Ειδήσεις

Νέα επιστολή Μαλανδράκη για αποζημιώσεις από καταστροφές

Με νέα επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Παν. Σγουρίδη, τους βουλευτές Κρήτης, τους ευρωβουλευτές, την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔ Κρήτης και άλλους θεσμικούς φορείς, ο δήμαρχος Πλατανιά Ιωάννης Μαλανδράκης επανήλθε στο θέμα σχετικά με τις αποζημιώσεις από καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο (ΚΟΕ-ΠΣΕΑ).

Ο ίδιος αναφέρει ότι ο Δήμος Πλατανιά κατά ένα μεγάλο μέρος στηρίζεται στον αγροτικό τομέα, κάτι που θα ισχύει όμως, όπως λέει, και για ένα πολύ μεγάλο αριθμό δήμων της χώρας μας. «Η αγροτική παραγωγή είναι θεμελιώδης σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, και αυτή δε θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την παρέμβαση του πρωτογενούς τομέα», τονίζει.

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, «μετά από συνεχείς παρεμβάσεις  του Δήμου, με το υπ. αριθμ3541/31-3-15 σχετικό έγγραφο της Γενικής Δ/νσης  ΕΛΓΑ, πληροφορηθήκαμε ότι βασική προϋπόθεση προκειμένου να τύχουν οι αγρότες ένταξης σε πρόγραμμα αποκατάσταση ζημιών (ΚΟΕ/ΠΣΕΑ) είναι ότι πρέπει να υπάρχει καταστροφή σε ποσοστό ύφους 30% και πάνω σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομός)!».

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, ο κ. Μαλανδράκης προτείνει να υπάρξει αλλαγή στη νομοθετική αυτή ρύθμιση από την καταγραφή ζημιάς σε επίπεδο νομού και να γίνει είτε σε επίπεδο ζώνης μιας καλλιέργειας, είτε σε επίπεδο τοπικής ή δημοτικής κοινότητας. «Με τον τρόπο αυτό», τονίζει, «θα υπάρξει αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου για τους αγρότες και συγχρόνως θα υπάρχει πραγματική καταγραφή ζημιών σε τοπικές κοινότητες, ειδικά τις ορεινές, οι οποίες λόγω και της μορφολογίας του εδάφους τους δεν μπορούν να εξομοιωθούν με άλλες και συγχρόνως δε θα αποκλείονται από προγράμματα αποκατάστασης και των όποιων αποζημιώσεων δικαιούνται».

Τελειώνοντας, ο κ. Μαλανδράκης θεωρεί «πολύ σημαντική» τη συμβολή όλων για την αλλαγή αυτού του νομοθετικού πλαισίου, ώστε, όπως λέει, «να είναι όσο γίνεται πιο δίκαιο και να εγκαταστήσει το αίσθημα της δικαιοσύνης, αλλά και να προστατεύσει τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την έξοδό μας από την οικονομική κρίση».   

Σχόλια