Ειδήσεις

Εγκλωβισμένοι στα Ιμαλάια

"Εγκλωβισμένοι" στα Ιμαλάια παραμένουν Έλληνες ορειβάτες, μεταξύ αυτών και ένας Ηρακλειώτης, ο Σοφοκλής Πλαΐτης, στο μακρινό Κατμαντού του Νεπάλ.

Το όνειρο να κατακτήσουν την υψηλότερη κορυφή, το Έβερεστ, εξελίσσεται σε εφιάλτη. Τελικά, αντί να ανεβαίνουν και να εντυπωσιάζονται από τα Ιμαλάια, περνούν το δικό τους Γολγοθά, όταν ο "Σέρπα", όπως λέγονται οι τοπικοί οδηγοί βουνού, που θα τους συνόδευε στο ταξίδι έγινε... καπνός, μαζί με τα χρήματα που είχαν σπεύσει να του προκαταβάλουν.

Η ελληνική αποστολή απαρτιζόταν από οκτώ άτομα, τον επικεφαλής Νίκο Μαγγίτση, τον Κρητικό Σοφοκλή Πλαΐτη και τους Βολιώτες ορειβάτες μέλη του ΕΟΣ Βόλου Γιώργο Ράιο, Κώστα Παναγιώτου, Αθανάσιο Κατσαντώνη, Θανάση Γκουλομήτρο, Αλέξανδρο Αροβίδη και Αναστάσιο Χριστοδουλόπουλο. Αν και τα μέλη της αποστολής είχαν προετοιμάσει τον εαυτό τους για τις χειρότερες καταστάσεις όσον αφορά το εγχείρημά τους και τις καιρικές συνθήκες που θα συναντούσαν, το αναπάντεχο σημειώθηκε την ώρα που η αποστολή έφτασε στο Νεπάλ, οπότε και η "καταιγίδα ξέσπασε εν αιθρία".

Όπως μας είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του ο κ. Πλαΐτης, η ορειβατική αποστολή αναχώρησε από το Βόλο τη Δευτέρα του Πάσχα για το Νεπάλ.

«Φτάσαμε στο Κατμαντού την Τρίτη 14 Απριλίου. Στο αεροδρόμιο μας υποδέχτηκε ο ίδιος ο "Σέρπα" Ντόρτζε Τσερίνγκ, που ήταν και ιδιοκτήτης του γραφείου το οποίο οργάνωνε την ανάβασή μας. Πήγαμε στο ξενοδοχείο, τακτοποιηθήκαμε και την Τετάρτη είχαμε δώσει ραντεβού στο γραφείου του, προκειμένου να δοκιμάσουμε τον εξοπλισμό και να του δώσουμε τα υπόλοιπα χρήματα στο χέρι».

Στο ραντεβού οι Έλληνες ορειβάτες ξεπλήρωσαν τον Σέρπα. Το ποσό υπερέβαινε κατά πολύ τα 87.000 δολάρια. Και από εκεί και μετά περίμεναν στο ξενοδοχείο Manaslu Hotel για να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Το πρόγραμμα ήταν στις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής 17 Απριλίου μετακίνηση για τα σύνορα του Θιβέτ. «Την Πέμπτη όμως το μεσημέρι ο Σέρπα στέλνει έναν βοηθό του και μας λέει ότι το ταξίδι αναβάλλεται για το Σάββατο, με αιτιολογία ότι από τη μεριά της Κίνας τα οχήματα που θα έρχονταν να μας παραλάβουν έχουν κάποιο πρόβλημα», συνεχίζει την εξιστόρηση ο κ. Πλαΐτης. Όμως όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η καθυστέρηση αυτή ήταν καθαρά πλασματική.

Κατασκευασμένη από τον ίδιο το Σέρπα, ώστε να δώσει παράταση χρόνου στον εαυτό του και να εξαφανιστεί μαζί με τα χρήματα που είχε μαζέψει από κάθε μέλος της αποστολής.

Η ανάβαση ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί από τη βόρεια πλευρά του βουνού (Θιβέτ), θα διαρκούσε 45-50 ημέρες, με επιστροφή στην Ελλάδα στις 5 Ιουνίου. Ο "οδηγός" όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ, με τον επικεφαλής της αποστολής Νίκο Μαγγίτση, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη να αναζητούν μάταια τα ίχνη του απευθυνόμενα αρχικά στο γραφείο του, και εν συνεχεία σε κάθε αρμόδια υπηρεσία.

«Τα 2/3 των χρημάτων που απαιτούνταν για το όλο μας εγχείρημα τα είχαμε καταβάλει μέσω τραπεζικής συναλλαγής δυο μήνες πριν. Τα υπόλοιπα τού τα δώσαμε στο χέρι την Τετάρτη, οπότε όταν την κοπάνησε, είχε λάβει ολόκληρο το ποσό από τον καθένα μας. Χρήματα που είχαμε μαζέψει με θυσίες και κόπο για να κάνουμε αυτό το ταξίδι. Τη ζημιά την έκανε αυτός μόνο. Όλοι οι άλλοι συνοδοί ήταν στις θέσεις τους. Μας περίμεναν. Βλέποντας όμως την ώρα να περνάει και εκείνον να μην έρχεται αρχίσαμε τα τηλέφωνα. Αρχικά ανησυχήσαμε. Σκεφτήκαμε μην τυχόν και τον απαγάγανε με τόσα χρήματα που κρατούσε. Αντιλαμβανόμενοι όμως ότι επρόκειτο τελικά για απατεωνιά, αφού το τηλέφωνο του ήταν απενεργοποιημένο και δεν είχε δώσει σημεία ζωής σε κανένα, αρχίσαμε να ψυλλιαζόμαστε πως απλά μας είχε εξαπατήσει και είχε εξαφανιστεί», μας λέει ο κ. Πλαΐτης, περιγράφοντας την περιπέτεια που έζησαν στο μακρινό Κατμαντού.

«Μετά από αυτό απευθυνθήκαμε στο προξενείο, στην τουριστική και τοπική αστυνομία, καταγγείλαμε το γεγονός, δώσαμε επίσημη κατάθεση στο υπουργείο Τουρισμού. Φτάνοντας μέχρι και στην Ομοσπονδία Ορειβασίας του Νεπάλ. Ήταν πραγματικά κάτι ψυχοφθόρο για εμάς και πρωτόγνωρο και για εκείνους, αφού ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν είχε συμβεί στα μέρη τους ανάλογο περιστατικό, όπως μας είπαν. Έτσι, επειδή αν το θέμα έπαιρνε διαστάσεις θα ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα για την τουριστική τους βιομηχανία, με το 80% της πελατείας τους να είναι από την Ευρώπη, πρότειναν να αναλάβει το κράτος τα έξοδα ώστε να συνεχιστεί η αποστολή μας. Όμως, λίγες ώρες αργότερα, το πήραν πίσω σκεπτόμενοι ότι έτσι θα έδιναν τροφή και σε άλλους επιτήδειους να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Οπότε αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τα εισιτήρια και να επιστρέψουμε στην πατρίδα με δικά μας έξοδα», είπε ο Κρητικός ορειβάτης, ο οποίος χθες το απόγευμα που μιλήσαμε μαζί του στο τηλέφωνο βρισκόταν στην Αθήνα, όπου είχε φτάσει το βράδυ της Τρίτης και ανέμενε την επιστροφή του στην Κρήτη.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως με τον ίδιο Σέρπα έχουν οργανωθεί κατά το παρελθόν αρκετές αναβάσεις στα Ιμαλάια. Μάλιστα, δυο άτομα της ελληνικής αποστολής είχαν συνεργαστεί ξανά.

Υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα σχετική ιστορία. Σε ανάβαση στο βουνό Κ2 το 2013 μέλη των ταλιμπάν σκότωσαν ορειβάτες, μεταξύ των οποίων και τα αδέλφια του εν λόγω Σέρπα.

Το τωρινό συμβάν όμως δεν υπήρξε απλή ελληνο-θιβετιανή, υπόθεση, καθώς μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων και Αμερικανών οργανώνει συχνά τέτοιες αναβάσεις. Όπως ήταν αναμενόμενο, πήρε διεθνείς προεκτάσεις, με αναφορές σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Απίστευτο αυτό που συνέβη… Έγινε καπνός ο "Σέρπα"

Σε δηλώσεις του μάλιστα στην εφημερίδα Himalayan Times, ο επικεφαλής της αποστολής και διεθνούς φήμης αναρριχητής Νίκος Μαγγίτσης, μιλώντας για το περιστατικό, είπε: «Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη. Επισκέπτομαι για 8η φορά το Νεπάλ, έχω ανέβει σε πολλές κορυφές του Έβερεστ, και ποτέ δεν είχα κάποιο πρόβλημα». Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των θυμάτων του Σέρπα είναι και μια νεαρή Ινδή, η Καντάνα Ραχάν, η οποία ενσωματώθηκε στην ελληνική αποστολή και δήλωσε συντετριμμένη, γιατί, όπως είπε, τα χρήματα που έδωσε ήταν όλη η περιουσία του πατέρα της. «Θέλω πίσω τα χρήματά μου, είναι οι κόποι μιας ζωής του πατέρα μου. Σύμφωνα πάντως με την αστυνομία, έγινε έρευνα τόσο στο σπίτι του Σέρπα όσο και στο γραφείο του, αλλά ο Σέρπα δε βρέθηκε.

Πάντως, σύμφωνα με καταθέσεις της σπιτονοικοκυράς του "απατεώνα" Σέρπα στις τοπικές αστυνομικές Αρχές, φαίνεται να επιβιβάστηκε με την οικογένειά του σε ταξί το πρωί της Παρασκευής και ενώ οι Έλληνες ορειβάτες είχαν μείνει πίσω και περίμεναν. Με τα ίχνη του να εντοπίζονται λίγες μέρες μετά σε περιοχή βόρεια της Ινδίας, όπου μαρτυρίες θέλουν να κυκλοφορεί με ενοικιαζόμενο όχημα μαζί με τη γυναίκα και τα τρία του παιδιά, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Πάντως το κράτος του Νεπάλ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι ερευνά το θέμα...

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια