Ειδήσεις

Λειτουργεί ο νέος θάλαμος ιωδίου στο ΠΑΓΝΗ

Ένας από τους δύο νέους θαλάμους ιωδίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου "υποδέχτηκε" προχθές τον πρώτο ασθενή, για να μπουν σταδιακά σε λειτουργία και οι δύο νέοι, συνδυαστικά με τους δύο παλιούς, που τόσο σπουδαίο ρόλο επιτελούν στην αποτελεσματική και απόλυτη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Η "Νέα Κρήτη" από τον Οκτώβριο του 2013 είχε αποκαλύψει τις προθέσεις της πρώην κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τους δύο νέους θαλάμους, με τον προηγούμενο ΔΥΠΕάρχη Αντώνη Γρηγοράκη να βάζει την υπογραφή και το όνομά του φεύγοντας σε ένα τόσο σημαντικό έργο, που ίσως είναι και το μεγαλύτερο για όλη τη νησιωτική Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια στον τομέα της υγείας!

Μαρτύριο, λοιπόν, τέλος για πάρα πολύ κόσμο. Για εκατοντάδες ασθενείς και τις οικογένειές τους, που για να πάρουν το θαυματουργό ιώδιο Ι-131, που πηγαίνει ακριβώς στα σημεία όπου βρίσκεται ο καρκίνος και τον σκοτώνει για πάντα (με ελάχιστες περιπτώσεις να χρειάζεται επαναληπτική θεραπεία), αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν, να ανέβουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και να χρυσοπληρώσουν τη θεραπεία αυτή σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Κι αυτό διότι το χρονικό περιθώριο από τη στιγμή που θα γραφτούν στις λίστες μέχρι τη στιγμή που θα τους καλέσουν για τη θεραπεία τους αυτή είναι απαγορευτικό για την αποκατάσταση της υγείας τους.

Όπως γράφαμε προ μηνών, στην Κρήτη υπάρχει απίστευτα μεγάλη έξαρση του καρκίνου του θυρεοειδούς και οι ασθενείς, για να μπουν στους ειδικούς θαλάμους και να θεραπευτούν καταπίνοντας το χάπι με τη ραδιενέργεια του ιωδίου Ι-131, περιμένουν για αρκετούς μήνες, ενώ οι περισσότεροι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Κι αυτό διότι η πλήρως ιάσιμη μορφή του συγκεκριμένου καρκίνου μπορεί να κάνει μετάσταση, αν δε ληφθεί το ραδιενεργό ιώδιο το αργότερο μέσα στους επόμενους μήνες από τη βιοψία!

Γίνεται πραγματικότητα

Εδώ και αρκετό καιρό είχαν ολοκληρωθεί οι δύο νέοι θάλαμοι, που υπάγονται στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής, σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, όπως συντάχθηκε, θεωρήθηκε και εγκρίθηκε από τους αρμόδιους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας και της απόφασης του ενιαίου Διοικητικού Συμβουλίου ΠΑΓΝΗ-Γ.Ν. Βενιζέλειο.

Το έργο κατασκευής των δύο θαλάμων ιωδίου Πυρηνικής Ιατρικής ήταν συνολικού προϋπολογισμού 99.781,37 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η χρηματοδότησή τους έγινε από ίδια έσοδα του νοσοκομείου με αύξηση του προϋπολογισμού του από το υπουργείο Υγείας. Κι ενώ είχαν παραδοθεί καθ' όλα έτοιμοι, εδώ και καιρό, δεν είχαν λειτουργήσει λόγω έλλειψης προσωπικού. Χθες πληροφορηθήκαμε ότι στον ένα θάλαμο μπήκε ο πρώτος ασθενής. Ακόμα όμως δε λειτούργησε ο δεύτερος νέος θάλαμος, ενώ ο ένας από τους παλιούς έμεινε κλειστός για να γίνουν εργασίες στην πόρτα. Ανάλογες εργασίες θα γίνουν και στο δεύτερο παλιό θάλαμο. Αν όλα πάνε καλά μέσα στον Ιούλιο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα είναι πλέον σε λειτουργία και οι τέσσερις θάλαμοι, κάτι βέβαια που για να γίνει θα πρέπει από την κυβέρνηση να προσληφθεί και το απαιτούμενο προσωπικό.

Δύσκολη θεραπεία

Η θεραπεία αυτή με το χαπάκι ιωδίου δεν είναι καθόλου απλή, αφού - αν και χωρίς πόνο ή άλλες παρενέργειες για τον ασθενή - χρειάζεται η απομόνωσή του γύρω στα δύο 24ωρα, κατά μέσο όρο, στην ειδική αίθουσα, όπου παρακολουθείται μέσω κάμερας και επικοινωνεί με τις νοσοκόμες και τους γιατρούς μέσω τηλεφώνου. Όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία, απαιτείται ο συνοδός του να έχει μια απόσταση λίγων μέτρων από αυτόν λόγω ακτινοβολίας. Μάλιστα, ο σύζυγος ή η σύζυγος θα πρέπει για μερικές ημέρες έως και εβδομάδες να κοιμάται σε άλλο δωμάτιο στο σπίτι και εφόσον υπάρχουν παιδιά να μείνουν σε άλλο σπίτι μέχρι να περάσει ο απαιτούμενος χρόνος. Επομένως, το να φύγει ένα ζευγάρι στην Αθήνα για την υποβολή του ενός μέλους σε θεραπεία ιωδίου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για την οικογένεια.

Στο μεταξύ, παρά τη μεγάλη έξαρση του καρκίνου του θυρεοειδούς, ποτέ δε δόθηκαν χρηματοδοτήσεις για επιδημιολογική μελέτη στην Κρήτη. Πάντως, πολλοί πυρηνικοί γιατροί αλλά και περιβαλλοντολόγοι μεταξύ των αιτιών πιστεύουν ότι είναι και η πυρηνική τραγωδία του Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, λόγω της σίγουρης διαπίστωσης ότι οι περισσότεροι που σήμερα αρρωσταίνουν με καρκίνο του θυρεοειδούς στις 25 προς 26 Απριλίου του 1986 ήταν στην εφηβική τους ηλικία ή σε λίγο μικρότερη.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια