default-image

Συνάντηση για τα προβλήματα στο ΠΑΓΝΗ

Κρήτη
Συνάντηση για τα προβλήματα στο ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, η έλλειψη πόρων και εργαζομένων, τα ωράρια των και τα δικαιώματά των εργαζομένων που παραβιάζονται, ήταν μερικά από τα θέματα που συζήτησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησαν κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή Ηρακλείου του Κόμματος, Μανώλη Συντυχάκη, και του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Ειδικότερα, στη συνάντηση οι εργαζόμενοι ανέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο με την έλλειψη πόρων και εργαζομένων, τα ωράρια και τα δικαιώματα τους που παραβιάζονται αλλά και για τις διεκδικήσεις τους, όπως την κατάργηση των χαρατσιών στην υγεία, την πλήρη δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους (ασφαλισμένους και μη, μετανάστες κ.λπ.), τη δημιουργία καινούριων ιατρικών μονάδων όπως η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) αλλά και την πλήρη στελέχωση της καρδιοχειρουργικής κλινικής που υπολειτουργεί.

Μίλησαν για το αίτημα τους προς την κυβέρνηση για την πληρωμή εφημεριών και υπερωριών αλλά και την πίστωση για τα καινούρια έτη και μια πλήρη πρόταση από μεριάς της κυβέρνησης για τους ανασφάλιστους και όχι να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις που θα στέλνονται στην εφορία. Επίσης απασχολεί ιδιαίτερα η κυκλοφοριακή σύνδεση με το νοσοκομείο που λόγω των τελευταίων έργων επικρατεί μια σύγχυση και μεγάλος κίνδυνος ακόμα και για θανατηφόρα ατυχήματα.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι το ΚΚΕ αναδεικνύει καθημερινά τα προβλήματα της Υγείας. Πρόσφατα βουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή για τα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Τόνισε επίσης ότι η σημερινή άθλια κατάσταση στην Υγεία - Πρόνοια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρεί τις παροχές Υγείας του λαού ως "κόστος, γιατί εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων". Αυτή είναι η αιτία της έλλειψης προσωπικού στις μονάδες Υγείας, των περικοπών στους μισθούς των υγειονομικών, των συγχωνεύσεων νοσοκομείων, κλινικών και εργαστηρίων. Της αύξησης των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα. Της εφαρμογής των "πλαφόν" στη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων.

Της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεων που "πουλάνε" υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι "λεφτά δεν υπάρχουν" για την Υγεία, την Πρόνοια, την αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν λέει κουβέντα για την ανάγκη να ανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία και οι κλινικές που έκλεισαν. Αποφεύγει να δεσμευτεί για να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις, που χρειάζονται για να μην κλείσουν και άλλες κλινικές. Δεν λέει κουβέντα για την ανάγκη να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Τέλος, ο Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε, ότι χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των Νοσοκομείων ώστε να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, να καλυφθούν οι ελλείψεις σε νοσοκομειακά κρεβάτια και να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα. Να καταβληθούν στο σύνολό τους, τα δεδουλευμένα εφημεριών, των γιατρών των Νοσοκομείων. Να εξασφαλιστεί δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News