Ειδήσεις

"Δεν έχουμε χρήματα για τις δόσεις της ΕΚΤ το καλοκαίρι"

«Η Ελλάδα δεν έχει τους πόρους να αποπληρώσει δύο δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανέρχονται σε περίπου 7,6 δισ. ευρώ και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», επισήμανε σε συνέντευξή του στο RTE ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ωστόσο, μεταξύ άλλων, ότι μια ενδεχόμενη καταστροφική αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα, είναι εκτός συζήτησης.

Όπως είπε, η αθέτηση πληρωμών που απορρέουν από δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και λήγουν στις 12 Μαΐου, θα πυροδοτούσε τεράστια αστάθεια στην χώρα με πολύ αρνητικές συνέπειες.

Σύμφωνα με το RTE News, ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει επιχειρήσει να συνδέσει την αποπληρωμή του δανείου αυτού με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση των 7,2 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά κεφάλαια διάσωσης.

Αυτά τα κεφάλαια είναι δεσμευμένα, αναφέρει το δημοσίευμα, διότι η ΕΕ και το ΔΝΤ παραμένουν μη ικανοποιημένοι με την λίστα μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ που έχει σχεδιαστεί να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της χώρας.

«Πρέπει να εργαστούμε να βρούμε την σωστή λύση, αντί να εξετάζουμε τα διάφορα αρνητικά σενάρια», σημείωσε σε συνέχεια της συνέντευξής του. «Θα έχει αρνητική επίδραση αυτό σε όλη την Ευρώπη γιατί θα υπάρξει γενική αστάθεια και κανείς δεν το θέλει αυτό. Θα πληρώσουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας. Δεν υπάρχει θέμα αθέτησης», είπε.

Για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το emea.gr, σχολίασε: «Προφανώς η συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Τσίπρα ήταν ένα σημείο καμπής, διότι η πολιτική είναι κυρίαρχη και έδειξε ότι υπάρχει κοινό έδαφος. Ταυτόχρονα αντιλαμβανόμαστε και εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα, πάμε βήμα-βήμα και στα τεχνικά ζητήματα».

Σχόλια