Ειδήσεις

Ψύχραιμοι αλλά επιφυλακτικοί για τα διαθέσιμα στην Ιεράπετρα

Με ψυχραιμία, αλλά και επιφύλαξη, αντιμετωπίζουν στο Δήμο Ιεράπετρας, την πρόθεση της κυβέρνησης, να υποχρεώσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τους ΟΤΑ και τους λοιπούς φορείς, να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα τους, από τις ιδιωτικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την προϋπόθεση ότι πρέπει να τους επιστρέφουν όσα χρειάζονται ανά δεκαπενθήμερο.

«Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα μας στο Δήμο Ιεράπετρας είναι 1,9 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, ήδη το 1,2 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε λογαριασμό του Δήμου μας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα χρήματα αυτά αφορούν κυρίως σε κονδύλια με τα οποία πληρώνονται έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα υπόλοιπα 700.000 ευρώ τα έχουμε σε λογαριασμό ιδιωτικής τράπεζας.

»Εμείς στο Δήμο Ιεράπετρας, δεν ανησυχούμε για τη μεταφορά και των υπόλοιπων χρημάτων που έχουμε διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την προϋπόθεση, να τηρήσει η κυβέρνηση τις υποσχέσεις της, για να έχουμε στη διάθεσή μας τα χρήματα που χρειαζόμαστε ανά δεκαπενθήμερο, ανάλογα με τις ανάγκες του δήμου. Επειδή τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, φοβούμαι πως αν δεν μας επιστρέψει τα ταμειακά μας διαθέσιμα η κυβέρνηση όταν τα χρειαστούμε, δε θα έχουμε να πληρώσουμε τους μισθούς των υπαλλήλων, τη ΔΕΗ και τις λειτουργικές μας δαπάνες», μας είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Φραγκούλης.

Τις αντιδράσεις που υπήρξαν από εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όταν διέρρευσε αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης σχολίασε η Ν.Ε. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου - και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων - στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.

Αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.

Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%.

Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Τέλος, αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος», σχολιάζει η Ν.Ε. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η απόφαση αυτή που διευκολύνει τη λειτουργία του κράτους τη δύσκολη ώρα της διαπραγμάτευσης, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση αυτών που υποστήριξαν το βούλιαγμα των δήμων και την κατάργηση κάθε ουσιαστικής τους αυτοτέλειας. Από κοντά και οι συνήθεις παπαγάλοι της "ενημέρωσης" που αποκρύπτοντας το ότι τα χρήματα των οργανισμών όχι μόνο είναι διαθέσιμα κάθε 15νθήμερο αλλά αποδίδουν και πολύ περισσότερο σε σχέση με τις προθεσμιακές τοποθετήσεις στις εμπορικές τράπεζες, προσπαθούν να βοηθήσουν τους δανειστές - "εταίρους" να σφίξουν τη θηλιά στο λαιμό της χώρας.

Βιάζονται πολύ, όσοι τοπικοί άρχοντες κάνουν δηλώσεις για «αναστολή λειτουργίας των δήμων» και αδυναμία προγραμματισμού. Ιδίως στο νομό μας, που τόσο ταλαιπωρήθηκε από τη διαχείριση των εκλεκτών του μνημονιακού καθεστώτος με τα λεφτά του δημοτικού ταμείου που είχαν κάνει φτερά από τα "συρτάρια". Η προσπάθεια πρόκλησης αναστάτωσης στους πολίτες δε θα βοηθήσει τη μνημονιακή αντιπολίτευση να ξαναφέρει τους δανειστές στην κυβέρνηση της πατρίδας μας», καταλήγει η Ν.Ε. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ.  

Νίκος Πετάσης 

Σχόλια