Ειδήσεις

Νερό: Σταματήστε να το καταναλώστε, γιατί η γη θα γίνει γκρι

Το νερό υπάρχει παντού. Δεν έχει χρώμα, δεν έχει γεύση, δεν έχει μυρωδιά, αλλά παρόλα αυτά όπου υπάρχει, υπάρχει ζωή. Υπάρχει και στον πλανήτη Γη, γι' αυτό και ονομάζεται και Γαλάζιος πλανήτης. Είναι αλμυρό στις θάλασσες και γλυκό όταν βρίσκεται στα ποτάμια, στις λίμνες και στις πηγές. Το "Νερό" αποτελεί μία ιδιαίτερη θεματική ενότητα, όπου τα παιδιά μπορούν να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να πειραματιστούν, ανακαλύπτοντας τη σημασία της χρησιμότητάς και προσφοράς του σε όλους τους τομείς.

Ως απόρροια των παραπάνω ήταν η επιλογή και η συμμετοχή νηπιαγωγείου του Ηρακλείου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα της OMEP "WaterEcoculture", το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να συμμετάσχουν σε επιτόπια έρευνα για την ανάπτυξη μίας θεματικής ενότητας με θέμα το "Νερό", εφαρμόζοντας τις αρχές διερευνητικής μάθησης.

Στα πλαίσια της υπερκατανάλωσης του νερού και θέλοντας τα παιδιά να ευαισθητοποιήσουν το ευρύτερο περιβάλλον τους, έφτιαξαν ένα σύνθημα: "Σταματήστε να καταναλώνετε το νερό γιατί η γη θα γίνει γκρι και η ζωή θα εξαφανιστεί", και δημιούργησαν μία αφίσα γράφοντας το σύνθημα και ζωγραφίζοντάς το.

Το αποτέλεσμα τουλάχιστον εντυπωσιακό με τους λιλιπούτειους ζωγράφους να παίρνουν πινέλα και να αποτυπώνουν στο χαρτί όσα οι νηπιαγωγοί τους μετέδωσαν στην διάρκεια της χρονιάς και θέλοντας στη πράξη να στείλουν το δικό τους μήνυμα ουσίας στους μεγάλους.

Να αποτυπώσουν με τα χρώματα της παιδικής τους αθωότητας τις αγωνίες τους για το μέλλον του πλανήτη με επίκεντρο τη διαχείριση του νερού και κυρίως να καταφέρουν όσα έμαθαν να τα μεταδώσουν σε όλους.

Σχόλια