default-image

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group

Οικονομία
Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τις 2:30 το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του EuorWorking Group που εξετάζει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς, σε επίπεδο Brussles Group.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, όπου θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου η συνεδρίαση του Eurogroup, από την οποία δεν αναμένεται απόφαση για το ελληνικό ζήτημα, όποως έχει διαμηνυθεί.

Λίγο πριν από την τηλεδιάσκεψη του EWG προηγήθηκε μία ακόμη συνεδρίαση του Brussels Group, στο Παρίσι, προκειμένου να γίνει ανακεφαλαίωση («wrap up») των θέσεων της διαπραγματευτικής ομάδας των Βρυξελλών με την ομάδα των ελλήνων οικονομικών εμπειρογνωμόνων.

Αθήνα και εταίροι έχουν έρθει πιο κοντά σε κάποια από τα σημεία διαφωνίας, αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία, τόνιζαν νωρίτερα την Τετάρτη κοινοτικοί κύκλοι, οι οποίοι ανέφεραν πως ναι μεν υπάρχει εντατικοποίηση στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είμαστε σε σημείο για λύση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Β.Σόιμπλε ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν μια ενδιάμεση έκθεση για την Ελλάδα στη συνάντηση του Eurogroup της Παρασκευής. Επανέλαβε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει περιορισμένες προσδοκίες για επίλυση του ελληνικού ζητήματος μέχρι τις 24 Απριλίου, καθώς ο όρος ύπαρξης ολοκληρωμένης λιστας μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εκταμιευθεί δόση της ευρωβοήθειας, που είχε τεθεί στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, είναι σχεδόν αδύνατο να εκπληρωθεί.

Ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ εξέφρασε σήμερα αισιοδοξία πως οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα μπορούν να ολοκληρωθούν επιτυχώς, αν και εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει λίστα μέχρι τη Ρίγα.

«Η κατάσταση της ελληνικής ρευστότητας είναι κάπως στενή, οπότε η πίεση προς όλες τις πλευρές αυξάνεται συνεχώς» είπε, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παρουσιάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων τον επόμενο μήνα.

Οι διαβουλεύσεις, σύμφωνα με το in.gr, είπε, βρίσκονται αυτήν την περίοδο «στο σημείο που ήταν περίπου έναν με δύο μήνες νωρίτερα».

«Το ρολόι χτυπά. Δεν θα υπάρξει νέα λίστα στη Ρίγα, αλλά κατά τη διάρκεια του Μαΐου θα πρέπει αυτή να καταρτισθεί οριστικά. Ηδη η κατάσταση της ρευστότητας είναι κάπως στενή, αλλά (η ρευστότητα) μπορεί να είναι επαρκής μέχρι τον Ιούνιο», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στο αυστριακό δίκτυο ORF.

«Εχω την βασική πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν ακόμη να ολοκληρωθούν επιτυχώς» πρόσθεσε ο Τόμας Βίζερ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News