Ειδήσεις

Έρευνα: Περισσότεροι ασθενείς, λιγότεροι γιατροί

Πριν την κρίση το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργούσε με τα γνωστά και "συνηθισμένα" προβλήματα. Δυσκολία στο κλείσιμο των ραντεβού, συνωστισμό, καθυστέρηση εξυπηρέτησης, λίστες αναμονών στα χειρουργεία, δυσλειτουργία στα ΤΕΠ.

Επρόκειτο για μια κατάσταση δυσλειτουργική, σαφώς καλύτερη όμως από την παρούσα. Τα τελευταία χρόνια μείζον ζήτημα και τροχοπέδη για τη δημόσια περίθαλψη αποτελούν η υποστελέχωση των τμημάτων δευτεροβάθμιας υγείας και η μείωση των κονδυλίων για την εξυπηρέτηση των τρεχουσών αναγκών των νοσοκομείων, όσον αφορά στα υλικά. Με απλά λόγια, η κατάσταση χειροτέρεψε, καθώς υπολειτουργεί το ΠΕΔΥ, αφού μόνο το 25% όσων υπέβαλαν αίτηση έχει προσληφθεί και την πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει αναλάβει κυρίως όλο το σύστημα των κέντρων υγείας και τα ΤΕΠ των νοσοκομείων.

+10-15% ασθενείς

«Ανέκαθεν αλλά και τώρα πολύ περισσότερο λόγω της ανυπαρξίας της πρωτοβάθμιας υγείας η ανάγκη για περίθαλψη προσερχόμενων πολιτών έχει αυξηθεί. Δηλαδή δεχόμαστε περισσότερους από ό,τι παλαιότερα. Από ό,τι υπολογίζουμε, υπάρχει μια αύξηση 10 με 15% σε σχέση με το 2010», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής, παθολόγος και προϊστάμενος της Β' Παθολογικής Κλινικής και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Βενιζελείου κ. Χαράλαμπος Λυδάκης.

-25% γιατροί

Από την άλλη μεριά, όπως τονίζει, το προσωπικό του νοσοκομείου στα ΤΕΠ έχει υποστεί μια μείωση που αγγίζει περίπου το 25%. Δηλαδή από κάθε κλινική έχει φύγει ένας στους τέσσερις και παραπάνω. «Αυτό έχει σαν συνέπεια να δυσκολευόμαστε να βρούμε γιατρούς για να καλύψουμε τα επείγοντα, τα οποία ήταν αρμοδιότητα των εφημεριών των γιατρών που υπηρετούσαν στις κλινικές των νοσοκομείων, καθώς ΤΕΠ αυτόνομα με δικούς τους γιατρούς δεν υπάρχουν. Αυτό εν μέρει καλύπτεται από επικουρικούς γιατρούς, αλλά και αυτοί ποτέ δεν αντικατέστησαν πλήρως τις θεματικές ανάγκες που κάλυπταν οι προηγούμενοι γιατροί του ΕΣΥ. Άρα λοιπόν, υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης γενικότερα στις κλινικές που κάνουν έργο καθημερινά, αλλά και στα ΤΕΠ που καλύπτουν εφημερειακά τις επείγουσες ανάγκες, αλλά και τις χρόνιες ανάγκες», προσθέτει.

Εξετασθέντες στα ΤΕΠ-ΣΥΝΟΛΑ

Έτη

2012-2014

2012

2013

2014

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ 2012-2014

Μήνες

[01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09, 10, 11, 12]

ΥΠΕ

ΥΠΕ7

ΥΠΕ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΘΕΝΤΩΝ ΣΤΑ ΤΕΠ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΘΕΝΤΩΝ ΣΤΑ ΤΕΠ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΘΕΝΤΩΝ ΣΤΑ ΤΕΠ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΘΕΝΤΩΝ ΣΤΑ ΤΕΠ 2012-2014

ΥΠΕ7

Γ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

16.235

15.288

9.960

41.483

ΥΠΕ7

Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ "ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ-ΠΑΝΑΝΕΙΟ"

118.143

120.766

119.741

358.650

ΥΠΕ7

Γ.Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

42.283

52.580

56.012

150.875

ΥΠΕ7

Γ.Ν. ΧΑΝΙΩΝ "ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ"

81.090

77.728

87.314

246.132

ΥΠΕ7

Γ.Ν.- Κ.Υ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

14.713

12.637

13.186

40.536

ΥΠΕ7

Γ.Ν.- Κ.Υ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ "ΔΙΑΛΥΝΑΚΕΙΟ"

7.101

6.688

7.554

21.343

ΥΠΕ7

Γ.Ν.- Κ.Υ. ΣΗΤΕΙΑΣ

16.116

11.197

11.435

38.748

ΥΠΕ7

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

96.667

92.004

93.921

282.592

100.000 το χρόνο

Ένα νοσοκομείο όπως το Βενιζέλειο ή το ΠΑΓΝΗ βρίσκονται στην πρώτη 15άδα των νοσοκομείων της Ελλάδος από πλευράς προσέλευσης. Εξάλλου, από τα στοιχεία των τριών τελευταίων ετών όσον αφορά στην κίνηση των ΤΕΠ που μας έδωσε η 7η ΥΠΕ Κρήτης τα δύο παραπάνω νοσοκομεία σε σχέση και με τα υπόλοιπα της Κρήτης δέχονται σε ετήσια βάση στις εφημερίες τους περίπου 100.000 κόσμο.

«Σε μέσο όρο έχουμε περίπου 90.000 προσελεύσεις το χρόνο που σημαίνει πως μέρα παρά μέρα σημειώνονται γύρω στις 600 επισκέψεις στο ΤΕΠ του Βενιζελείου», σημειώνει ο κ. Λυδάκης και τονίζει πως το παθολογικό του ΤΕΠ του Βενιζελείου για να εξυπηρετηθεί θέλει τουλάχιστον 7 γιατρούς επιμελητές και ειδικευμένους. Περίπου τόσοι λειτουργούν σήμερα, που καλύπτουν όμως και την Παθολογική Κλινική.

«Λειτουργούμε με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό με το οποίο μπορούμε να καλύψουμε τα επείγοντα. Δεν υπάρχει "λίπος", το προσωπικό δηλαδή για να υπάρχει μια ποιότητα στην εργασιακή υπόσταση. Δουλεύουμε εξαντλητικές ώρες, με 8 και 9 εφημερίες το μήνα, που είναι απλήρωτες εδώ και μήνες. Υπήρχε "λίπος" του υπηρεσιακού προσωπικού, το έχουμε φάει κι έχουμε «γλείψει» και από το απαραίτητο προσωπικό του νοσοκομείου. Δουλεύουμε με λιγότερο προσωπικό το οποίο είναι απαραίτητο για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος», υπογράμμισε ο διευθυντής των ΤΕΠ του Βενιζελείου και ανέφερε πως πρέπει το κράτος να φροντίσει αν θέλει να έχει η υπηρεσία αυτή την κρατική μορφή, αν θέλει να διατηρήσει το δημόσιο φορέα της υγείας.

Κέντρα Υγείας

Δύσκολα είναι τα πράγματα και στα Κέντρα Υγείας της Κρήτης, όπως αναφέρει η διευθύντρια ενός από τα πιο καίρια, αυτό των Μοιρών, κ. Κατερίνα Τσικαλά. Η επισκεψιμότητα του κόσμου στο Κέντρο Υγείας Μοιρών είναι πολύ μεγάλη, μιας και καλύπτει Τυμπάκι, Ζαρό, Αγίους Δέκα μέχρι Λέντα. Το καλοκαίρι οι ανάγκες τριπλασιάζονται λόγω του τουρισμού. Παράλληλα εξυπηρετεί και πολύ κόσμο που διαμένει σε χωριά που δεν ανήκουν στην περιοχή ευθύνης του.

«Όποιος συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίσταται», τονίζει η κ. Τσικαλά αναφερόμενη στο μείζον θέμα της έλλειψης προσωπικού, ενώ αγκάθι παραμένει, όπως λέει, και το κτηριακό πρόβλημα στο εν λόγω κέντρο υγείας, που δυστυχώς ισχύει και για πολλά άλλα κέντρα υγείας, αλλά και νοσοκομεία, όπως το Βενιζέλειο με την επέκταση του που έχει βαλτώσει.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί με την έλλειψη προσωπικού αποτελούν οι εφημερίες. Όπως είπε η κ. Τσικαλά, το Κέντρο Υγείας Μοιρών είναι το μοναδικό κέντρο υγείας που οι γιατροί κάνουν 7 εφημερίες το μήνα, ενώ σε άλλα οι εφημερίες δεν ξεπερνούν τις τέσσερις.

Η ίδια σημειώνει πως κάθε πρωί στο Κέντρο Υγείας Μοιρών λειτουργεί ένα ιατρείο επειγόντων περιστατικών, δύο τακτικά ιατρεία και ακόμη ένα ιατρείο που γίνεται ουσιαστικά στο γραφείο του διευθυντή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν στο μέγιστο βαθμό οι όποιες ανάγκες προκύπτουν.

Πού να τρέξουν και τι να πρωτοπρολάβουν οι γιατροί;

Η περασμένη Δευτέρα, τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι όπου μιλήσαμε με την κ. Τσικαλά, αποτέλεσε μια από τις συνηθισμένες ημέρες για το κέντρο υγείας. Ζητήσαμε από την ίδια να μας περιγράψει τι σημειώθηκε και ανέφερε πως λίγα λεπτά πριν από τις 10 το πρωί έφυγαν από το κέντρο υγείας δύο ασθενοφόρα με δύο περιστατικά για το νοσοκομείο του Ηρακλείου. Το ένα περιστατικό κρίθηκε να το συνοδέψει ο γιατρός των επειγόντων, οπότε "έκλεισε" το ένα από τα τέσσερα ιατρεία του κέντρου υγείας για τουλάχιστον ένα τρίωρο. Λίγο μετά πέθανε ένας κάτοικος της περιοχής και αναγκάστηκε ουσιαστικά να κλείσει κι ένα από τα δύο τακτικά ιατρεία, μιας και ο γιατρός του έπρεπε να πάει στο περιστατικό και να διαπιστώσει το θάνατο, όπως και να δώσει τα σχετικά έγγραφα για νεκροψία. Έτσι έμειναν δύο γιατροί: Ο ένας από το ένα τακτικό ιατρείο και ο άλλος, η ίδια η διευθύντρια, για να καλύψουν ό,τι έκτακτο περιστατικό τύχει να σημειωθεί, αλλά και όλες τις υπόλοιπες ανάγκες των τακτικών ιατρείων που είχαν να κάνουν από την παρακολούθηση ασθενών από λοιμώξεις μέχρι και τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η κ. Τσικαλά, που έγινε αναπληρώτρια διευθύντρια το 1994 και διευθύντρια το 2004, κάθε μέρα τουλάχιστον πάνω από 25 άτομα δέχεται κάθε τακτικό ιατρείο, ενώ η δύναμη του Κέντρου Υγείας Μοιρών σε ιατρικό προσωπικό μαζί με τα 8 περιφερειακά ιατρεία είναι 15 γιατροί, ανάμεσά τους δύο αγροτικοί. Την ίδια ώρα αξίζει να τονιστεί πως το Κέντρο Υγείας Μοιρών είναι το μοναδικό κέντρο υγείας που διαθέτει το πρωί μετά το ΠΕΔΥ καρδιολόγο, επειδή λειτουργούσε στις Μοίρες το παράρτημα του ΙΚΑ, ενώ υπάρχει ένας και μόνο παιδίατρος.

Μάχη με νύχια και με δόντια… Εκεί που σώζουν καθημερινά ζωές

Αντίστροφα, παρά τις ελλείψεις, η προσφορά των κέντρων υγείας είναι μεγάλη. Μετρούν αρκετά οι πρώτες βοήθειες, όπως αναφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου κ. Λάμπρος Χατζηαδάμ, καθώς πολλές φορές σώθηκαν ζωές ενηλίκων, μα και παιδιών. Ο ίδιος ως παιδίατρος θυμάται πως τα τελευταία χρόνια πέρασαν από τα χέρια του δύο κοριτσάκια στα οποία διαγνώστηκε λευχαιμία και τα έστειλε επειγόντως στο νοσοκομείο για εξετάσεις, όπως κι ένα 2χρονο παιδί με μηνιγγίτιδα, αλλά κι ένα παιδί που είχε τελικά ξηροκάρπιο στο βρόγχο του κι έβηχε συνεχώς και το έστειλε για ακτινογραφία επειγόντως. Σωτήριες είναι οι πρώτες βοήθειες ακόμη και για κάποιους που υπέστησαν εγκαύματα, δηλητηριάσεις από ψεκασμούς ή πτώσεις από δέντρα, ενώ αρκετοί, όπως μας είπε, έχουν σωθεί από εμφράγματα σπεύδοντας στο κέντρο υγείας. Ο κ. Χατζηαδάμ ανέφερε πως με νύχια και με δόντια αγωνίζονται οι γιατροί και όλοι οι εργαζόμενοι προσφέρουν τα πάντα, ενώ δεν έχουν καιρό να πάρουν ακόμη και την άδειά τους. Για παράδειγμα, στο εν λόγω κέντρο υγείας που υπάρχουν τέσσερις γενικοί γιατροί και ένας παιδίατρος αυτές τις ημέρες ο ένας γενικός γιατρός έλειπε γιατί είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, ενώ μια γενική γιατρός είναι έγκυος και παρά την κατάστασή της προσπαθεί τα δέοντα. Για να καλυφθούν οι ανάγκες, ο διευθυντής έχει καλέσει γιατρούς από τα περιφερειακά ιατρεία του Κέντρου Υγείας εκ περιτροπής κάποια πρωινά, ενώ την ίδια στιγμή αυτούς τους γιατρούς τους στερούνται τα χωριά.

Τα ΤΕΠ του Βενιζελείου δέχονται σε κάθε εφημερία τους περί τα 600 περιστατικά

Δραματικές ελλείψεις

Στο μεταξύ, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού είναι οριακή, το διοικητικό προσωπικό κάνει ακόμη και θυρωρείο, ενώ η έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε όλα τα κέντρα υγείας, που καλύπτουν μεταξύ τους βάρδιες.

«Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό. Μας λείπει ένας οδηγός σε πρωινή βάρδια εδώ και χρόνια και το ασθενοφόρο κινείται από το μεσημέρι και μετά τις καθημερινές, ενώ αργίες και σαββατοκύριακα όλο το εικοσιτετράωρο», αναφέρει από την πλευρά του ο διευθυντής και γιατρός Γενικής Ιατρικής κ. Νίκος Δρακωνάκης. Κάποτε - και δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια - ασθενοφόρο του Χάρακα, όπου βρισκόταν μέσα ο κ. Δρακωνάκης, ενώ γυρνούσε στη βάση του ξαναβρέθηκε στο νοσοκομείο του Ηρακλείου μεταφέροντας άμεσα περιστατικό μετά από τροχαίο που σημειώθηκε στο ύψος της Σίβας του πρώην δήμου Παλιανής. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξυπηρέτηση και σωτηρία του πολίτη είναι μεγάλες, παρά το γεγονός πως από τους γιατρούς μέσα από το Κέντρο Υγείας Χάρακα έφυγαν τα τελευταία χρόνια δύο γενικοί γιατροί με σύνταξη και δεν αντικαταστάθηκαν και σήμερα έχουν απομείνει μαζί με το διευθυντή τέσσερις γιατροί, εκτός τα περιφερειακά που είναι καλυμμένα πλήρως με γενικούς γιατρούς και όχι αγροτικούς.

