default-image

"Δίκαιη κατανομή προγραμμάτων για τους ελαιουργικούς φορείς"

Κρήτη
"Δίκαιη κατανομή προγραμμάτων για τους ελαιουργικούς φορείς"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να μην αδικηθεί η Κρήτη κατά την κατανομή των κονδυλίων για τα προγράμματα οργανώσεων των ελαιουργικών φορέων επισημαίνει ο τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, διαβιβάζοντας επιστολές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χάρακα και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς.

Όπως αναφέρεται στις επιστολές, «τον Ιανουάριο του 2015 εκδόθηκε η ΥΑ 218/5741/23-01-2015, με την οποία ορίστηκε το πλαίσιο κατάθεσης, επιλογής, έγκρισης και υλοποίησης των προγραμμάτων των Οργανώσεων Παραγωγών στον τομέα ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών (γνωστές ως Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων - ΟΕΦ). Η ελληνική επικράτεια διακρίνεται σε δύο περιφερειακές ζώνες, εκ των οποίων η μία καλύπτει τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, όπως καθορίζονται στον καν. (ΕΕ) 229/2003 και η άλλη καλύπτει το υπόλοιπο της χώρας.

Όπως επισημαίνεται, «στις 16/03/2015 οι ΟΕΦ ενημερώθηκαν εγγράφως από τη Διεύθυνση Μ.Π.Ε.Τ.Φ.Π. για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης των προγραμμάτων τους, στην οποία αναφέρονταν ο αρχικός εγκριθείς συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος εκάστης ΟΕΦ και η κατανομή αυτού στους επιλέξιμους τομείς. Επιπλέον, με το ίδιο έγγραφο καλούνταν οι ΟΕΦ να υποβάλουν μέχρι τις 19/03/2015 τη σύμφωνη γνώμη τους για του ύψος του προϋπολογισμού ανά τομέα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η αξιολόγηση όλων των φορέων που υπέβαλαν αίτηση.

Σε αναμονή της έκδοσης της σχετικής ΥΑ για την έγκριση των προγραμμάτων μας, πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα ότι υπήρξαν εξωθεσμικές παρεμβάσεις για μείωση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων μας, προκειμένου να ωφεληθούν ΟΕΦ από άλλες περιοχές της χώρας. Θεωρούμε ότι τέτοιου τύπου παρεμβάσεις παραβιάζουν κατάφωρα όχι μόνο κάθε έννοια δικαίου, αλλά συγκρούονται και με το βασικό πλαίσιο επιλογής και έγκρισης των προγραμμάτων των ΟΕΦ».

Τέλος, όπως σημειώνεται στις επιστολές των Συνεταιρισμών, «με την πεποίθηση ότι οι προϋπολογισμοί των προγραμμάτων μας δε θα μειωθούν ούτε κατ' ελάχιστον σε σχέση με την αξιολόγηση που έγινε από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου (Τ.Ε.Ο.Ε.Φ., Μ.Π.Ε.Τ.Φ.Π., Κ.Ε.Ο.Ε.Φ.) και που μας έχει κοινοποιηθεί από 16/03/2015, αναμένουμε την έκδοση της σχετικής ΥΑ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News