Ειδήσεις

Κύκλωμα απατεώνων ξαναχτύπησε στην Ιεράπετρα

Το κύκλωμα των επαγγελματιών απατεώνων που χτυπά κατά καιρούς στην Ιεράπετρα, ξαναχτύπησε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, εξαπατώντας νεαρό ζαχαροπλάστη και τον πατέρα του, αποσπώντας τους με δόλιο τρόπο 1600 ευρώ και υποχρεώνοντας τους να φτιάχνουν όλη μέρα γλυκά για μια υποτιθέμενη κηδεία που φυσικά δεν υπήρχε.

Ο 34χρονος ζαχαροπλάστης λίγο πριν το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, δέχτηκε τηλεφώνημα στο ζαχαροπλαστείο του, από γυναίκα η οποία του παρουσιάστηκε ως μια πασίγνωστη και σοβαρή μικροβιολόγος που έχει το εργαστήριο της στην Ιεράπετρα, αλλά βρισκόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας όπου η μητέρα της είχε δήθεν υποκύψει, χτυπημένη από ανίατη νόσο.

«Σε παρακαλώ πολύ», του είπε η γυναίκα, «να μου ετοιμάσεις 1.000 κομμάτια γλυκά για την κηδεία της μητέρας μου. Θέλω όμως να μου κάνεις μια εξυπηρέτηση. Πρέπει να δώσω 1.600 ευρώ στο γραφείο τελετών για τη μεταφορά της από την Αθήνα στην πόλη μας όπου θα γίνει η ταφή. Επειδή ο γαμπρός μου που είναι στην Ιεράπετρα, χρωστά στο Ελληνικό Δημόσιο και δεν μπορώ να του τα καταθέσω στο λογαριασμό του, γιατί θα του τα κατασχέσουνε, θα καταθέσω στο δικό σου λογαριασμό 2.000 ευρώ  και από αυτά θα κρατήσεις εσύ τα 400 ευρώ σαν προκαταβολή για τα γλυκά σου, και θα του δώσεις σε λίγο που θα περάσει από το ζαχαροπλαστείο σου τα 1600 ευρώ, να τα δώσει εκείνος στον τελετάρχη. Εγώ πάω τώρα να καταθέσω στο λογαριασμό που θα μου δώσεις τα 2.000 αλλά εσύ θα μπορέσεις να τα δεις και να σηκώσεις την επόμενη μέρα», είπε η σοβαρή γυναικεία φωνή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής στον νεαρό, και εκείνος συμφώνησε, αφού βεβαίως το κουβέντιασε και με τον 70χρονο πατέρα του, που γνώριζε ότι η συγκεκριμένη μικροβιολόγος είναι πρόσωπο φερέγγυο και είναι και παλιά πελάτισσα του ζαχαροπλαστείου.

Το προσωπικό του ζαχαροπλαστείου έπεσε αμέσως με τα μούτρα στη δουλειά, προκειμένου να ετοιμάσει όλα τα γλυκά και τα κόλλυβα για την κηδεία, ενώ ο νεαρός που έδωσε τον τραπεζικό του λογαριασμό σε γνωστή ιδιωτική τράπεζα, έπρεπε να πάει σε υποκατάστημα άλλης συνεταιριστικής τράπεζας όπου έχει τα χρήματά του, για να σηκώσει το ποσόν που του είχε ζητήσει η γνωστή δήθεν μικροβιολόγος.

«Με πήρε άλλες 3 έως 4 φορές τηλέφωνο και με ρωτούσε τι γίνεται, αν πήγα να σηκώσω τα λεφτά και πότε θα τα έχω για να στείλει τον γαμπρό της να τα πάρει. Της είπα να τον στείλει σε καμιά ώρα για να προλάβω να πάω στην τράπεζα και μετά από μια ώρα με ξαναπήρε τηλέφωνο. Με ρώτησε πάλι αν έχω τα λεφτά και όταν της απάντησα θετικά μου είπε ότι θα στείλει αμέσως τον γαμπρό της και θα τον καλέσει στο κινητό του να μου μιλήσει από αυτό, για να βεβαιωθώ ότι ήταν αυτός.

Μετά από λίγο μπήκε στο μαγαζί ένας άγνωστος τύπος γύρω στα 40- 45, μελαχρινός με γένια μάλλον Έλληνας, κοντός με κοιλίτσα που χωρίς να πει πολλά, μου έδωσε το κινητό του να βεβαιωθώ ότι στην άλλη άκρη ήταν η δήθεν μικροβιολόγος. Πήρε τα λεφτά και έφυγε. Το πρωί της Τετάρτης, ενώ είχαμε κάνει όλη την προετοιμασία για την κηδεία και περιμέναμε να έρθουν να παραλάβουν τα γλυκά, πήγα στην τράπεζα να ενημερώσω το βιβλιάριο μου, αλλά δεν βρήκα μέσα την κατάθεση των 2.000 ευρώ. Τότε κατάλαβα ότι επρόκειτο για απάτη. Τηλεφωνήσαμε έπειτα στο μικροβιολογικό εργαστήριο της γνωστής Ιεραπετρίτισσας ιατρού, και μάθαμε ότι δεν ήταν στην Αθήνα και ότι εκείνη δεν έχει καμία σχέση με το θέμα αυτό», μας είπε 34χρονος ζαχαροπλάστης που πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας και κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων.

Η Αστυνομία αναζητεί το ζευγάρι των απατεώνων έχοντας την εικόνα του άντρα καταγεγραμμένη σε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, και προσπαθεί να συσχετίσει κάποιες παλιές υποθέσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων Ιεραπετριτών από έναν τύπο που δήλωνε Κύπριος και φίλος γνωστού χειρουργού που σήμερα είναι συνταξιούχος.

Ο 34χρονος ζαχαροπλάστης και η επιχείρηση του εκτός από την ψυχική οδύνη που υπέστη, χρεώθηκε επιπλέον και το κόστος της παρασκευής των γλυκών, με τη ζημιά του να αγγίζει τις 3.000 ευρώ. Θέλει να δημοσιοποιήσει τη πάθημα του, προκειμένου να προφυλάξει τα επόμενα υποψήφια θύματα του κυκλώματος αυτών των απατεώνων , που εμφανίζονται σαν "κομήτες", χτυπούν με διαφορετικά σενάρια εξαπάτησης κάθε φορά, αλλά πάντα επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος.

Του Νίκου Πετάση

Σχόλια