάσουν μέχρι και την αυτοκτονία», σημείωσε η κ. Λούση Σιρινιάν, τ. καθηγήτρια Εφαρμογών ΤΕΙ Λάρισας και συνεργάτιδα στο Πρόγραμμα "Αριάδνη - Safe Internet" του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως εξήγησε στην εισήγησή του ο εισαγγελέας Ανηλίκων Ρεθύμνου κ. Ιωακείμ Κασσωτάκης, αν και έχουν αναφερθεί δεκάδες κρούσματα ηλεκτρονικής παρενόχλησης μέσω κινητών τηλεφώνων, με θύτες και θύματα μαθητές των σχολείων του Ρεθύμνου, λόγω της ανηλικότητάς τους δεν επιβάλλονται κυρώσεις. Ωστόσο, ο ίδιος ανέλυσε λεπτομερώς το νομικό πλαίσιο, το οποίο τιμωρεί με την ίδια βαρύτητα σωματική και ψυχική βία που ασκείται στα θύματα του bullying.

Η εκπαιδευτικός και διδάκτωρ Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Έλενα Βιταλάκη ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το πώς θα αναγνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί και πώς θα διαχειριστούν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού εξαρτάται καθαρά από το πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι, πόσο έχουν μάθει να ακούν τους μαθητές τους».

Η επιστημονική εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου με σύνθημα "Η σιωπή δε σταματάει τη βία. Μη φοβάσαι. Μίλα!".

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News