Ο κ. Δρακωνάκης αναφέρει πως πρόσφατα 45χρονος ασθενής έκανε πέντε ανακοπές από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μέσα στο κέντρο υγείας και άλλες δύο στο δρόμο μέσα στο ασθενοφόρο και τον έσωσαν. Τα χέρια του ακόμη δεν τα αισθάνεται από τις πολλές μαλάξεις. Στην προηγούμενη εφημερία του μια κάτοικος της περιοχής υπέστη οξύ αλλεργικό σοκ και τη γλύτωσαν παρά τρίχα. Αν δεν ερχόταν θα είχε πεθάνει. Μέλημά τους, πέρα από μικροεπεμβάσεις, όπως είπε ο κ. Δρακωνάκης, αποτελούν και «τα περιστατικά των κατάκοιτων κατοίκων που πάμε στα σπίτια τους. Έχουμε κάνει και τρεις τοκετούς. Συνήθως είναι αλλοδαπές που δεν τις παρακολουθεί κανείς γιατρός κι έρχονται τελευταία στιγμή». Παράλληλα γίνονται και ερευνητικές μελέτες στην περιοχή του κέντρου υγείας σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως για την "κρητική ασπιρίνη".

Καταλήγοντας ο διευθυντής του Κ.Υ. Χάρακα ανέφερε κάτι πολύ σημαντικό, πως όταν κάποιος ασθενής μεταφερθεί στο κέντρο υγείας πρέπει να γίνουν εκείνες οι ιατρικές πράξεις, όπως φαρμακευτική αγωγή για αιμορραγίες ή έμφραγμα κ.τ.λ., που να σταθεροποιούν την κατάστασή του για να μεταφερθεί με ασφάλεια στο νοσοκομείο.

Ασθενείς: Ιώβεια υπομονή αφού δεν υπάρχουν χρήματα για ιδιώτη γιατρό

Ακόμη και για απλές περιπτώσεις σπεύδει ο κόσμος στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, όπως αναφέρει η Ραφαέλα Κουνδουράκη, που κάνει, όπως μας είπε, την πρακτική της στο νοσοκομείο. Την ίδια ώρα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πολλοί είναι αυτοί που δε στρέφονται πλέον σε ιδιώτες και περιμένουν αρκετή ώρα για να κάνουν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων τις εξετάσεις τους και φυσικά για να πάρουν τα αποτελέσματα. Η αναμονή ξεπερνά το μισάωρο, ενώ άλλες φορές τη μια ώρα, όπως μας αναφέρουν οι πολίτες, ενώ συνολικά για να πάρουν και αποτελέσματα κυρίως αιματολογικά μπορεί και να κλείσουν τετράωρο περιμένοντας στους χώρους του νοσοκομείου.

Οι ώρες αναμονής στα ΤΕΠ ποικίλλουν ανάλογα τα περιστατικά και αν ο ασθενής υποβληθεί σε εξετάσεις, όπου αναμένει και τα αποτελέσματα

«Περιμένω»...

«Είμαι με λαιμόπονο και πυρετό από τις 8:30 το πρωί και είναι 1:30 το μεσημέρι. Περιμένω αποτελέσματα εξετάσεων».

Ελένη Σταυρουλάκη

«Όλοι στα ΤΕΠ πάμε»

«Ήρθα να πάρω τα αποτελέσματα εξετάσεων του συζύγου μου. Πλέον όλοι στα ΤΕΠ πάμε, μιας και δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε αλλού».

Αγάπη Κουμάκη

Για τα πάντα…

«Ακόμη και για απλά πράγματα έρχεται ο κόσμος στα ΤΕΠ. Από πονοκέφαλο μέχρι τσίμπημα κουνουπιού. Εγώ κάνω την πρακτική μου».

Ραφαέλα Κουνδουράκη

Αναγκαστικά

«Πλέον με την οικονομική κρίση ο κόσμος το σκέφτεται να εξυπηρετηθεί από ιδιώτες και στρέφεται για εξετάσεις στα ΤΕΠ».

Απόστολος Μπανασάκης

Κοσμοπλημμύρα

«Πολύς ο κόσμος που φτάνει καθημερινά στα ΤΕΠ. Η υγεία, δυστυχώς, νοσεί κι αυτή. Δίδουν εαυτό οι γιατροί, αλλά πόσο να αντέξουν;».

Μανόλης Χαλκιαδάκης

Της Ιωάννας Βλαχάκη

Σχόλια