Ειδήσεις

Παραμένει το χάσμα μεταξύ Αθήνας και εταίρων

Χωρίς κάποια απόφαση, όπως άλλωστε αναμενόταν, έληξε η τηλεδιάσκεψη του Euroworking group το απόγευμα της Τετάρτης. Οι τεχνικοί σύμβουλοι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν για την πρόοδο των συζητήσεων στην Αθήνα και στο Παρίσι, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια δήλωση για την Ελλάδα στο Eurogroup την Παρασκευή στην Ρίγα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί για κάτι τέτοιο.

Παρότι υπήρξε η διαπίστωση ότι υπάρχει βελτίωση στον τρόπο που εξελίσσονται οι συζητήσεις, με την ελληνική πλευρά να στέλνει περισσότερους ειδικούς στις συναντήσεις και να δείχνει περισσότερη διάθεση να συνεχιστούν πιο εποικοδομητικά οι διαπραγματεύσεις, στην ουσία η διαφορά μεταξύ των εταίρων και της Αθήνας είναι τεράστια. Οι διαφορές αφορούν κατά κύριο λόγο τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελλάδα αναφορικά με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, τις οποίες η πλευρά των εταίρων βρίσκει ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, συζητήθηκε εκτενώς η διαδικασία που ακολουθείται στις συζητήσεις και πως αυτή πρέπει να αλλάξει. Παράλληλα, κρίνεται ως ιδιαίτερα αντιπαραγωγικό το γεγονός ότι διαιρούνται οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξέλλες, καθώς είναι μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία, τη στιγμή που οι συζητήσεις, έτσι και αλλιώς, είναι ιδιαίτερα περίπλοκες.

«Δεν έχει νόημα να προσθέτουμε νέα εμπόδια», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων.

Επίσης, έγινε ξεκάθαρο στον Ελληνα εκπρόσωπο στο Euroworking group, κ. Θεοχαράκη, ότι αν οι συζητήσεις συνεχιστούν με αυτό τον ρυθμό δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ούτε στο επόμενο Εurogroup στις 11 Μαΐου.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το kathimerini.gr, εξέφρασε ικανοποίηση για τον τρόπο που εξελίσσονται οι συζητήσεις μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης οι εκπρόσωποι των θεσμών συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group στο Παρίσι.

Σχόλια