Ειδήσεις

Πλημμύρισαν ξανά στη Φοινικιά από σπασμένο αγωγό

Βενετία έγινε για άλλη μια φορά η περιοχή της Φοινικιάς. Σαν να μην έφταναν οι πληγές από τις θεομηνίες που έπληξαν κατοικίες και καταστήματα πριν από περίπου τέσσερις μήνες, οι κάτοικοι τα χρειάστηκαν για μια ακόμα φορά χθες, όταν έσπασε αγωγός της ΔΕΥΑΗ, με αποτέλεσμα δεκάδες κυβικά χαμένου πολύτιμου νερού να μετατρέψουν σε ποτάμια την οδό Μάνου Κατράκη, δίπλα ακριβώς από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού και της ΔΕΥΑΗ.

Ήταν λίγο μετά τις 3 χθες το μεσημέρι όταν διερχόμενοι οδηγοί είδαν να ξεχύνονται τόνοι νερού από τον αγωγό μεγάλης παροχής και ειδοποίησαν την αρμόδια υπηρεσία. Ευτυχώς τα συνεργεία ήταν δίπλα στο σημείο, και έφτασαν άμεσα.

Όμως η ώρα που πέρασε ήταν αρκετή για να πλημμυρίσει η περιοχή και το νερό να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τις πόρτες των σπιτιών και των μαγαζιών, πανικοβάλλοντας και πάλι τους κατοίκους που... μαθημένοι πια, πήραν σκούπες και κουβάδες για να αποτρέψουν την εισβολή των υδάτων στις περιουσίες τους. Τα ποτάμια που σχηματίστηκαν στους δρόμους μέσα μόλις σε λίγα λεπτά προκάλεσαν φοβερή κυκλοφοριακή σύγχυση και από τύχη δεν είχαμε κάποιο τροχαίο. Μάλιστα, λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος, στο σημείο χρειάστηκε να επέμβει και η Τροχαία, που για τουλάχιστον μισή ώρα απέκλεισε το δρόμο. Αυτό, αν και αναγκαίο, κόστισε μεγάλη ταλαιπωρία στους επαγγελματίες της περιοχής, οι δουλειές και οι παραγγελίες των οποίων έμειναν πίσω λόγω του συμβάντος αυτού.

«Επρόκειτο για έναν αγωγό Φ200, από τον οποίο έρχεται πόσιμο νερό από τις Δαφνές, το οποίο καταλήγει στη Δ3 δεξαμενή, από όπου υδρεύονται τα προάστια Καμίνια και Δειλινά. Η παρέμβαση της υπηρεσίας μας ήταν άμεση. Σταματήσαμε σύντομα την παροχή, απλώς, λόγω του ότι είναι μεγάλος αγωγός, η συνέπεια ήταν να χυθούν πολλά κυβικά νερού», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νίκος Φακουρέλης, μιλώντας για τη βλάβη που σημειώθηκε χθες βάζοντας σε μπελάδες τόσο την υπηρεσία όσο και τους πολίτες.

Μετά από αυτό, όπως ήταν φυσικό, η παροχή νερού διεκόπη. Και τώρα ελπίδα όλων τώρα είναι η βλάβη να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μη μείνουν οι κάτοικοι των περιοχών που υδροδοτούνται από τη γραμμή αυτή χωρίς νερό. Πάντως, όπως είπε ο κ. Φακουρέλης, τα συνεργεία θα πιάσουν δουλειά νωρίς σήμερα το πρωί προκειμένου να εντοπίσουν και να αποκαταστήσουν τη ζημιά.

Τις πταίει;

Συχνές τέτοιες ζημιές, λέει η ΔΕΥΑΗ

Όσον αφορά την αιτία που προκάλεσε όλον αυτό τον πανικό, παραμένει άγνωστο αν οφείλεται σε αστοχία ή στις πιέσεις που δέχονται οι αγωγοί. «Τέτοιες ζημιές συμβαίνουν αρκετά συχνά στο δίκτυο από τους αγωγούς των Μαλίων μέχρι τους δικούς μας εδώ. Ο λόγος πιθανότατα να είναι οι μεγάλες πιέσεις που σημειώνονται και όχι η παλαιότητα, αφού ο αγωγός των Δαφνών δεν είναι τόσο παλιός. Μετρά μόλις μια 15ετία, ενώ των Μαλίων αγγίζει τα 50 χρόνια ύπαρξης. Ωστόσο, η αιτία θα εξακριβωθεί αύριο (σ.σ. σήμερα) με το που θα πιάσουν δουλειά στο σημείο τα συνεργεία. Μέχρι τότε πάντως δε νομίζω ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην υδροδότηση διότι οι πιο πολλοί πολίτες διαθέτουν ντεπόζιτα και δεξαμενές», κατέληξε ο κ. Φακουρέλης.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια