default-image

Έκρηξη των δημάρχων της Κρήτης για την Π.Ν.Π.

Ηράκλειο
Έκρηξη των δημάρχων της Κρήτης για την Π.Ν.Π.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκρηκτικό το κλίμα στις τάξεις των 21 δημάρχων της Κρήτης, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιβάλλει τη δέσμευση των τραπεζικών διαθεσίμων των Δήμων τους και την υποχρεωτική μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας των δημάρχων του νησιού επιβεβαιώνεται το κλίμα ρήξης που δημιουργείται, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αντλήσει ρευστότητα μέσω των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Κρήτης επιβεβαιώνει τη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για την άρνηση εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, κόντρα στη κυβερνητική απόφαση.

Η οργή των δημάρχων αποτυπώνεται και μέσα από τα στοιχεία που έφερε στο φως σήμερα η έντυπη έκδοση της "Νέας Κρήτης", σύμφωνα με τα οποία, από την Κρήτη και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα δεσμευτούν περισσότερα από 113 εκατομμύρια ευρώ!

Η κίνηση αυτή θα προκαλέσει "έμφραγμα" στη διαχείριση και τη λειτουργία των Δήμων, με απρόβλεπτες συνέπειες στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Το ξέσπασμα των δημάρχων

Στην πλειοψηφία τους δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι ξέσπασαν αποτυπώνοντας την αγωνία τους για την τύχη των Δήμων. Ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Κρήτης στην ΚΕΔΕ και αντιδήμαρχος Χερσονήσου, Απόστολος Λουλουδάκης, αφού επισήμανε ότι πέρασε η πρότασή του για συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι θα πρέπει οι δήμαρχοι να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. «Δε θα πρέπει οι δήμαρχοι να συμβάλουν στην κοινωνική έκρηξη υποσκάπτοντας τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς», τόνισε.

Η διαλλακτική στάση του κ. Λουλουδάκη συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση μερίδας δημάρχων, που δε συζητούν καν το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί για οποιονδήποτε λόγο η Π.Ν.Π.

Ο δήμαρχος Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να δεσμεύσει στο διηνεκές τις τραπεζικές καταθέσεις.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Βάμβουκας υποστήριξε ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και οφείλει η αυτοδιοίκηση να το εξετάσει βάσει των αναγκών της χώρας, ωστόσο χαρακτήρισε αδέξιους τους χειρισμούς της κυβέρνησης μπροστά στην αγωνία της να αντλήσει ρευστότητα.

Ο δήμαρχος Πλατάνια Γιάννης Μαλανδρακης χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης, αν και παραδέχθηκε ότι θα ήταν αφελές να σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσαμε να έχουμε Δήμους αλλά να μην έχουμε χώρα η οποία θα έχει καταρρεύσει λόγω έλλειψης ρευστότητας. Μαλιστα ο κ. Μαλανδράκης αντιπρότεινε να γίνει η μεταφορά των τραπεζικών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά η διαχείριση του λογαριασμού να γίνεται από τον ίδιο το Δήμο.

Ο δήμαρχος Ηράκλειου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε ότι η Π.Ν.Π. παρουσιάζει αντικειμενικά τεχνικές δυσκολίες για να εφαρμοστεί, εξηγώντας ότι στην περίπτωση του Ηρακλείου τα τραπεζικά διαθέσιμα είναι 33 εκατ. Ευρώ, ωστόσο από αυτά τα 14 εκατομμύρια είναι προϊόν δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Αναρωτιέμαι πώς θα γίνει να δεσμευτούν χρήματα που ούτε καν μας ανήκουν, αφού πρόκειται για δανεικά και όχι για έσοδα του Δήμου», επισήμανε ο κ. Λαμπρινός.

Απάντηση στις επικρίσεις των αυτοδιοικητικών για την κυβερνητική απόφαση έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Λυγερος. «Δηλαδή, συνάδελφοι, σας ενοχλεί αυτή η αναγκαία απόφαση για να σωθεί η χώρα και δε σας ενοχλούσε η Π.Ν.Π με την οποία επιβλήθηκε το οικονομικό παρατηρητήριο, δηλαδή ένα είδος τρόικας στα οικονομικά των Δήμων;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στους δημάρχους ο κ. Λυγερος.

Χρήστος Κώνστας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News