Ειδήσεις

Μακρά και "εποικοδομητική" η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και μακρά (κράτησε σχεδόν μία ώρα, σπάνιο για συνάντηση που γίνεται στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής και είναι άσχετη με το αντικείμενο της συνόδου) συνάντηση, είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο  Ανγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Παρών στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο ήταν και ο Νίκος Παππάς, ενώ, οι δύο ηγέτες είχαν θερμή χειραψία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας ζήτησε ενδιάμεση συμφωνία Αθήνας-εταίρων μέχρι το τέλος Απριλίου, κάτι, που συνάδει με την επιθυμία της κυβέρνησης να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη.

Κύκλοι του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι Τσίπρας και Μέρκελ κατέγραψαν στη συζήτησή τους τα βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ενώ, ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου.

«Στο Euroworking Group υπάρχει μεγάλη πρόοδος και στο Eurogroup αύριο περιμένουμε ότι αυτή η πρόοδος θα καταγράφει ώστε να υπάρξει συμφωνία» ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές και προσέθεταν πως «πρέπει το Σαββατοκύριακο και τις επόμενες μέρες να συνεδριάζει συνεχώς το Brussels Group, ώστε μέχρι την Τετάρτη να υπάρχει συμφωνία και να συγκληθεί την Πέμπτη έκτακτο Eurogroup».

Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει στην Ανγκελα Μέρκελ ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει το 70% από αυτά που της ζητήθηκαν και πως περιμένει να πράξουν το ίδιο και οι εταίροι.

Από το Μαξίμου, ωστόσο, διέρρεαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως «Η ελληνική κυβέρνηση όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα έτσι και δεν θέτει».

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία»

Η κυβέρνηση αποδίδει τις αντικρουόμενες δηλώσεις των Ευρωπαίων σε πιέσεις που ασκούνται, ενώ κυβερνητική πηγή, ερωτηθείσα σχετικά με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα, αναφέρει ότι αν η επιλογή των εταίρων είναι η ρήξη, τότε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Ομως «είμαστε πολύ κοντά. Αν μας χώριζε άβυσσος, τότε θα ήταν πιο πιθανά αυτά τα σενάρια. Εάν όμως οι εταίροι ήθελαν τη ρήξη, θα το είχαν κάνει αυτό από τις 28 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις».

Και ο... σχολιασμός

 Με χιούμορ σχολίασε τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο δημοσιογράφος του Reuters Jamie McGeever.

Ο δημοσιογρος πόσταρε μια φωτογραφία από τη συνάντηση των δύο ηγετών, γράφοντας στη λεζάντα: «Αντζι... Αντζι. Χωρίς αγάπη στις ψυχές μας και χωρίς λεφτά στις τσέπες μας, δεν μπορείς να πεις ότι είμαστε ικανοποιημένοι».   Πρόκειται για στίχους από το γνωστό (παλιό) μουσικό κομμάτι των Rolling Stones, με τον τίτλο... Angie!

Σχόλια