Ειδήσεις

Συνεδριάζουν τα μέλη του SPD στο Ηράκλειο

Επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη μαζί με 500 μέλη του SPD που πραγματοποιούν το ετήσιο συνέδριό τους στο νησί.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι περιστάσεις είναι δύσκολες και η διαπραγμάτευση σε οριακό σημείο, σημείωσε ότι το Grexit μπορεί να αποφευχθεί, ωστόσο συνέστησε στην κυβέρνηση Τσίπρα περισσότερη δουλειά και λιγότερες δηλώσεις.

«Αυτό δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει. Στους ώμους της κυβέρνησης Τσίπρα βρίσκεται μια μεγάλη ευθύνη που ελπίζω ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτήν, Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη είναι πολύπλοκη. Και δεν μπορούμε να πούμε κάτι εκ των προτέρων. Σε αυτή τη δύσκολη περίσταση είναι σημαντικό η κυβέρνηση να κάνει περισσότερη δουλειά και να δίνει λιγότερες συνεντεύξεις.  Υπάρχει στη γερμανική κοινωνία πολύ μεγάλη αλληλεγγύη για την Ελλάδα και αυτό καθρεπτίζεται και στην κυβέρνηση. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι ήδη έχουμε δείξει δείγματα αυτής την αλληλεγγύη με την οικονομική βοήθεια.  Αυτή η υποστήριξη είναι αμφίδρομη γιατί ούτε εμείς θέλουμε να βγει η Ελλάδα από την  Ε.Ε.  και ούτε η Ελλάδα θέλει" .

Επίσης σχολίασε ότι υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη του γερμανικού λαού προς τον ελληνικό, και μάλιστα η κίνηση του SPD να πραγματοποιήσει το ετήσιο συνέδριό του στην Κρήτη αναδεικνύει την πρόθεσή του να στηρίξει και να βοηθήσει την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του SPD αναγνώρισε το ηθικό χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικάq «Πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να συνδέουμε τα πράγματα αυτή τη στιγμή που υπάρχει τόσο μεγάλη οικονομική κρίση. Αλλά πρέπει εμείς να το αντιμετωπίσουμε αυτό με σεμνότητα. Και βέβαια έχουμε ευθύνη γι αυτά που έκαναν οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας στην Κρήτη. Αλλά άλλο είναι το ηθικό και άλλο το νομικό ζήτημα.».

Νωρίτερα οι εκπρόσωποι του SPD συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου, ενώ στη συνέχεια στο κινηματοθέατρο "Αστόρια" ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση των 500 μελών του SPD επί κρητικού εδάφους.

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια