Ειδήσεις

Τρέχουν από την Ιεράπετρα στον Άγιο για μια ακτινογραφία

Κάθε εβδομάδα που περνά χωρίς να γίνονται ουσιαστικές κινήσεις πρόσληψης ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού το Νοσοκομείο Ιεράπετρας υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο.

Τις τελευταίες μέρες το Ακτινολογικό και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο παραμένουν κλειστά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, καθώς οι βοηθοί ακτινολόγου και οι παρασκευάστριες που έχουν απομείνει δεν επαρκούν για να βγουν οι 24ωρες υπηρεσίες. Την ίδια ώρα αναπληρωτής διοικητής στο νοσοκομείο δεν έχει έρθει ακόμα, η διοίκηση των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο είναι έτοιμη να παραιτηθεί, και ο νέος ΔΥΠΕάρχης στο Ηράκλειο στην ουσία δεν έχει αναλάβει ακόμη υπηρεσία.

«Χθες Κυριακή (σ.σ. προχθές) είχα εφημερία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, και μετά τις 11 τη νύχτα δεν είχαμε Μικροβιολογικό Εργαστήριο σε λειτουργία για να πάρουμε έναν αιματοκρίτη, ούτε Ακτινολογικό Εργαστήριο να κάνουμε μια ακτινογραφία σε κάποιον που χτύπησε σε ένα τροχαίο ατύχημα. Για αυτά τα απλά πράγματα στέλναμε τους ασθενείς στον Άγιο Νικόλαο», μας είπε ο γενικός ιατρός κ. Μανόλης Μπουνιαλέτος, ως εκπρόσωπος της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Στο ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει χρωστούν πάνω από 200 ρεπό, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια δεν έχει αναπληρωθεί ο αριθμός των ιατρών, των παρασκευαστών και του υπόλοιπου βοηθητικού προσωπικού που συνταξιοδοτήθηκε.

«Στο Ακτινολογικό μόνο πέρυσι και φέτος συνταξιοδοτήθηκαν 3 βοηθοί ακτινολόγου και οι θέσεις τους παραμένουν κενές. Στο Μικροβιολογικό έφυγαν με συνταξιοδότηση από τις αρχές του 2014 δύο παρασκευάστριες, ενώ μια άλλη πρόσφατα πήρε δίμηνη αναρρωτική άδεια λόγω ασθένειας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας σαν κανονικό νοσοκομείο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των ιατρών κ. Μανόλης Μπουνιαλέτος. Για την κάλυψη αυτών των κενών, αλλά και των υπόλοιπων γνωστών κενών που χρονίζουν στην Παθολογική, τη Γυναικολογική και τις άλλες κλινικές, έχουν ενημερωθεί πάρα πολλές φορές προφορικά και εγγράφως άπαντες. Και οι προηγούμενοι, αλλά και οι καινούργιοι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πριν το χειρουργείο… «κάνουμε την προσευχή μας»

«Οι βασικές υπηρεσίες του νοσοκομείου μας συνεχίζουν να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Λειτουργούμε πλέον σαν ένα κανονικό Κέντρο Υγείας. Όπως το Κέντρο Υγείας Βιάννου, για παράδειγμα. Προγραμματίζουμε χειρουργεία και κάνουμε την προσευχή μας μη χρειαστεί μετά τα μεσάνυχτα να ζητήσουμε έναν έλεγχο του αιματοκρίτη ή μια ακτινογραφία θώρακος. Δε θα βρούμε κανέναν στα εργαστήρια για να μας τα κάνει. Σκέφτομαι να παραιτηθώ, να μην ξαναβάλω στο χειρουργικό τραπέζι ασθενή κάτω από τέτοιες συνθήκες, με το νοσοκομείο μας να υπολειτουργεί», συμπλήρωσε καταθέτοντας τον προβληματισμό του, την απογοήτευσή του, την αγωνία του και τελικά την απόγνωσή του ο χειρουργός κ. Ηρακλής Παπαδάκης.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια