default-image

Φωνάζουν κι οι Πρυτάνεις για τη μεταφορά των διαθεσίμων

Ελλάδα
Φωνάζουν κι οι Πρυτάνεις για τη μεταφορά των διαθεσίμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από τα διαθέσιμα των Δήμων, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα διαθέσιμα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Μεταφέρονται, δηλαδή, τα χρήματα από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), από τις Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας των Ιδρυμάτων και από τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ) των πανεπιστημίων.

Οι πρυτάνεις, οι οποίοι ήδη από το περασμένο σαββατοκύριακο ζητούσαν χρήματα από την κυβέρνηση, προκειμένου «τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν», τώρα είναι στα κάγκελα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μέσα σε τέσσερις ημέρες έχουν γίνει δύο συνεδριάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων (μια τακτική το Σάββατο και μια έκτακτη χθες), ενώ ακολουθεί και μια τρίτη σύνοδος το ερχόμενο Σάββατο στην Αθήνα.

Η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ομόφωνα κατέληξαν στο ότι «τα πανεπιστήμια είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση λόγω των συνεχών μειώσεων των προϋπολογισμών και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης το 2015. Αυτή τη στιγμή τα πανεπιστήμια παραμένουν με δυσκολία ανοικτά, καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες από τα ταμειακά υπόλοιπα των τακτικών προϋπολογισμών των προηγούμενων ετών».

Τα χρήματα που μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος από τους ΕΛΚΕ και λοιπά, σημειώνουν πως «προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κληροδοτήματα και ιδιωτικούς φορείς». «Οι πόροι αυτοί», τονίζουν, «έχουν διατεθεί για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων, στα οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες - μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί υπότροφοι».

Οι πρυτάνεις προειδοποιούν ότι τυχόν απώλεια αυτών των πόρων θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες νέους ερευνητές και θα εξαφανίσει τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια από τον ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη.

Ενόψει της συνεδρίασης της Συνόδου εκ νέου στις 25 Απριλίου, οι πρυτάνεις θα δουν τι μπορούν να κάνουν νομικά...

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News