default-image

Αντάρτικο από δημάρχους και περιφερειάρχες

Ελλάδα
Αντάρτικο από δημάρχους και περιφερειάρχες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζήτησε η Ενωση Περιφερειών Ελλάδος, ενώ η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος καλεί τους δημάρχους να μην εφαρμόσουν την απόφαση για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό καταθέτει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, σύμφωνα με το ethnos.gr, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα μαζί με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ανακοίνωσή τους έχει ως εξής:

H αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας.

Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα.

Είναι αντίθετη όμως σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι περιφερειάρχες χαρακτήρισαν την απόφαση "βίαιη συνταγματική εκτροπή", καθώς, όπως ανέφεραν, παραβιάζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος που εξασφαλίζει το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ.

Για ανάγκη προσφυγής στο ΣτΕ έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, σε δηλώσεις του, πριν από τη συνεδρίαση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πράξει ο ίδιος προσωπικά, αν δεν προσφύγει συλλογικά η ΕΝΠΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σε δηλώσεις του, πριν από τη συνεδρίαση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια και, "αν χρειαστεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή", ενώ για προσφυγή στο ΣτΕ έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Οι περιφερειάρχες επισήμαναν ακόμα ότι με την κατάθεση των διαθεσίμων τους, κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα αναπτυξιακά έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να χαθούν τα σχετικά κονδύλια, να πληγεί η ανάπτυξη, να αυξηθεί η ανεργία και να απαιτηθεί να αποζημιώσουν τους εργολάβους που στο μεταξύ θα έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Κατηγόρησαν, επίσης, τον κ. Μάρδα ότι με την απόφασή του αιφνιδίασε τους ίδιους, ενώ, μέχρι πρόσφατα, διαβεβαίωνε ότι δεν θα πειραχτούν τα διαθέσιμα. Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι έπρεπε να προηγηθεί διάλογος, αλλά δεν έγινε, λόγω στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Να μην εφαρμόσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, καλεί τους δήμους όλης της χώρας η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Στην απόφασή της, που ελήφθη κατά την έκτακτη συνεδρίαση με αυξημένη πλειοψηφία, η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ζητεί την άμεση απόσυρσή της και καλεί όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας σε συνεδριάσεις.

Στην αρχή της συνεδρίασης τα μέλη της ΚΕΔΕ ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ενώ παρέστη και το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Ο υπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των περιφερειαρχών και των δημάρχων.

Αφού άκουσε σειρά από ενστάσεις και απορίες των περιφερειαρχών για το μέτρο της κυβέρνησης, διευκρίνισε τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν με βάση την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

Οι περιφέρειες θα προϋπολογίσουν τις ανάγκες τους για το επόμενο 15νθήμερο και θα κρατήσουν τα αναλογούντα κεφάλαια. Τα υπόλοιπα που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ και θα τοκιστούν με επιτόκιο 2,5%. Όταν οι περιφέρειες χρειαστούν πρόσθετα χρήματα, αυτά θα επιστρέφονται αμέσως, αν το ποσό δεν υπερβαίνει το 10% του αρχικού κεφαλαίου που έχει κατατεθεί. Εάν το ποσό που ζητούν υπερβαίνει το 20%, τότε θα υποβάλουν σχετική αίτηση και η επιστροφή θα γίνεται εντός διημέρου.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, με αυτό το μέτρο -το οποίο εκτός από τους ΟΤΑ αφορά και τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης- υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα τοποθετηθούν σε repos και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News