Ειδήσεις

Το χιλιόμετρο... της οργής (photos)

Δεν ξεπερνά ούτε ένα χιλιόμετρο αλλά σε ώρες αιχμής μπορεί να χρειαστούμε και... μισή ώρα για να τον διανύσουμε με το αυτοκίνητό μας. Πρωί-μεσημέρι-βράδυ οι διερχόμενοι, εποχούμενοι ή πεζοί βρίσκονται, χωρίς υπερβολή, σε κίνδυνο. Η οδός Μαυσώλου από τη γέφυρα της εθνικής έως και τα όρια της Βιομηχανικής Περιοχής του Ηρακλείου χαρακτηρίζεται ως ο πιο "πολύπαθος" δρόμος του οικιστικού ιστού.

Τα βαριά οχήματα κάνουν ουρές στο δρόμο, που έχει μεγάλη ανηφορική κλήση και την... καταδίκη να παραμένει συνεχώς γεμάτος με τα γνωστά σε όλους μας "σαμαράκια". Είναι τόσο πολλά και μαζεμένα σε όλο το μήκος και πλάτος του δρόμου, που το μαξιλάρι στο κάθισμα του οχήματος καθίσταται απαραίτητο, όπως επίσης η περίσσεια δύναμη και προσοχή στο τιμόνι ενός δικύκλου.

Γεμάτη λακκούβες η οδός Μαυσώλου, με τους οδηγούς και δη των δικύκλων να κάνουν σλάλομ για να τις αποφύγουν.

Ο δρόμος είναι στενός, με αποτέλεσμα δύσκολα οι οδηγοί να μπορούν να αποφύγουν τις αμέτρητες λακκούβες.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη εντονότερο τις ημέρες που βρέχει, καθώς οι λακκούβες κρύβονται από το νερό.

Πρόκειται για ένα στενό δρόμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον πεζό, αφού δε διαθέτει ούτε πεζοδρόμια.

Είναι γεμάτος από μικρές μέχρι μεγάλες και βαθιές λακκούβες, ενώ ακόμη και οι σχάρες όμβριων υδάτων έχουν εισχωρήσει τουλάχιστον μια παλάμη από την επιφάνειά του. Όπως αναφέρει ο κ. Αντώνης Σταυρινίδης, «έχει να φτιαχτεί πολλά χρόνια, από τότε που ήταν δήμαρχος ο κ. Πατεράκης», ενώ κι αν γίνονταν εργασίες ασφαλτόστρωσης αυτές ήταν, όπως λέει ο ίδιος, μόνο "μπαλώματα".

Ακόμη και στα φανάρια που οδηγούν στην εθνική, η άσφαλτος είναι "οργωμένο χωράφι".

Ακόμη και πέτρες πέφτουν στο δρόμο, ενώ οι σχάρες όμβριων υδάτων αποτελούν και αυτές παγίδες.

Οι λακκούβες και τα σαμαράκια κυριαρχούν παντού επί της Μαυσώλου.

Τροχαία και ζημιές

«Από τη γέφυρα και πάνω μέχρι τα σύνορα της ΒΙΠΕΗ είμαστε 700 οικογένειες. Η κατάσταση του δρόμου με ό,τι συνεπάγεται για μας και τις οικογένειές μας, αλλά και για εκατοντάδες άλλους διερχόμενους και δύο και τρεις φορές τη μέρα οδηγούς, χαρακτηρίζεται επιεικώς απαράδεκτη, τονίζει με νόημα ο τέως αγροφύλακας κ. Ιωάννης Δερμιτζάκης. Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο εν λόγω δρόμος είναι αδιαπέραστος κυρίως στις 8 με 8:30 το πρωί, με τα προπορευόμενα μεγάλα φορτηγά να αναγκάζονται να κάνουν στάσεις για να περάσουν οι υπόλοιποι.

Τα τροχαία δε λείπουν από τη Μαυσώλου, αλλά και οι ζημιές σε ζαντολάστιχα και αμορτισέρ. Στο μεταξύ, παγίδα για ατυχήματα αποτελούν και οι κάθετοι δρόμοι προς τη Μαυσώλου, όπως οι οδοί Ιπποκράτους και Σαπφούς, όπου επιχειρούν να περάσουν κάθε τόσο οδηγοί και πεζοί, όπως σημειώνει ο κ. Μανόλης Χαϊνάκης, ενώ ακόμη και το σημείο όπου υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες αποτελεί κίνδυνο-θάνατο. Όπως αναφέρει ο κ. Κίμων Τουμπακάκης, άμεσα θα πρέπει να επιληφθούν οι αρμόδιοι, ενώ τα φορτηγά πολλών τόνων θα έπρεπε να περνούν από τον παράλληλο που οδηγεί προς Πεζά.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

Σχόλια