default-image

Γ. Τερζάκης: "Οι μπίζνες στα σχολεία θα σταματήσουν"

Κρήτη
Γ. Τερζάκης: "Οι μπίζνες στα σχολεία θα σταματήσουν"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Επιθυμώ σχολεία ανοιχτά στην κοινωνία, αλλά ερμητικά κλειστά στην παρανομία». Με τα λόγια αυτά σχολίασε το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "Νέας Κρήτης" για τις μπίζνες στα σχολεία ο νέος περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργος Τερζάκης. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι, σε συνεργασία με την αρμόδια αντιδήμαρχο Μαρία Καναβάκη, θα φροντίσουν το Σεπτέμβριο να μπουν κανόνες και να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση κατά τη νέα σχολική χρονιά...

Το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί είναι η παράδοση εξωσχολικών μαθημάτων (θεατρικό παιχνίδι, παραδοσιακοί χοροί, αθλήματα κ.λπ.) που γίνονται επί πληρωμή, εκτός διδακτικού ωραρίου, στα δημόσια σχολεία της Κρήτης. Το ασαφές θεσμικό πλαίσιο έχει ως συνέπειες τη διακίνηση μαύρου χρήματος στα σχολεία, την είσοδο ιδιωτών στα διδακτήρια με αδιαφανείς διαδικασίες, την επιβάρυνση των λειτουργικών εξόδων των σχολείων σε μια περίοδο δημοσιονομικής κρίσης. Επιπλέον, μιλάμε για μαύρη εργασία και για αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος επαγγελματιών που παραδίδουν τα αντίστοιχα μαθήματα σε δική τους επαγγελματική στέγη.

Οι ιδιώτες για να πάρουν την άδεια παραχώρησης του σχολείου από το Δήμο δηλώνουν σωματεία «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Ισχυρίζονται πως θα παράσχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, πράγμα που δεν ισχύει. Ζητούν και λαμβάνουν κατά περίπτωση από 15 ως 25 ευρώ το μήνα ανά μαθητή και κατά κανόνα δεν κόβουν αποδείξεις. Πολλές χιλιάδες ευρώ διακινούνται αφορολόγητα, χωρίς να αποδίδεται τίποτα στο σχολείο. Στο σχολείο που συχνά δεν έχει να καλύψει τις λειτουργικές του δαπάνες, αλλά έχει για να χρηματοδοτεί τις μπίζνες τρίτων.

Ο νέος περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης είναι κατηγορηματικός: Έχει ηθικό θέμα και με τη μαύρη εργασία και με τη διακίνηση αφορολόγητου χρήματος και με την ανυπαρξία ανταγωνισμού. Όπως λέει, τυχόν παραχώρηση θα έπρεπε να εξετάζεται μόνο μέσα από μια ανοικτή διαδικασία με σαφείς όρους και κανόνες. Μέσα από μια διαδικασία στην οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει ο καθένας, θα είναι έγκυρη και θα παρέχει ασφάλεια για τα παιδιά που συμμετέχουν. Ο κ. Τερζάκης ανέφερε, μάλιστα, ότι θα έπρεπε ίσως να εξεταστεί αν θα μπορούσαν οι απογευματινές δραστηριότητες στα δημόσια σχολεία να είναι εντελώς δωρεάν για όλα τα παιδιά, εντασσόμενες π.χ. στο ΕΣΠΑ και λειτουργώντας κατά τα πρότυπα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Ηρακλείου.

Σε κάθε περίπτωση δεσμεύτηκε πως, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς θα δει το θέμα με το Δήμο Ηρακλείου αναλυτικά, με στόχο «να μην το αφήσουμε έτσι, να μπουν κανόνες».

«Κάποτε έπρεπε να συμβεί», ήταν το σχολείο εκπαιδευτικών σε πηγαδάκια σχολείων του Ηρακλείου. Τα απογευματινά εξωσχολικά μαθήματα εξυπηρετούν, βέβαια, γονείς και μαθητές, όμως γίνονται βάσει ενός ασαφούς πλαισίου, που επιτρέπει "παρασπονδίες" και δε διασφαλίζει κανέναν σε περίπτωση τυχόν ατυχήματος.

Μαρία Καναβάκη, αντιδήμαρχος Ηρακλείου: «Θα γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια παραχώρησης»...

Από την πλευρά τους, οι Δήμοι της Κρήτης έχουν στα χέρια τους ένα ασαφές θεσμικό πλαίσιο, βάσει του οποίου καλούνται να κάνουν τις παραχωρήσεις σχολικών κτηρίων. Το όποιο αίτημα περνάει πρώτα από τις αρμόδιες επιτροπές και καταλήγει στα Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία απορρίπτουν ή εγκρίνουν την παραχώρηση με την προϋπόθεση ότι δε θα βγάζουν χρήματα μέσα στα σχολεία.

Τηρείται, όμως, αυτό στην πράξη; Ας δούμε τι δηλώνει η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη: «Ως σχολική επιτροπή παραχωρούμε σε φορείς και συλλόγους σχολικούς χώρους, αυστηρά με βάση τα προβλεπόμενα. Μεταξύ των προβλεπόμενων είναι, για παράδειγμα, η σύμφωνη γνώμη του διευθυντή της σχολικής μονάδας. Τα διδακτήρια παραχωρούνται με την προϋπόθεση ότι οι όποιες δραστηριότητες γίνονται δωρεάν. Και μέχρι σήμερα δε μας έχει γίνει καμία επίσημη καταγγελία που να υποστηρίζει ότι τα εξωσχολικά μαθήματα γίνονται επ' αμοιβή».

Η κ. Καναβάκη σημειώνει πως πολλές φορές έχουν εισηγηθεί αρνητικά σε περιπτώσεις που υπάρχει υποψία ότι η παραχώρηση γίνεται για δραστηριότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα. «Λειτουργούμε με βάση τα προβλεπόμενα, κάνουμε βαθύ έλεγχο των δικαιολογητικών. Παρ' όλα αυτά, πριν μάλιστα το δικό σας ρεπορτάζ, είχαμε αποφασίσει με τον κ. Τερζάκη να κάνουμε τα κριτήρια παραχώρησης ακόμα πιο αυστηρά και συγκεκριμένα. Σχεδιάζαμε, ούτως ή άλλως, από Ιούνιο, μόλις κλείσουν σχολεία, να θεσπίσουμε τα κριτήρια αυτά, για το τι πρέπει να πληροί κάποιος που ζητεί σχολικό χώρο».

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News