Ειδήσεις

Γιορτή για τα παιδιά ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 22/04/2015, μια ιδιαίτερη γιορτή για τα παιδιά των μηχανικών που διοργάνωσε το ΤΕΕ/ΤΑΚ, ενάντια στο ρατσισμό, στην ξενοφοβία και στην εκμετάλλευση που σκιάζει την Ευρώπη και τη χώρα μας.

Τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, γονείς των παιδιών και πλήθος μηχανικών παρακολούθησαν μια εκπληκτική παράσταση του θεατρικού έργου "Μια γιορτή στου Νούρι", από τη θεατρική ομάδα "Πράξη Τέχνης Ίμερος". Μια διασκευή του γερμανικού έργου "Eine fest bei Papadakis" ("Μια γιορτή στου Παπαδάκη") του Volker Ludwig που γράφτηκε το 1973 και σύμφωνα με τον ίδιο το συγγραφέα ήταν το πρώτο παιδικό έργο που μιλούσε για τη σύγκρουση μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών, για φόβους, προκαταλήψεις αλλά και για τη δυνατότητα καταπολέμησής τους με ζεστή καρδιά, χιούμορ και κοινό νου.

Την εποχή εκείνη, οι Γερμανοί ένιωθαν πραγματικά πως απειλούνται… από Έλληνες, Τούρκους και Ιταλούς μετανάστες. Ένα διαχρονικό δυνατό έργο που ψυχαγωγεί και παράλληλα πραγματεύεται με αμεσότητα, απλότητα και ρεαλισμό το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσής τους τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ, «σήμερα, στη θέση των ξενόφοβων Γερμανών της δεκαετίας του '70… βρίσκονται πολλοί από μας, ακόμη και δω στον τόπο μας, εκδηλώνοντας φόβο και μίσος απέναντι σε ανθρώπους που άφησαν τον τόπο τους κατατρεγμένοι από την πείνα ή τον πόλεμο για να επιβιώσουν και να θρέψουν τα παιδιά τους, ακριβώς όπως κι οι Έλληνες μερικές δεκαετίες πήραν το δρόμο της ξενιτιάς για το μεροκάματο στις "φάμπρικες της Γερμανίας". Ακριβώς όπως και τα σημερινά δικά μας παιδιά, συνάδελφοι μας νέοι μηχανικοί, γιατροί και επιστήμονες κάθε ειδικότητας ξαναπαίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς αναζητώντας καλύτερη ζωή μακριά από τον τόπο μας.

Ζώντας στην καρδιά της Μεσογείου και βλέποντας τις εκατόμβες νεκρών προσφύγων και μεταναστών στη "δική μας θάλασσα ζωής" και τη χώρα μας να γίνεται "αποθήκη ψυχών" σε μια Ευρώπη που κλείνει ερμητικά αφτιά, μάτια και σύνορα, λέμε "φτάνει πια". Είμαστε πριν απ' όλα και πάνω απ' όλα άνθρωποι πάνω στον ίδιο πλανήτη, όπως διδακτικά κλείνει "Η γιορτή στου Νούρι", καλώντας μας να ανοίξουμε χαραμάδες στην ψυχή και στο μυαλό και να αποδεχτούμε την πολυμορφία και την πολυπολιτισμικότητα ως στοιχείο συνύπαρξης των λαών».

Τέλος, η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ «ευχαριστεί θερμά τους συντελεστές της παράστασης για την προσφορά τους στα παιδιά των μηχανικών και για την αξιέπαινη προσπάθειά τους που έχει στο κέντρο το παιδί, το μέλλον του τόπου μας που δοκιμάζεται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια