Ειδήσεις

Ανοχύρωτο το αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης"

Για εικόνες ντροπής που θα καταγραφούν τους επόμενους μήνες προειδοποιούν και πάλι οι συνδικαλιστές, καθώς οι επιπτώσεις από τη δραματική συρρίκνωση του αριθμού του προσωπικού που θα στελεχώσει φέτος το Αστυνομικό Τμήμα του Αερολιμένος Ηρακλείου θα κοστίσει ακριβά όχι μόνο στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά και την εικόνα του νησιού διεθνώς. Ο χρόνος που μεσολάβησε από τη στιγμή που οι ίδιοι οι αστυνομικοί ανέδειξαν την αδυναμία εξασφάλισης του απαραίτητου προσωπικού ήρθε να επιβεβαιώσει τις αρχικές εκτιμήσεις και να εντείνει την ανησυχία. Αντί για 71 αστυνομικούς που αναμενόταν να αποσπαστούν σε δύο φάσεις στο "Νίκος Καζαντζάκης", εγκρίθηκε η μετακίνηση μόνο 36 ατόμων.

«Είναι αυτονόητο ότι η εικόνα θα είναι άσχημη, θα μας κάνει να λυπηθούμε και να ντραπούμε γι' αυτά που θα συμβούν», σημείωσε με μεγάλη αγωνία ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών, Αντώνης Ζαχαριουδάκης.

Οι ενισχύσεις που εξασφάλισε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είναι ελάχιστες σε σχέση με τον αριθμό των αστυνομικών του στελέχωσαν την υπηρεσία την προηγούμενη σεζόν, με τους ίδιους τους συνδικαλιστές να προειδοποιούν για σκηνές απείρου κάλλους στο διαβατηριακό έλεγχο τους επόμενους μήνες. «Αυτήν τη στιγμή με τα τσάρτερ να αυξάνονται καθημερινά, ολόκληρη η ενίσχυση που έχουμε από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου είναι τρία άτομα και ακόμη δύο αστυνομικοί του ΤΑΕ, πρωί και βράδυ», επισήμανε ο ταμίας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Ηρακλείου. «Ανά οκτάωρο υπάρχουν δύο συνάδελφοι αστυνομικοί στα σημεία ελέγχου. Φανταστείτε πόση ώρα θα χρειαστεί να περιμένουν οι επιβάτες στην ουρά μέχρι να ελεγχθούν πάνω 2.000 άτομα που φτάνουν μέσα στο σαββατοκύριακο»,  πρόσθεσε.

Οι φορείς του τουρισμού πρέπει να προετοιμαστούν για σκηνές απείρου κάλλους και πολύωρη ταλαιπωρία όσων ξένων επισκεπτών πρέπει να περάσουν από το διαβατηριακό έλεγχο. Ήδη, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, οι παρενέργειες έχουν αρχίσει να φαίνονται, καθώς, αντί για τους 85 αστυνομικούς που ενίσχυσαν το περασμένο καλοκαίρι το Αστυνομικό Τμήμα του αεροδρομίου, φέτος θα αποσπαστούν μόλις 35, ενώ οι περισσότεροι θα πιάσουν δουλειά τον Ιούλιο.

«Εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν πολλά και σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση ιδίως όσων επισκεπτών φτάνουν από τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία. Όλα τα παράπονα και ενδεχομένως την οργή των τουριστών, ξενοδόχων και πρακτόρων θα τα επωμιστούν για ακόμη μια φορά οι αστυνομικοί. Αφού αυτό είναι δεδομένο ότι θα συμβεί, πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να λυθεί το πρόβλημα, πριν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις», επισημαίνει ο κ. Ζαχαριουδάκης. Την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί στο μεταξύ κάποια λύση εκφράζει ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, ο οποίος ωστόσο παραδέχεται πως, αν οι αριθμοί δεν αλλάξουν, η κατάσταση θα είναι τραγελαφική. «Έχουν δίκιο οι συνδικαλιστές. Με την τελευταία απόφαση για έναν αριθμό 36 ατόμων που είναι να έρθουν από την Αθήνα και μάλιστα από την πρώτη Ιουλίου, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αν μείνουμε σε αυτά. Η Αθήνα έχει διακίνηση 12-13 εκατομμυρίων επιβατών και έχει Αστυνομικό Τμήμα με 470 αστυνομικούς. Το Ηράκλειο με μια κίνηση 6,2 εκατομμυρίων επιβατών έχει αυτήν τη στιγμή 18 άτομα προσωπικό. Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση γιατί δε γίνεται αλλιώς και μάλιστα περιμένω ότι θα έρθει περισσότερο προσωπικό, ώστε πρώτη Ιουνίου και όχι Ιουλίου να είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο κ. Πλιάκας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΑΣΥ, μόνη λύση είναι να αποσπαστούν επιπλέον αστυνομικοί από την Αθήνα, οι οποίοι θα κατάγονται από την Κρήτη και δε θα επωμιστούν έξοδα διαβίωσης και δε θα χρειαστεί να τους χορηγηθούν τα "εκτός έδρας".

Πλαστά διαβατήρια: Είκοσι συλλήψεις σε 10 μέρες

Εκτός όμως από την ταλαιπωρία που περιμένει τους τουρίστες που θα συνωστίζονται σε ατελείωτες ουρές μέχρι να περάσουν από έλεγχο, προκύπτει και γενικότερο ζήτημα ασφάλειας.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες στο αεροδρόμιο συνελήφθησαν πέντε παράνομοι μετανάστες. Πρόκειται για έναν υπήκοο Κονγκό και τέσσερις Σύριους. Στην τελευταία περίπτωση μάλιστα οι Σύριοι κατείχαν πλαστά ελληνικά διαβατήρια, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αστυνομικές Αρχές. Και αυτό για έναν επιπλέον λόγο, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν δύο ακόμη Σύριοι, οι οποίοι στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου επέδειξαν πλαστές ελληνικές ταυτότητες, υψηλής μάλιστα πιστότητας.

Ο ίδιοι υπέδειξαν ένα τρίτο υπήκοο Συρίας που ήταν μαζί τους ως το άτομο που τους προμήθευσε τις ταυτότητες. Για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα.

«Με τρία άτομα το πρόβλημα δε λύνεται. Φανταστείτε ότι τις τελευταίες δέκα μέρες είχαμε πάνω από 20 αλλοδαπούς που επιχείρησαν να ταξιδέψουν παράνομα και δεν υπήρχε αστυνομικός ούτε για να τους πάει στον εισαγγελέα», ανέφερε ο Μ. Σηφάκης, «πόσω μάλλον να γίνει συστηματικός έλεγχος για την αποτροπή διακίνησης ακραίων στοιχείων που μπορεί να εμφανίζονται ως παράνομοι μετανάστες».

Σχόλια