Ειδήσεις

Ξεκίνησε η δίκη για το φόνο του Κ. Προβιδάκη στο Αντισκάρι

Τα τραγικά γεγονότα της 23ης Μαρτίου του 2014, στο Αντισκάρι, όπου ο 51χρονος ναυτικός Κώστας Προβιδάκης έχασε τη ζωή του όταν "μίλησαν" οι μαγκούρες, αναβιώνουν σήμερα στη δικαστική αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται τρεις άνδρες, δύο αδέρφια 34 και 25 ετών κι ένας 27χρονος φίλος τους, που είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία.

Για τις 29 Απριλίου στις 9 το πρωί αναβλήθηκε η δίκη, η οποία αργά το μεσημέρι διεκόπη λόγω έντασης. Τα αίματα άναψαν όταν συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένου ρώτησε μάρτυρα κατηγορίας εάν είχε επικοινωνήσει με τους γονείς κατηγορουμένου. Ο μάρτυρας το αρνήθηκε και έτσι λογομάχησαν, με την πρόεδρο να διατάσσει τη διακοπή της δίκης μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Το όλο σκηνικό δυναμίτισε το κλίμα τόσο μέσα στην αίθουσα όσο και εκτός, όμως με την άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας το ήρεμο κλίμα που επικρατούσε μέχρι τη στιγμή του συγκεκριμένου περιστατικού επανήλθε.

Από νωρίς το πρωί που ξεκίνησε η δίκη το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου ήταν αστυνομοκρατούμενο. Ο μάρτυρας με τον οποίον λογομάχησε ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης είναι κάτοικος του Αντισκαρίου που είδε και έστω αποσπασματικά το περιστατικό, και είπε στο δικαστήριο πως ήταν τρία τα άτομα που χτυπούσαν τον άτυχο Προβιδάκη. Μετά τη διακοπή η δίκη συνεχίστηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα.

Νωρίς το πρωί, ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει ήταν ο γιος του δολοφονημένου, ο οποίος ξεκινώντας είπε πως «ο δρόμος ήταν στενός, υπήρχε στροφή μπροστά μας, μια κλούβα και πιο πίσω άλλο όχημα. Μπήκαμε αριστερά σε υπόστεγο να φύγει η κλούβα. Ο οδηγός του αγροτικού κατέβηκε με ποιμενική ράβδο και σπάει το τζάμι του αυτοκινήτου, το πίσω του συνοδηγού και μετά το παρμπρίζ πίσω».

Περιγράφοντας τα γεγονότα ο μάρτυρας είπε πως «ο πατέρας μου βγήκε για να του πάρει την κατσούνα. Μετά βγήκα και εγώ και ο συνοδηγός του άλλου αυτοκινήτου που με κυνήγησε. Έτρεξα, κρύφτηκα σε ένα σπίτι και όταν γύρισα είχαν τελειώσει όλα… Ο πατέρας μου ήταν στο έδαφος. Το κεφάλι του ήταν σχεδόν διαλυμένο…».

Στη συνέχεια ο γιος του αδικοχαμένου Προβιδάκη είπε πως στο σημείο ήρθε και ένα ακόμη αυτοκίνητο με τον τρίτο κατηγορούμενο.

Η εισαγγελέας της έδρας στο πλαίσιο της αποδεικτικής διαδικασίας του έδειξε σχεδιάγραμμα του δρόμου της περιοχής για να περιγράψει ακριβώς τη θέση των οχημάτων.

«Ο πατέρας μου είπε να κάνουν λίγο άκρη για να μπορέσουμε και εμείς να φύγουμε», επανέλαβε τότε ο ίδιος.

Ακολούθησαν ερωτήσεις στο γιο του αδικοχαμένου Προβιδάκη από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Το χρονικό του φονικού καβγά

Είχε μόλις νυχτώσει, όταν σε δρόμο στο Αντισκάρι το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 51χρονος από τις Γκαγκάλες, με συνοδηγό το γιο του, συναντήθηκε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 34χρονος με συνεπιβάτη τον 27χρονο φίλο του.

Τη σπίθα για να γίνει η "έκρηξη" και να ακολουθήσει ο φονικός καβγάς αποτέλεσε ο στενός δρόμος που έκανε αδύνατη την ταυτόχρονη διέλευση και των δύο αυτοκινήτων. Τα αίματα άναψαν και, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο 34χρονος φέρεται να βγήκε από το αγροτικό του και με μαγκούρα να έσπασε τα τζάμια του αυτοκινήτου του 51χρονου.

Ωστόσο, ο γιος του θύματος τρομαγμένος έσπευσε να ζητήσει βοήθεια, με τον 27χρονο να φέρεται να τον κυνήγησε.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο πατέρας Προβιδάκης ξυλοκοπήθηκε άγρια τόσο από τον 34χρονο όσο κι από τον 27χρονο που επέστρεψε στο σημείο, αλλά και από τον 25χρονο αδερφό τού 34χρονου.

Κατά την απολογία του, ο 34χρονος φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατο του 51χρονου ναυτικού, αναφέροντας πως ήταν μεθυσμένος και πως ο 51χρονος πρωτύτερα τον έβρισε και τον χτύπησε.

Ο 25χρονος αδερφός του 34χρονου φέρεται να είπε πως δεν ήταν καν στο σημείο την ώρα του καβγά αλλά πήγε όταν πια ο Προβιδάκης ήταν νεκρός. Από την πλευρά του, ο 27χρονος κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν εμπλέκεται στα χτυπήματα, αφού κυνηγούσε το γιο του 51χρονου.

Για το συμβάν ο γιος Προβιδάκης φέρεται να υποστήριξε ότι, καθώς τα αυτοκίνητα δε χωρούσαν, ο πατέρας του ζήτησε ευγενικά από τον 34χρονο να κάνει αριστερά για να ξεμπλοκάρουν. Μετά τη φράση αυτή ο οδηγός του άλλου οχήματος φέρεται να κατέβηκε από το αγροτικό του, να έσπασε τα τζάμια του δικού τους αυτοκινήτου και ο πατέρας του να βγήκε από το αυτοκίνητό τους. Εν συνεχεία, πατέρας και γιος προσπάθησαν να πάρουν τη μαγκούρα από τα χέρια του 34χρονου.

Μαρία Μαυρομάτη

Σχόλια