Ειδήσεις

Στο Ηράκλειο τα μέλη του SPD για το ετήσιο συνέδριό τους

Επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά Επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση, εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος του Γερμανικού Σοσιοαλδημοκρατικού κόμματος SPD και κορυφαία πολιτική προσωπικότητα σε Γερμανία και Ευρώπη κ. Matthias Palatzeck, ο οποίος διετέλεσε και πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, που βρίσκεται στην Κρήτη μαζί με 500 μέλη του SPD που πραγματοποιούν το ετήσιο συνέδριό τους στο νησί.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι περιστάσεις είναι δύσκολες και η διαπραγμάτευση σε οριακό σημείο, σημείωσε ότι το Grexit μπορεί να αποφευχθεί, ωστόσο συνέστησε στην κυβέρνηση Τσίπρα περισσότερη δουλειά και λιγότερες δηλώσεις.

«Αυτό δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει. Στους ώμους της κυβέρνησης Τσίπρα βρίσκεται μια μεγάλη ευθύνη που ελπίζω ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτήν. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη είναι πολύπλοκη. Και δεν μπορούμε να πούμε κάτι εκ των προτέρων», όπως τόνισε ο κ. Matthias Palatzeck.

«Σε αυτή τη δύσκολη περίσταση είναι σημαντικό η κυβέρνηση να κάνει περισσότερη δουλειά και να δίνει λιγότερες συνεντεύξεις. Υπάρχει στη γερμανική κοινωνία πολύ μεγάλη αλληλεγγύη για την Ελλάδα και αυτό καθρεπτίζεται και στην κυβέρνηση. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι ήδη έχουμε δείξει δείγματα αυτής την αλληλεγγύη με την οικονομική βοήθεια. Αυτή η υποστήριξη είναι αμφίδρομη γιατί ούτε εμείς θέλουμε να βγει η Ελλάδα από την Ε.Ε. και ούτε η Ελλάδα θέλει», είπε ο πρώην πρόεδρος του Γερμανικού Σοσιοαλδημοκρατικού κόμματος SPD.

Επίσης σχολίασε ότι υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη του γερμανικού λαού προς τον ελληνικό, και μάλιστα η κίνηση του SPD να πραγματοποιήσει το ετήσιο συνέδριό του στην Κρήτη αναδεικνύει την πρόθεσή του να στηρίξει και να βοηθήσει την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του SPD αναγνώρισε το ηθικό χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά «πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να συνδέουμε τα πράγματα αυτή τη στιγμή που υπάρχει τόσο μεγάλη οικονομική κρίση. Αλλά πρέπει εμείς να το αντιμετωπίσουμε αυτό με σεμνότητα. Και βέβαια έχουμε ευθύνη γι αυτά που έκαναν οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας στην Κρήτη. Αλλά άλλο είναι το ηθικό και άλλο το νομικό ζήτημα», διευκρίνισε ο κ. Palatzeck.

Νωρίτερα οι εκπρόσωποι του SPD συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου, ενώ στη συνέχεια στο κινηματοθέατρο "Αστόρια" ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση των 500 μελών του SPD επί κρητικού εδάφους.

Συνάντηση με Στ. Αρναουτάκη

Την αλληλεγγύη και στήριξη του στη χώρα μας εξέφρασε ο κ. Palatzeck, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Στη διάρκεια της συνάντησης του κ. Palatzeck, με τον κ. Αρναουτάκη και παρουσία του Γερμανού συμβούλου κ. Λάνσερ (πρώην διευθυντής πολιτικού γραφείου του Καγκελαρίου Βίλλυ Μπραντ), του εκτελεστικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Νίκου Ραπτάκη και του εντεταλμένου συμβούλου της Περιφέρειας για θέματα Τουρισμού Μιχάλη Βαμιεδάκη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, της Ελλάδας.

Στη συνάντηση ο περιφερειάρχης ζήτησε από τον κ. Palatzeck να συμβάλλει όπως και οι άλλοι πολιτικοί-οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας στην περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας και να τονωθεί ακόμα περισσότερο το τουριστικό ρεύμα από τη Γερμανία στη χώρα μας και στην Κρήτη. Ο πρώην πρόεδρος του SPD επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη των Γερμανών στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι το ετήσιο φόρουμ του κόμματος στην Κρήτη το επιβεβαιώνει, και ότι το νησί είναι ένας ιδανικός και ασφαλής προορισμός.  

«Συζητήσαμε με τον περιφερειάρχη Κρήτης την οικονομική ύφεση που περνάει η Ευρώπη, η Ελλάδα, εκφράζουμε την στήριξη, την αλληλεγγύη μας», δήλωσε στα ΜΜΕ ο κ. Palatzeck, και πρόσθεσε: «Μια από τις σημαντικές πηγές εσόδων για την Ελλάδα είναι ο τουρισμός, και το τουριστικό τμήμα του SPD έφερε στην Κρήτη 500 μέλη του κόμματος για την πραγματοποίηση του πολιτικού-πολιτιστικού φόρουμ στο νησί. Υπάρχει αλληλεγγύη, την εκφράζουμε συνεχώς στον Ελληνικό λαό, αυτό κάνουμε και σήμερα στην διάρκεια της συνάντησης μας με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Ευχόμαστε ότι καλύτερο για την ανάπτυξη του νησιού και της Ελλάδας ευρύτερα, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε ότι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κρήτη, μια κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της Γερμανίας, της Ευρώπης, όπως είναι ο Matthias Palatzeck να βρίσκεται στο νησί μας για την πραγματοποίηση του φόρουμ των 500 μελών του Γερμανικού SPD. Το φόρουμ που γίνεται στην Ελλάδα, στην Κρήτη δείχνει αλληλεγγύη, και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το νησί μας ως ένα τουριστικό ασφαλή προορισμό.

Καταλήγοντας ο περιφερειάρχης, ανέφερε, ότι, «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αυξήσουμε το τουριστικό ρεύμα και από τη Γερμανία στη Κρήτη. Επίσης η ίδια η Γερμανία να βοηθήσει για την αύξηση των τουριστών στην Ελλάδα, στην Κρήτη».

Σε δηλώσεις του ο Γερμανός σύμβουλος του κόμματος κ. Λάνσερ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα αλλά και τη χαρά του που το φόρουμ του SPD διεξάγεται στην Ελλάδα, στην Κρήτη. Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε την θέση ότι η χώρα μας που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει στο ευρώ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο ξενοδοχείο "Αστόρια", ο περιφερειάρχης παραβρέθηκε στο συνέδριο του SPD στο κινηματοθέατρο "Αστόρια" όπου σε σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε στην Κρήτη, στην Ελλάδα τον πρώην πρόεδρο του SPD, αξιωματούχους και μέλη του κόμματος.

Ο περιφερειάρχης από το βήμα του ετήσιου φόρουμ αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, στον τουρισμό της, στα προϊόντα της, στο πολιτισμό της, στο περιβάλλον της. Για την παρουσία του περιφερειάρχη στο φόρουμ μίλησαν με θερμά λόγια για τον ίδιο και την Κρήτη ο κ. Palatzeck αλλά και τα στελέχη του κόμματος.

Το ετήσιο φόρουμ του SPD, όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα της Ευρώπης και έχει πολιτικό και πολιτισμικό χαρακτήρα.

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια