default-image

Εν μέρει ικανοποιημένοι οι αμπελουργοί από τη σύσκεψη

Εν μέρει ικανοποιημένοι οι αμπελουργοί από τη σύσκεψη

Εν μέρει ικανοποιημένοι αποχώρησαν ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών της Κρήτης, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μέλη της Ομάδας και οι βουλευτές του Ηρακλείου Λ. Αυγενάκης, Β. Κεγκέρογλου και Σπ. Δανέλλης, έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν - κατόπιν πρωτοβουλίας του Ηρακλειώτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Βαρδάκη - σε αίθουσα της Βουλής με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, σε μία από κοινού προσπάθεια και των δύο πλευρών να βρεθούν λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Ο αναπληρωτής υπουργός υποσχέθηκε ότι δε θα υπάρξει φορολόγηση σε επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, ωστόσο υποστήριξε με έμφαση ότι το όριο των 12 χιλιάδων ευρώ στη φορολόγηση των αγροτών δε θα ισχύσει για το 2014, γεγονός που σημαίνει πως στις φορολογικές δηλώσεις τους φέτος θα φορολογηθούν κανονικά από το πρώτο κιόλας ευρώ, θέμα που έχει προκαλέσει ως γνωστόν και θύελλα αντιδράσεων στους αγρότες.

Επίσης ο κ. Αποστόλου δεν ξεκαθάρισε τι θα γίνει με το καθεστώς της νέας ΚΑΠ, η εφαρμογή της οποίας από φέτος αναμένεται να βάλει ταφόπλακα στις αγροτικές καλλιέργειες, καθώς θα υπάρξει μεγάλη περικοπή στις επιδοτήσεις που θα λάβουν οι παραγωγοί.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση στα γραφεία της Ένωσης στην 62 Μαρτύρων, παρουσία βουλευτών, αγροτικών φορέων, αμπελουργών και κτηνοτρόφων, υπό την προεδρία του υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Σγουρίδη.

Πάντως να αναφερθεί ότι το θέμα των αγροτών απασχόλησε σήμερα και την Ολομέλεια της Βουλής, όπου διεξάγεται η συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα, καθώς την ώρα που οι αμπελουργοί της Κρήτης βρίσκονταν στον εξώστη του Κοινοβουλίου έγινε ιδιαίτερη αναφορά για την παρουσία τους από τους βουλευτές του Ηρακλείου και μάλιστα την ώρα που στο βήμα ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, που μάλιστα δεσμεύτηκε για τη μη φορολόγηση στις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Πρίαμος Ιερωνυμάκης είπε ότι «το υφιστάμενο καθεστώς, η εξαίρεση της Κρήτης από γεωγραφικά και όχι μόνο κριτήρια από τον κατάλογο των νησιωτικών περιοχών και τα χαμένα μπόνους από αυτή την υπόθεση είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς για εμάς», ενώ χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη - εάν τελικώς υλοποιηθεί, όπως είπε - της περικοπής των κόκκινων δανείων των αγροτών σε ποσοστό 50%.

Επιφυλακτικός για τις όποιες εξαγγελίες του υπουργού περί κόκκινων δανείων εμφανίστηκε ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης, μιλώντας στα πλαίσια της ίδιας εκπομπής, καθώς, όπως ανέφερε, «παραμένουμε στις εξαγγελίες».

«Συναντηθήκαμε πρόσφατα μαζί του. Δεσμεύτηκε για συγκεκριμένα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Άλλα τα απέσυρε, κι άλλα έμειναν στο ίδιο σημείο», είπε ενδεικτικά.

Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News