default-image

Στ. Βοργιάς-Μ. Πεπόνης λένε "όχι" στα σχέδια Βαρουφάκη-ΓΣΕΕ

Κρήτη
Στ. Βοργιάς-Μ. Πεπόνης λένε "όχι" στα σχέδια Βαρουφάκη-ΓΣΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα προς όφελος των εργαζόμενων, αλλά και τη σκοπιμότητα τόσο των έξυπνων παρεμβάσεων του Γιάννη Βαρουφάκη σε εργασία και ασφαλιστικό, όσο και της μελέτης του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, που με συγκεκριμένα μέτρα προβλέπει τη μείωση της ανεργίας σε τρία χρόνια κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, είναι οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Ηρακλείου και Λασιθίου, Στέλιος Βοργιάς και Μανόλης Πεπόνης, αντίστοιχα.

«Διαφωνώ και με τον υπουργό και με τη ΓΣΕΕ», λέει εξαρχής ο Στ. Βοργιάς, «καθώς μέχρι σήμερα μιλούσαμε για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και για νομοσχέδια που θα ομαλοποιούσαν την αγορά εργασίας».

«Φαντάζουν έξυπνες οι ιδέες τους αλλά η πραγματικότητα τούς προσπερνά, καθώς μισθοί και συλλογικές συμβάσεις εργασίας βρίσκονται στα τάρταρα», επισημαίνει ο Μανόλης Πεπόνης από το Λασίθι. «Αναρωτιέμαι», προσθέτει, «ποια η σκοπιμότητα τέτοιων έξυπνων ιδεών και μελετών τώρα».

Σημειώνεται πως ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε για το Ασφαλιστικό ότι είναι αδύνατον να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που καλείται και για αυτό το λόγο απαιτούνται μεταξύ άλλων έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να στηριχθούν τα Ταμεία. Για την αγορά εργασίας επισήμανε ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί έξυπνα και αποτελεσματικά. Για τις ιδιωτικοποιήσεις επισήμανε ότι θα πρέπει να εξασφαλίζουν ένα ποσοστό στο Δημόσιο, έστω και μειοψηφικό, ώστε να υπάρχουν έσοδα, αντί να γίνεται ξεπούλημά της.

Το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ από την άλλη προτείνει ένα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης, με το κράτος να λειτουργεί ως εργοδότης ύστατης καταφυγής και ως όχημα εξόδου από την κρίση, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κρίση απασχόλησης και να μειώσει την ανεργία κατά 10%, δηλαδή από 26,6% σε 16,6%, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αλλά με το μισθό να ξεπερνά σε όλα τα σενάρια που αναπτύσσει τα 594,26 ευρώ ανά μήνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News