Ειδήσεις

Σύριοι πρόσφυγες επιστρέφουν στην πατρίδα τους, την Κρήτη

Έχοντας ως αποσκευές τους τα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα της Κρήτης και της Ελλάδας, επέστρεψαν πίσω μετά από 100 χρόνια. Ανάμεσα στους πρόσφυγες που έφτασαν στον Πειραιά από τα νησιά του Αιγαίου είναι και πρόσφυγες από τη Συρία κρητικής καταγωγής, που χθες αποβιβάστηκαν με πλοίο της γραμμής στα Χανιά, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και κουβαλώντας μαζί τους την ελπίδα και την προσμονή.

Οι Σύριοι κρητικής καταγωγής από το χωριό Χαμιντιέ, το κρητικό χωριό της Συρίας, επέστρεψαν μετά από ένα αιώνα στην πατρίδα τους…

Μιλούν με κρητική προφορά. Πριν από 100 χρόνια οι πρόγονοί τους εκδιώχθηκαν από την Κρήτη στη Συρία και εξισλαμίστηκαν σε παιδομάζωμα. Η ζωή τούς φέρνει πάλι πίσω. Στον τόπο καταγωγής τους. Οι μνήμες ξαναζωντανεύουν. Το έργο επαναλαμβάνεται. Ξεριζωμός. Προσφυγιά. Ξανά από την αρχή να χτίσουν μια καινούργια ζωή.

Η "ΚΡΗΤΗ TV" στο Χαμιντιέ

Η "ΚΡΗΤΗ TV" είχε βρεθεί πριν από 21 χρόνια στο Χαμιντιέ, το κρητικό χωριό της Συρίας. Συνάντησε Κρητικοσύριους και συνομίλησε μαζί τους. Διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ότι οι Κρητικοί της Συρίας διατηρούν και προστατεύουν την κρητική λεβεντιά, όπως και τα ήθη-έθιμα, τη γλώσσα και τη διάλεκτο της μεγαλονήσου. Συνομίλησε μαζί τους. Κατέγραψε τη ζωή τους.

Τα πάντα διατηρούνται από τους Κρητικούς του Χαμιντιέ. Είναι οι Κρητικοί της Συρίας, διωγμένοι από τον τόπο τους, ξεχασμένοι και εξορισμένοι, που προστατεύουν τον πολιτισμό και τη λεβεντιά της Κρήτης.

Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια