Ειδήσεις

Κ. Δερμιτζάκης: "Κίνδυνος απένταξης του φράγματος Λιθινών"

Στη Βουλή φέρνει το θέμα του κινδύνου απένταξης του έργου "Φράγμα Λιθινών" από το νέο σχεδιασμό, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτησή του, στην τοπική κοινότητα Λιθινών, στη δημοτική ενότητα Ανάληψης στο νομό Λασιθίου, είχε ξεκινήσει ο σχεδιασμός κατασκευής μιας λιμνοδεξαμενής η οποία θα συγκρατεί εκατομμύρια κυβικά νερού των επιφανειακών απορροών της περιοχής, τα οποία μέχρι τώρα καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα.

Πρόκειται, σύμφωνα με το βουλευτή, για «μια ιδιαίτερα ξηροθερμική περιοχή αφού οι ετήσιες βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες.

Το φράγμα Λιθινών έχει κωδικό 081/8/0042 και προϋπολογισμό έργου 69.150.000 ευρώ με το κόστος ωρίμανσης να προσεγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Το Νοέμβριο του 2014 είχε ανακοινωθεί ότι η κατασκευή του έργου είχε ενταχθεί στο πακέτο Γιούνκερ, δίχως όμως να δοθεί εντολή δημοπράτησης, παρόλο ότι το έργο ήταν ώριμο και πληρούσε περιβαλλοντικούς όρους και υπήρχε οριστική μελέτη κατασκευής».

Και ο κ. Δερμιτζάκης καταλήγει στην ερώτησή του:

«Επειδή η συγκεκριμένη λιμνοδεξαμενή θα λύσει τα προβλήματα άρδευσης σε μια περιοχή η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στο πρωτογενή τομέα και επειδή το έργο είναι ώριμο, έχει περιβαλλοντικούς όρους και οριστική μελέτη κατασκευής ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

-Αν θα εγγράψει πίστωση για το συγκεκριμένο έργο στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

-Αν προτίθεται να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο έργο στη νέα προγραμματική περίοδο έτσι ώστε να δημοπρατηθεί και να υλοποιηθεί».

Σχόλια