default-image

Υεμένη: Τους 1000 προσεγγίζουν οι νεκροί, καταρρέει το σύστημα υγείας

Κόσμος
Υεμένη: Τους 1000 προσεγγίζουν οι νεκροί, καταρρέει το σύστημα υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υπηρεσίες υγείας της Υεμένης βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων σε βασικά φάρμακα, οξυγόνο και καύσιμα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), την ώρα που οι νεκροί της εμφύλιας σύρραξης πλησιάζουν τους 1000.

Οι τιμές βασικών φαρμάκων έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 300% και η έλλειψη πόσιμου νερού έχει αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων ασθενειών, ενώ επηρεάζει και τη βασική υγιεινή στα νοσοκομεία και τις κλινικές, επεσήμανε ο ΠΟΥ.

«Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες οι εθνικές εκθέσεις αναφορικά με την παρακολούθηση ασθενειών δείχνουν ότι διπλασιάστηκε ο αριθμός των περιπτώσεων αιματηρής διάρροιας σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, καθώς και ότι αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς και των πιθανών κρουσμάτων ελονοσίας», ανέφερε ο Άχμεντ Σάντουλ, εκπρόσωπος του οργανισμού στην Υεμένη.

«Έχουν επίσης αναφερθεί υψηλά ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ γυναικών και παιδιών μικρότερων των 5 ετών», πρόσθεσε.

Τα μεγάλα νοσοκομεία σύντομα δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τα επείγοντα περιστατικά, ενώ δε θα μπορούν να γίνονται εγχειρήσεις και δε θα λειτουργούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων και καυσίμων, επεσήμανε ο ΠΟΥ, επικαλούμενος το υπουργείο Δημόσιας Υγείας και Πληθυσμού της Υεμένης.

Ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι, εξάλλου, είναι σε θέση να αναζητούν βοήθεια σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία εξαιτίας της κλιμάκωσης των μαχών.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό του ΠΟΥ, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, με ημερομηνία 17 Απριλίου, 944 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις συγκρούσεις στην Υεμένη και 3.487 έχουν τραυματιστεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News